keskiviikko 5. marraskuuta 2014

Pergola-pohdintaa, mitä tekisin?


Talven aikana ajattelin pohdiskella, mitä teen tälle pergolalle? Nyt rakennelmassa roikkuu pari lyhtyä ja se on vähän tylsä. Pohdinta on kesken. Keväästä syksyyn mökkipuuhat ovat pääosassa ja kotipihaa ei silloin juurikaan kehitellä. Mieleen tulee tietty laittaa siihen kiipeileviä kasveja. Voisi olla ihan ok, MUTTA. Piha on paahteinen, koska istutetut puut eivät vielä anna juurikaan varjoa pihaan. Kasvit joutuvat olemaan pitkiä aikoja ilman kastelua ja kuolisivat siinä paahteessa. Jotain siihen haluaisin, mutta mitä? Sen pitäisi olla pihan tyyliin sopivaa. Tätä alan miettiä nyt.

Mieleen on tullut muutamia, jonkinmoisia  'rautakehikkoja', jotka roikkuisivat pystypuiden välissä. Mitä sellaiset voisivat olla? Käsittääkseni betonivaluissa käytetään sellaisia rautakehikoita. Kehikkoon kiinnittäisin sitten vielä 'jotain'....

Jos teille tulee hyviä ideoita niitä otetaan vastaan!

Tähän alle laitoin hahmotelmaa, miten laittaisin 'rautakehikon' pergolaan kiinni.


12 kommenttia:

 1. Vaikuttaa hyvältä idealta. Olen nähnyt mökkitiemme varralla vastaavista materiaaleista toteutetun pergolan.Betoniverkko voisi mielestäni roikkua yläpalkista rautakaupoista saatavana olevan metalliketjun varassa. Koukut vain yläpalkkiin ja tätsit. Alareuna on myös hyvä kiinnittää alapalkkiin.
  Villiviini on hyvä ja kestävä sekä peittää nopeasti kesällä ylimääräisiltä katseilta. Talvella saat ihanasti valoköynnöksiä kiinnitettyä verkkoon. Voi vitsi mitä kaikkea ihanaa siihen voikaan kehitellä. Anna palaa.:)

  VastaaPoista
 2. Pajupirtin Kaisa:ihanaa saada vahvistusta idealle! Kiitos siitä! Lyhdyt jo roikkuvatkin sellaisissa metalliketjuissa. Ne olisivat varmaan hyvät.

  VastaaPoista
 3. Ihan hyvä idea! Itselleni tuli mieleen myös vanhat, kauniit ikkunat roikkumassa. Mielestäni pergola tarvitsee aina jotain vihreää kuitenkin joten villiviiniä minäkin ehdottelen, kestävä ja helppo. Kesäkukkaköynnökset ruukussa menisivät myös, helppo kastella mennessään, tuoksuherneitä tai keijunmekkoa? Jouluvalot virittelisin myös talveksi.

  VastaaPoista
 4. Villiviini on helppo nähdä pergolassasi, mutta mieleeni tulee myös Pohjantähti-köynnösruusu. Ajattelin myös viiniköynnöstä, mutta viihtyessään se on tosi rehevä ja peittää ehkä sitten tarpeeseesi liikaakin. (itse kaivoin just Zilga-köynnöksen pois, kun peitti kokonaan kallion ja kiipeili kaikkiin lähellä oleviin puihin ja pensaisiin ).

  VastaaPoista
 5. Villiviini toki sopii melkein jokapaikkaan..mutta jotenkin näen kiven ja soran seurana hieman erillaisen köynnöksen.
  Tietämättä kasvupaikasta muutakuin paahteinen ehdotan siihen japaninkelasköynöstä. kelas on helppohoitoinen ja terve. Minulla kasvaa paahteisessa paikassa ja aivan mitätön määrä multaa.
  Siipiköynös on edellisen kaltainen mutta valkoiset upeat kukat keväällä.
  Toisaalta kallistuisin myös vanhoihin ikkunoihin noihin välikköön ja jokin lasiteos joka voisi irroittaa tietty talveksi..kiva projekti

  VastaaPoista
 6. Sametti Hortensia: kiitos sinullekin ehdotuksista. Ikkunat ovatkin kauniita. Villiviini siis voisi pärjätä?

  VastaaPoista
 7. Taina:ymmärrät hyvin, mihin pyrin! Kävin googlettamassa tuon kelasköynnöksen, kun en sitä tunne. Olen itsekin harkinnut jotain lasi-tai metalliteosta roikkumaan tuohon. Kiitos sinulle!

  VastaaPoista
 8. Todella kiva idea! Jos paikka on kovin kuiva ja kuuma suosittelisin myös köynnösruusua. Villiviini on tosin myös ehdoton. Tai viiniköynnös, blogeissa ja puutarhalehdissä olen nähnyt, kuinka hyvin sitä on kasvatettu Suomessa.

  VastaaPoista
 9. Sussi:se on todella sekä kuiva että kuuma ja siksi vähän vaikea paikka.

  VastaaPoista
 10. Hyviä ehdotuksia jo tullutkin. Minäkin ajattelin raudoitusverkkoa!

  VastaaPoista
 11. Maarit:raudoitusverkko voisi tosiaan olla kiva -ehkä.

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista! Tulehan toistekin!