torstai 28. huhtikuuta 2016

Älkää naurako! Tai naurakaa vaan.Postasin näistä kivistä aikanaan otsikolla  Ihan törkeen ruma kivi.  Olen miettinyt pääni puhki, miten saisin kaunistettua näitä. Kivet on aikanaan tuotu pihaan pyynnöstäni, valinnanvaraa ei juuri ollut.  Piha on niin paahteinen, etteivät mitkään kiveä peittävät köynnokset ym tule kyseeseen. Eilen tein yhden yrityksen korjata asiaa.Isommassa kivessä on matala kolo. Tein suodatinkankaasta pussin, johon laitoin soraa. Asettelin sitä niin, että tukkisi kolon alaosan. Päälle laitoin laakean kiven ja muita kiviä vielä reunoihin. Tällä virityksellä tarkoitus estää mullan valumisen alas. Sitten istutin maksaruohon ja mehitähden alkuja. Jos joku juurtuu siirtelen näitä myöhemmin. Muunkin virityksen otan pois, jos alkavat kasvaa.


Isommassa kivessä on vielä pieni kolo, johon laitoin soransekaista multaa ja mehitähden alkuja.Kivien välissä on pienemmässä kivessä myös pieni kolo. Samanlaiset mullan valumisen estot siihen ja maksaruoho kasvamaan. 

Mitenköhän käy? Taloudelliset tappiot eivät ole suuret, vaikkei menestystä tulisi. Minulle kerrottiin, että olisihan kiviporalla voinut porata kiven koloa suuremmaksi. No, tehdään se sitten jollei tämä onnistu.
 

 Kiven eteen laitoin mehitähden ruukkuun.


 Yhden ostamistani mehitähdistä  laitoin tähän ruukkuun. Suosin maksaruohoja ja mehitähtiä, koska pihan paahteisuuden takia uskoisin niiden menestyvän paremmin kuin muiden kasvien.  Aika näyttää.

 Tein toisenkin ostosreissun puutarhamyymälään viikon sisällä. Säätila silloin: yksi aste lämmintä, satoi ja tuuli. Myymälä oli ulkotiloissa. Kesäistä! Tässä pari ostosta mökille. Sinne on menossa paljon lisää.

Päivitys: viime yönä satoi rankasti. Ehdin jo jättää hyvästit mullille, jotka olin astellut kiven päälle. Vielä mitä: kaikki oli paikallaan, mullat ja kasvit. Eli tämä toimii! Nyt kun ne alkais vielä kasvaakin!

21 kommenttia:

 1. Kivan näköiset kivi-istutukset :-) Toivottavasti lähtevät kasvuun ja viihtyvät.

  VastaaPoista
 2. Elämää Onnenpähkinässä: samaa toivon minä!

  VastaaPoista
 3. No en naura, tuohan on hyvä idea. Itse tein Ruusunmekon alkuaikoina samanmoisia kivikkoistutuksia. Multa on yllättävän hyvin pysynyt paikallaan, kun kasvin juuret sitovat sen. Ja vuosien saatossa patjarikko on vaeltanut sammaleen päälle. Onnea yrityksellesi, siitä tulee varmasti upea <3

  VastaaPoista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Muistankin, että kyselit joskus aiemmin, mikä kasvi tai kasvit tulisivat kysymykseen kiven päälle istutettuna. Hyvät valinnat teit ja varsinkin keltamaksaruoho on hyvä kiinnittyjä todella vähäiseenkin kasvualustaan ja kasvaa luontaisesti kiven koloissa ja kiven tasaisella pinnalla.

  VastaaPoista
 6. Ruusunmekko: jos sulla onnistui ehkä mullakin!

  VastaaPoista
 7. Kiva idea! Toivottavasti kasvit lähtevät hyvään kasvuun.

  VastaaPoista
 8. Kruunuvuokko: Joo, kyselin näistä aikanaan. 2 vuotta meni toteutukseen!

  VastaaPoista
 9. Sussi: samaa toivon minä. Onhan se vähän hassun näköinen viritys, mutta...

  VastaaPoista
 10. Musta nuo kivet on hienot! Älä sure niitä. Ja kivikkokasvit on mitä ihanimpia! Muulla on paahteisessa kivikossa noiden sun kasvien lisäksi esim etelänmunkkia ja kesälevisiaa, mäkitervakkoa ja neilikoita. VOiko olla kauniimpia?

  VastaaPoista
 11. Kati:kiitos kauniista sanoistasi! Toivotaan, että jaksaisivat kasvaa.

  VastaaPoista
 12. Miksiköhän se on ollut sinusta törkeen ruma kivi? Luonnolliset särmäiset kivet ovat kaikkein näteimpiä mahdollisimman luonnollisesti heiteltyinä. Viime vuosikymmenen muoti-ilmiö oli nää pyöreet kauniisti rivissä, niitä ei voinut kovin kauniina pitää.

  VastaaPoista
 13. Mörökölli:no, onhan se ruma, jos katsoo alkuperäisen postauksen kuvaa! Rivissä olevista kivistä minäkään en tykkää!

  VastaaPoista
 14. Kurjenkello:kuvaussuunnasta kyllä, mutta ei edestä päin.

  VastaaPoista
 15. Minusta kivi on kaunis! Haluatko vihreää pintaa sille, miten olisi piimä-sammalsilppusively, saisit sammalpinnan? Hyvä idea tuo laittaa siihen pieni istutus, oikein sievä.

  VastaaPoista
 16. Sametti Hortensia: ovat noi kivet tuosta kuvakulmasta ihan kauniita, mutta edestä päin eivät ole. Olen kokeillut tuota sammaltemppua. Vain pieni osa sammalesta lähti kasvamaan.

  VastaaPoista
 17. Ihan kivan näköistä jälkeähän siitä tulee. Kivikkokasvit on kyllä parasta puutarhassa. Mullakin on ison kiven päälle istutettu maksruohoja ja mehitähtiä vai mitä ne onkaan. Hyvin tuntuvat kasvavan. Vaikka puutarhurimme niitä välillä pöllytteleekin.

  VastaaPoista
 18. Pajupirtin Kaisa:Kiva kuulla, että sinullakin menestyneet. Jospa minullakin!

  VastaaPoista