torstai 28. huhtikuuta 2016

Älkää naurako! Tai naurakaa vaan.Postasin näistä kivistä aikanaan otsikolla  Ihan törkeen ruma kivi.  Olen miettinyt pääni puhki, miten saisin kaunistettua näitä. Kivet on aikanaan tuotu pihaan pyynnöstäni, valinnanvaraa ei juuri ollut.  Piha on niin paahteinen, etteivät mitkään kiveä peittävät köynnokset ym tule kyseeseen. Eilen tein yhden yrityksen korjata asiaa.Isommassa kivessä on matala kolo. Tein suodatinkankaasta pussin, johon laitoin soraa. Asettelin sitä niin, että tukkisi kolon alaosan. Päälle laitoin laakean kiven ja muita kiviä vielä reunoihin. Tällä virityksellä tarkoitus estää mullan valumisen alas. Sitten istutin maksaruohon ja mehitähden alkuja. Jos joku juurtuu siirtelen näitä myöhemmin. Muunkin virityksen otan pois, jos alkavat kasvaa.


Isommassa kivessä on vielä pieni kolo, johon laitoin soransekaista multaa ja mehitähden alkuja.Kivien välissä on pienemmässä kivessä myös pieni kolo. Samanlaiset mullan valumisen estot siihen ja maksaruoho kasvamaan. 

Mitenköhän käy? Taloudelliset tappiot eivät ole suuret, vaikkei menestystä tulisi. Minulle kerrottiin, että olisihan kiviporalla voinut porata kiven koloa suuremmaksi. No, tehdään se sitten jollei tämä onnistu.
 

 Kiven eteen laitoin mehitähden ruukkuun.


 Yhden ostamistani mehitähdistä  laitoin tähän ruukkuun. Suosin maksaruohoja ja mehitähtiä, koska pihan paahteisuuden takia uskoisin niiden menestyvän paremmin kuin muiden kasvien.  Aika näyttää.

 Tein toisenkin ostosreissun puutarhamyymälään viikon sisällä. Säätila silloin: yksi aste lämmintä, satoi ja tuuli. Myymälä oli ulkotiloissa. Kesäistä! Tässä pari ostosta mökille. Sinne on menossa paljon lisää.

Päivitys: viime yönä satoi rankasti. Ehdin jo jättää hyvästit mullille, jotka olin astellut kiven päälle. Vielä mitä: kaikki oli paikallaan, mullat ja kasvit. Eli tämä toimii! Nyt kun ne alkais vielä kasvaakin!

21 kommenttia:

Elämää Onnenpähkinässä kirjoitti...

Kivan näköiset kivi-istutukset :-) Toivottavasti lähtevät kasvuun ja viihtyvät.

Kivisen Vilman piha kirjoitti...

Elämää Onnenpähkinässä: samaa toivon minä!

Navettapiika kirjoitti...

Ei ollenkaa huano ajatus :)

Ruusunmekko kirjoitti...

No en naura, tuohan on hyvä idea. Itse tein Ruusunmekon alkuaikoina samanmoisia kivikkoistutuksia. Multa on yllättävän hyvin pysynyt paikallaan, kun kasvin juuret sitovat sen. Ja vuosien saatossa patjarikko on vaeltanut sammaleen päälle. Onnea yrityksellesi, siitä tulee varmasti upea <3

Ruusunmekko kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Kruunu Vuokko kirjoitti...

Muistankin, että kyselit joskus aiemmin, mikä kasvi tai kasvit tulisivat kysymykseen kiven päälle istutettuna. Hyvät valinnat teit ja varsinkin keltamaksaruoho on hyvä kiinnittyjä todella vähäiseenkin kasvualustaan ja kasvaa luontaisesti kiven koloissa ja kiven tasaisella pinnalla.

Kivisen Vilman piha kirjoitti...

Navettapiika: ei siis naurattanut?

Kivisen Vilman piha kirjoitti...

Ruusunmekko: jos sulla onnistui ehkä mullakin!

Sussi kirjoitti...

Kiva idea! Toivottavasti kasvit lähtevät hyvään kasvuun.

Kivisen Vilman piha kirjoitti...

Kruunuvuokko: Joo, kyselin näistä aikanaan. 2 vuotta meni toteutukseen!

Kivisen Vilman piha kirjoitti...

Sussi: samaa toivon minä. Onhan se vähän hassun näköinen viritys, mutta...

Kati 100%outdoor kirjoitti...

Musta nuo kivet on hienot! Älä sure niitä. Ja kivikkokasvit on mitä ihanimpia! Muulla on paahteisessa kivikossa noiden sun kasvien lisäksi esim etelänmunkkia ja kesälevisiaa, mäkitervakkoa ja neilikoita. VOiko olla kauniimpia?

Kivisen Vilman piha kirjoitti...

Kati:kiitos kauniista sanoistasi! Toivotaan, että jaksaisivat kasvaa.

Tylsä Mörökölli kirjoitti...

Miksiköhän se on ollut sinusta törkeen ruma kivi? Luonnolliset särmäiset kivet ovat kaikkein näteimpiä mahdollisimman luonnollisesti heiteltyinä. Viime vuosikymmenen muoti-ilmiö oli nää pyöreet kauniisti rivissä, niitä ei voinut kovin kauniina pitää.

Kivisen Vilman piha kirjoitti...

Mörökölli:no, onhan se ruma, jos katsoo alkuperäisen postauksen kuvaa! Rivissä olevista kivistä minäkään en tykkää!

Kurjenkello kirjoitti...

Hienot kivethän nuo on jo nyt!

Kivisen Vilman piha kirjoitti...

Kurjenkello:kuvaussuunnasta kyllä, mutta ei edestä päin.

Sametti Hortensia kirjoitti...

Minusta kivi on kaunis! Haluatko vihreää pintaa sille, miten olisi piimä-sammalsilppusively, saisit sammalpinnan? Hyvä idea tuo laittaa siihen pieni istutus, oikein sievä.

Kivisen Vilman piha kirjoitti...

Sametti Hortensia: ovat noi kivet tuosta kuvakulmasta ihan kauniita, mutta edestä päin eivät ole. Olen kokeillut tuota sammaltemppua. Vain pieni osa sammalesta lähti kasvamaan.

Pajupirtin Kaisa kirjoitti...

Ihan kivan näköistä jälkeähän siitä tulee. Kivikkokasvit on kyllä parasta puutarhassa. Mullakin on ison kiven päälle istutettu maksruohoja ja mehitähtiä vai mitä ne onkaan. Hyvin tuntuvat kasvavan. Vaikka puutarhurimme niitä välillä pöllytteleekin.

Kivisen Vilman piha kirjoitti...

Pajupirtin Kaisa:Kiva kuulla, että sinullakin menestyneet. Jospa minullakin!