perjantai 5. lokakuuta 2012

Kokeillaan! Älkää naurako siellä!
Ettehän nyt naura:Toinen pihaan tuoduista isoista kivistä ei ole kovin kaunis (mahdollisuutta valita kaunis kivi ei ollut, kun kauhakuormaajalla tuotiin kivet pihaan läheisen tien varresta). Sammalpeite vähän kaunistaisi sitä. No, minäpä toin mökiltä sammalta kiven päältä ja laitoin piimää kiven pintaan ja sammaltupsun päälle. En usko tämän onnistumiseen, mutta eipä mitään maksanutkaan. Paitsi sen piimätilkan.Olen joskus aikanaan lukenut, että jos piimään lisää jotain muuta (jota en muista) ja sivelee sitä kiven  pintaan, voisi siihen alkaa kasvaa sammalta. Minäpä en muista sitä toista ainetta. Ratkaisin asian laittamalla pelkkää piimää. Jospa sammal innostuisi kasvamaan!


Laitoin sammalet kiven varjon puolelle. Pihammehan on melko paahteinen.Sammal ei varmaankaan viihdy kovassa auringonpaisteessa.Toinen kokeilu (ehkä vähän järkevämpi): Jospa tekisikin melko keskelle pihaa ympyrän antiikkikivistä ja siirtäisikin suihkulähteen siihen? Ympyrän sisään laitettaisiin - kiviä. Havainnollistettiin asiaa siirtämällä muutama antiikkikivi pihaan. Todettiin, että ehkäpä toteutetaan tämä suunnitelma ensi kesänä.

Pihaan on lennähtänyt jo joitakin kuivia lehtiä, kuten kuvasta näkyy. Pitää odottaa vielä niitä lisää ja kaivaa esiin se helvetinkone (eli lehtipuhallin/imuri) esiin!

16 kommenttia:

 1. Kannatettava kokeilu! Olen ajatellut kiviin kokeilla joskus samaa :) Pelkkä piimäkin pitäisi riittää sammaleen kasvattamiseen. Turveharkkojen päälle levitin litkua jossa oli piimän lisäksi turvetta.

  Sopiva nimi lehtipuhaltimelle! Joku insinööri voisi kehitellä hiljaisemman puhaltimen. Vai johtuukohan se vaan siitä, että se meidän on halpismallia... :)

  VastaaPoista
 2. Tarja: no, kiva jos sinua ei naurattanut. Tosin ei se olisi haitannut!

  Inhoan lehtipuhaltimia, mutta ei auta. Tästä pihasta noita lehtiä ei muulla saa pois.

  VastaaPoista
 3. Sammaleet ovat ihania!
  Kotipuutarhan ohje: "useimmat sammalet viihtyvät happamassa maassa, niitä voi ruokkia vaikkapa oluella tai piimällä. Pullolliseen olutta tarvitset 5 ml sokeria ja litran sammalta. Sekoita liuos hyvin ja levitä alueelle, jolle haluat sammalta kasvavan. Piimäliuoksen teet yhdestä osasta piimää ja seitsemästä osasta vettä. Tehoa voit parantaa sekoittamalla joukkoon kaksi kananmunan valkuaista. Sivele liuosta haluttuihin kasvupaikkoihin kivikkoon tai laattojen väleihin ja pidä huolta riittävästä kosteudesta."

  VastaaPoista
 4. Joo, siis toinen ainesosa on se sammal ;) Kokeilullasi on hyvät mahdollisuudet onnistua!

  VastaaPoista
 5. Onnenpähkinä: joo, se oli tuo kananmunan valkuainen, jota edellisen asunnon pihassa kokeilin. Tosin tuloksetta. Tuota olutsekoitustakin voisi kokeilla. Kiitos!

  VastaaPoista
 6. Pirkko: toivottavasti olet oikeassa. Pihamme on vain nykyisin vielä melko paahteinen, kun varjostavat puut ovat niin pieniä. Onko paahdetta liikaa sammalille? Saa nähdä.

  VastaaPoista
 7. Ihan hyvä idea Vilma ja yrittänyttä ei laiteta....kyllä se kivi sitten pikkuhiljaa alkaa siitä näyttämään paremmalta kun sateet ja lumet tekee tehtävänsä.
  Mä muuten laitin meidän omakotitalon pihalla kiven päälle myös sammalta mutta en tuota vaan sellaista tiivistä mattomaista ja se kyllä jäi siihen ja mielestäni myös kasvoi. sen olin ottanut sellaisesta paikasta jossa oli jo valmiiksi kivinen alusta siis kallio...kokeile sitä.
  Mukavaa viikonloppua Vilmalle.

  VastaaPoista
 8. Ei tuossa mitään nauramista ole, kyllä varmasti sammal onnistuu. Sammal tarvitsee happaman maan tai kiven ja piimä on erinomaista. Sinulla on parin vuoden kuluttua aivan ihanat kivet, eikä mallilla ole väliä.

  VastaaPoista
 9. Tuija: tämänkin sammalen otin kiven päältä juuri siitä syystä, että olisi samanlainen alusta.

  Hyvä tietää, että sinun kokeilusi onnistui. Jospa minullakin olisi toivoa...

  VastaaPoista
 10. Seija: kiitos kannustuksesta! Toivotaan, että onnistuu peittää rumat kivet.

  VastaaPoista
 11. Parhaiten onnistut sammalen juurrutuksessa kivellesi, kun keräät sammalen sellaisesta paikasta, joka vastaa kasvu- ja valo olosuhteiltaan paikkaa, joka sinulla on kertomasi mukaan paahteinen. Yleisimminhän sammalet viihtyvät kosteissa, happamissa ja varjoisissa paikoissa, mutta on olemassa myös aurinkoisten ja paahteisien paikkojen sammalia.
  Parhaiten, ehkä viihtyisi pihallasi kangaskarhunsammal,joka kasvaa luonnostaan kivien ja kallioiden päällä kuivalla paikalla ja on yleinen koko maassa. Kivisammalista kalliokarsta,kalliohiippa ja nuokkukivisammal ovat varteenotettavia.


  Kruunuvuokko

  VastaaPoista
 12. Meillä täällä kivet sammaloituu itekseen tässä metsän ympäröimällä tontilla. Ehkä vain siirränkin mieleiseni kiven tuosta metsästä pihalle.=) Jospa sammaleesi onnistuisi, on ne kivoja nuo sammalen peittämät kivet.

  VastaaPoista
 13. Kannattaa vielä pitää sammal kosteana, niin sen kasvu varmistuu.

  Sammalpeitteiset kivet ovat todella kauniita.

  Ai niin, yksi varoitus, linnuista ja oravista on hauska nostella irtonaisia sammalia, etsivät niiden alta ilmeisesti ötököitä. Itse en voi pitää irtosammalia terassilla ruukuissa, koska päätyvät heti pöllytetyiksi.

  VastaaPoista
 14. Kruunuvuokko: Sen virheen tein, että tämä samman on hieman varjoisammasta paikasta kuin pihamme kivi on. Otetaan sitten uusi sammal, jos tämä ei onnistu.

  VastaaPoista
 15. Laura: Minullakin olisi hyviä, sammalaisia kiviä mökillä 40 kilometrin päässä! Nyt ei auta kuin yrittää tätä kotikonstia.

  VastaaPoista
 16. Sussi: Nyt pysyy sammal kosteana ihan luonnostaa, kun tuolta taivaalta tulee vettä ihan solkenaan.

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista! Tulehan toistekin!