maanantai 24. marraskuuta 2014

Ihan törkeen ruma kivi!


Tämä kivi on ihan törkeen ruma, eikö? Se on kaivinkoneella pihaan tuotu eikä valinnanvaraa juuri ollut. Olen yrittänyt siihen parikin kertaa kasvattaa sammalta. Se onnistui vain tuohon yhteen koloon kiven oikessa reunassa keskellä.  Kokeilin, että jos laittaisin sen päälle toisen kiven tai useita. Sopivaa ei pihassa juuri ollut, mutta kokeilin yhdellä pienellä. Mökiltä saattaisi löytyä.

Jokin muu kasvi kuin sammal voisi tulla kyseeseen. MUTTA on taas se sama mutta kuin muissakin kokeiluissa: piha on paahteinen. Kaikki kasvit joutuvat armottoman auringon kohteeksi, kun varjoa ei (vielä) ole. IDEOITA?


Toinen kivikokeilu, jota tuumailen: teen kivistä tällaisen tornin. Se sopii mielestäni pihan tyyliin. Keräsin tähän, mitä pihasta sattui löytymään. Ei vielä lopullinen siis.

Tässä minulle mietittävää sen pergola- asian lisäksi:http://kivisenvilma.blogspot.fi/2014/11/pergola-pohdintaa-mita-tekisin.html.

Talven aikanahan näitä voi mietiskellä, kun kesällä ei ehdi. Tällainen piha ei tosiaankaan ole helppo. Ette varmaan ollenkaan käsitä näitä! Te, jotka pohditte kukkien istutuksia.

15 kommenttia:

Sussi kirjoitti...

Onko kiven pintakolot tarpeeksi suuria multaa varten? Silloin voisi ajatella mehitähtiä. Minulla oli kesällä päivänsini (köynnös) olohuoneen ikkunan alla ja se on todella paahteinen ja kuiva paikka. Kukka kukki kauniisti ja teki paljon siemeniä. Tosin se on vain yksivuotinen.

Vilma kirjoitti...

Sussi: hyvä idea! Pitääpä miettiä.

maatuska kirjoitti...

Minusta ei ole lainkaan ruma :)
Mites olis matalat maksaruohot? Kelta- tai valkomaksaruoho? Nekin viihtyy paahteessa ja kuivassa.

Kruunu Vuokko kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Kruunu Vuokko kirjoitti...

Ihan samaa ajattelin ehdottaa, kuin maatuska. Keltakukkainen ja hyvin matalakasvuinen keltamaksaruoho eli katkeramaksaruoho (Sedum acre)olisi hyvä kasvi kyseiselle paikalle. Se kasvaa luontaisesti Etelä- Suomessa kallioilla ja sietää tosi hyvin kuivuutta. Se on kaunis kukkiessaan ja mehiläiset rakastavat sitä.

Anni kirjoitti...

Hmm... Onpas vaikea... Täytyy laittaa asia hautumaan... Oikea ratkaisu löytyy varmasti sitten kun sen aika on :)

Vilma kirjoitti...

Maatuska:ei vai! Jos saisin jotenkin vähän multaa pysymään kiven päällä voisi sitä maksaruohoakin kokeilla. Kiitos ideasta!

Vilma kirjoitti...

Kruunuvuokko: kiitos sinullekin ideasta! Olipa hyvä, että taas kysyin teiltä!

Vilma kirjoitti...

Anni:kerro, jos pääsit johonkin lopputulokseen.

Elämää Onnenpähkinässä kirjoitti...

Malttia, ei nuo hautausmaiden vanhat, sammaloituneet kiviaidatkaan ole muutamassa vuodessa sellaisiksi tulleet vaan siihen on mennyt vuosia ja vuosikymmeniä. Eikä paljas kivikään ole ruma :-)

Vilma kirjoitti...

Onnenpähkinä: kun sitä ei ole, sitä malttia! Minähän olen jo vainaja vuosikymmenten päästä!

Tarja kirjoitti...

Hmm...Teillä taitaa kasvaa havuja kuitenkin pihassa... Istuttaisin esim. pallotuijia kiven ympärille. Ne peittäisivät ehkä kiven "ei niin täydelliset kohdat", mutta samalla korostaisivat sen pyöreitä kohtia. Kiven päälle laittaisin vielä japanilaistyylisen lyhdyn.

Vilma kirjoitti...

Tarja:joo, havupuita on monenmoisia. Varteenotettavia ideoita. Kiitos!

Cheri kirjoitti...

Tykkään kovasti kivistä ja kivipinoista, niissä on jotakin ikiaikaista. Meillä kivet kyllä sammaloituvat, mutta johtunee metsän läheisyydestä. Sammal kasvaa todella hitaasti ja jos katsoo metsän kiviä, niin sammalen alla on multaa. Suosittelen kastelemista silloin tällöin.

Vilma kirjoitti...

Cheri: ongelma on se, että piha on paahteinen ja olemme kesäaikaan paljon mökillä. Ei olla kastelemassa siis. Jotain muuta pitää keksiä.