keskiviikko 5. kesäkuuta 2013

Dramatiikkaa kamerapöntössäKamerapöntössä majaileva sinitiainen oli omituisen laiskasti pesässään, vaikka sillä on siellä 8 munaa. Saattaa olla päivällä 13 tuntiakin pois, vaikka kaiketi pitäisi hautominen olla meneillään. Onko kyseessä nuori, kokematon lintu?

Tilannetta käytti hyväkseen kirjosieppo. Se pyöri pitkään pöntön ympärillä. Taisteluita on käyty, kun sinitiaspariskunta on puolustanut pesäänsä (jos naaras sattuu olemaan paikalla!). Nyt sieppopariskunta on alkanut rakentaa pesäänsä sinitiaisen munien päälle! Munia ei näy enää ollenkaan siepon tuomien lehtien ym alta. Ensimmäinen kirjosiepon munakin näyttää tulleen 3.6 aamulla.  Eli sinitiainen menetti pesän lopullisesti. Saa tintti kyllä katsoa peiliin, jos sillä sellainen olisi. Oli se niin paljon pois pesästä, että tämä oli ihan odotettavissa. Surullista silti. Tintti näki suuren vaivan rakentaessaan pesäänsä. Kirjosiepot selvisivät vain tuomalla muutaman lehden ja heinänkorren tintin munien peiteeksi ja pesä oli valmis.

Tällaista on luonto. Näitä ei tietäisi ellei kameran valvova silmä tallettaisi kaikkea. Toivottavasti niissä tintin munissa ei ole mitään elämää. Tuskin, sillä tintti ei ollut mikään hautoja.

10 kommenttia:

 1. Joo, noihin taisteluihin törmäsin entisen kodin pihapiirissä, harmitti vietävästi kun kirjosiepot varastivat tinttien pesät. Kauniisti laulava lintu, mutta oikea ryökäle.
  Mikähän tinttiä vaivasi, kun ei muniaan hautonut? Ihme juttu.
  Mutta entäs jos niissä on elämää ja kirjosieppo hautookin tintinkin munat..:) hih..se olis hassua.

  VastaaPoista
 2. olen joskus aikaisemminkin lukenut kameralla seuratusta sinitiaisesta, joka ei hautonut aluksi munia. Silti poikaisia sitten kuoriutui.

  Siepoilla on taas taipumus vallata muiden pesiä. Sieppokoiraalla on useampi naaras samaan aikaan ja se valtaa monesti koko alueen pöntöt.

  Surullinen juttu.

  VastaaPoista
 3. Tuija: nämä siepot ovat sen lisäksi myös moniavioisia. Ryökäleet. Toivon, ettei heinien alta olevista tintin munista kuoriudu mitään...

  VastaaPoista
 4. Sussi: olen suruissanin pikkutintin puolesta. Meilläkin näitä sieppoja on vähän joka pöntössä.

  VastaaPoista
 5. Minulla onnistui sinitinttien pöntön pitäminen heidän käytössään pienentämällä suaukkoa, onneksi pienennyspahvi on pysynyt paikoillaan ja pikku tintit puuhailevat kovasti pesänsä ympärillä, tosin täällä ei ole kameraa niin en näe miten haudotaan, mutta pesään lennetään tiheään mato suussa. Siepoille laitoin uuden pöntön joka onneksi kelpasi, ovathan nekin puutarhurin apureita syömällä tuhohyönteisiä. Tintit löytävät kuulemma kuitenkin helposti uudet pesäpaikat saatuaan häädön.

  VastaaPoista
 6. Saila: samaa ollaan ajateltu, että laitetaan tämä pönttö ensi vuonna pienemmällä suuaukolla. Tontilta löytyy kyllä sen lisäksi monia isompi aukkoisia pönttöjä.

  VastaaPoista
 7. Meilläkin on pihalla kirjosieppoja ja toivon, etteivät pääse toisten lintujen pesiä rosvoamaan. Mainio kuva.

  VastaaPoista
 8. Mikähän tässä on lopputulos...
  Kirjosiepot meilläkin ajavat oravaa takaa,"vielä hautovat"
  kun vettä tulee juomaan.
  Se onkin tarkkaa tuo pöntön aukon koko, luulisin että se on sama kuin tinteillä vai olisiko siinä muutaman millin heitto.
  Kyllä luonto on kovaa!
  Toivotaan parasta.

  VastaaPoista
 9. Kruunuvuokko: siepot ovat vähän sellaisia rosvoja. Valitettavasti.

  VastaaPoista
 10. Sirkka: sinitiaisille on pienempi aukkoinen pönttö. Sellainenkin pihalla on. Mutta kun ne menevät tähän suosikkipönttöön. Luonto on tällaistakin. Ei voi mitään.

  VastaaPoista