torstai 8. joulukuuta 2011

Lintulaudan elämää


Pihalla on pieni lintulauta. Jossain vaiheessa hankin sinne isomman ja siirrän tämän talon toiselle puolelle 2.laudaksi. Tämä saa kelvata sen aikaa.

Tässä ravintolassa ruokailevat talitiaiset, sinitiaiset ja varpuset. Varikset syövät pikkulintujen maahanpudottamia auringonkukan siemeniä laudan juurelta maassa. Orava kiipeää laudan jalkaa pitkin katolle, jossa se istuu ja kurkottaa käpälällään siemen kerrallaan herkun suuhunsa.  Olen joskus murskannut pähkinöitä siementen sekaan. Siitähän orava innostui! Se nosti laudan sisällä olevaa annostelijaa, jotta saisi pähkinät helpommin esille. Ja jätti telineen rumasti vinoon.

Olen huomannut, että linnuilla taitaa olla nokkimisjärjestys: joskus laudalla ruokaillut lintu lentää heti pois, kun toinen tulee paikalle. Tintit usein ottavat siemenen ja menevät läheisiin puihin syömään. Varpuset sen sijaan parkkeeraavat laudalle pitkäksi aikaan nauttimaan sen antimista.

Eilen siemeniä maasta pyrähti poimimaan närhi. Se karkotti kaikki muut istumaan puun oksille seuraamaan syömistä. Eväät eivät ilmeisesti olleet kovin närhen mieleen, koska se poistui pian paikalta jättäen taas tilaa pienemmille siivekkäille ruokailla.

6 kommenttia:

 1. Lintulaudan vilskettä on kiva seurata. Oravat ovat tosi omatoimisia ;) Meillä on lisäksi mustarastaita. Ne nokkivat evästä lintulaudan alla ja selkeästi palelevat.

  VastaaPoista
 2. Nettimartta:niin onkin, seuraan tosi paljon. Voi viluisia mustarastaita!

  VastaaPoista
 3. Minustakin on todella mukavaa seurata lintujen ruokailua:) Ja oravien puuhia.

  Mustarastaat pärjäävät, jos saavat tarpeeksi ruokaa. Rusinat ja muserretut talipallot tai pötköt ovat niiden suosikkeja. Meillä on niitä aina talvella monia käymässä, ovat oppineet tietämään, missä on mustiksille ihan oma "ravintola".

  VastaaPoista
 4. juu syövät ne olenkin sen kertonut Suskille aikaisemmin ja hyvä nyt kun antaa niille rusinoita ja itse annan myös viinipypäleitä ja marjoja sekä omena on niiden herkkua tykkäävät kovasti.
  Kaunis sinun lintupönttösi hyvältä näyttää.
  Tosiaan minä seuraan kaikenlaista tohinaa katsos kun koneeni on tässä ikkunan edessä.

  Mukavaa päivää seuraillen!

  VastaaPoista
 5. Sirkka:Hyvä, tietää tarjoan meidänkin linnuille sitten myös rusinoita. Jossain vaiheessa siirrän tuon pienen lintulaudan työpöytäni eteen ja hankin pihalle isomman.

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista! Tulehan toistekin!