keskiviikko 11. tammikuuta 2017

Puutarhavuoden 2016 tilinpäätös


Sain haasteen Multaa sormissa -blogista tehdä tilinpäätös viime kesältä. Tässä sitä tulee!

Mitä unelmia toteutit 2016?


Kotipihassani on yksi iso tosi ruma kivi, jonka kaunistamista olen miettinyt koko nykyisessä talossa asumisen ajan. Viime vuonna sen keksin:laitan kiven mataliin koloihin kasvamaan maksaruohoa ja mehitähtiä. Kolot ovat niin matalat, että rakensin vielä esteet vähäisen multamäärän valumisen estämiseksi.

Pihasta puuttuu ylöspäin kohoavia elementtejä. Nettimartan pihapiirissä-blogista varastin (luvalla) idean tällaisista tolpista. Syksyllä keksin vielä ostaa obeliskin, joita haluan vielä lisää.

 Mökkipiha, joka on ollut aina luonnontilainen, sai ensimmäiset uudet kukkapenkin alut. Alut tosiaankin, sillä työ jäi kesken. Tuon vuosikymmeniä kasvaneen ruohottuneen pihan raivaaminen ei ole kovin helppo homma!

Jokunen kukka siellä jo kukki loppusyksystä, kuten tämä asteri.

 Mitä opit?


Opin viime kesänä parin haparoivan kesän jälkeen käyttämään kompostoria. Pelitti ihan hyvin ja multaakin sieltä saatiin. Sitähän minä tarvitsen, kun on noita kukkapenkkejäkin!


Mitä murehdit?


  Usein huolissani ainakin vähän jostain. Nyt olen huolissani siitä, miten istuttamani kukat mökille ja kotipihan maksaruohot ja mehitähdet pärjäävät talven yli. Entäpä viiruhelpi tuossa astiassaan? Oli kovia pakkasia ja lunta kovin vähän. Tosin kasasin vähäisiä lumia lisää kasvien peitoksi.

Mistä nautit?

 Kotipihan rauhasta: tuulikellon kumeasta äänestä ja suihkulähteen solinasta.

Mökillä veden äärellä asumisesta, saunomisesta, uimisesta, luonnosta ja ystävien tapaamisesta.Mitä haaveita on mielessäsi vuodelle 2017?


Kotipihalla yritän saada isoa kiveä vielä ehostettua (=peitettyä) lisää, tehdä mehikasvialueen. Navettapiian puuhamaa blogista keksin, että haluan pienen sillan pihaan. Sillan yli MINKÄ?? En tiedä, ehkä keksin vielä.

Mökillä haaveilen olemassa olevien kukkapenkkien jatkamisesta ja uusien tekemisestä. Siinä sitä puuhaa riittääkin!

 En ole ainakaan aiemmin ollut haasteiden ystävä. Blogisivullani lukeekin, että tämä on haasteeton blogi. Hieman olen asialle lämmennyt ja nyt pariin haasteeseen vastannut. Onhan tämä pitkän talven ajankulua, kun ei pihatöihin pääse!


Haaste on kiertänyt monissa blogeissa. En haasta ketään, mutta tästä voi ottaa kopin, ketkä tuntevat kutsumusta:

Mitä unelmia toteutit 2016?
Mitä opit?
Mitä murehdit?
Mistä nautit?
Mitä haaveita on mielessäsi vuodelle 2017?

20 kommenttia:

 1. Hienoa lukea näitä tilinpäätöksiä ja unelmia!
  Minäkin olen saanut tämän saman haasteen Anulta, mutta en ole vielä kerinnyt siihen vastaamaan. Mutta vastaan kyllä, on jotenkin terapeuttista summata edellinen vuosi.
  Ihana haave tuo silta! Ehdottomasti se kannattaa toteuttaa, kyllä oikea paikkakin varmasti löytyy, vaikkei mitään jokia tai virtoja puutarhassa olisikaan. Ainahan voi rakentaa kivipuron, varsinkin teille. ;)

  VastaaPoista
 2. Riina:heti halusin sillan, kun sen Navettapiian blogissa näin! Kaipa paikankin keksin.

  VastaaPoista
 3. Rakenna silta kivipuron yli....sopisi kiviteemaan..:)
  Täytyy myöntää, että on kyllä kivan näköistä nuo kivikkokukat kiven päällä, vaikka kesällä ihmettelinkin miksi sen haluat peittää..:D

  VastaaPoista
 4. Hannele:jotain sellaista pitää kai kehittää...Niin, muistan sinun ihmetelleen, miksi sanon kiveä rumaksi! Minulle se on päivän selvää!

  VastaaPoista
 5. Japanilaistyylinen silta sopisi minusta seesteiseen puutarhaasi enemmän kuin hyvin. Uskon, että löydät kyllä sillalle sopivan sijoituspaikan pihastasi.
  On hienoa, kun saat suunnitella ja ideoida kahta aivan erityppistä pihaa. Olet esteetikko ja tiedän sen sinulta luontuvan.

  VastaaPoista
 6. Kruunu Vuokko:kiitos kannustuksesta ja kehuista. Erilaiset pihat ovat rikkaus tosiaankin!

  VastaaPoista
 7. Toteuta ihmeessä siltaunelmasi. Minäkin olen usein miettinyt, mihin ja miten sellaisen omalle pihalle saisin, mutta asia on edelleen muhimassa, eikä kenties koskaan tule toteutumaan. Sinun kiviteemaasi sopisi erinomaisesti silta yli kivipuron, kuten moni täällä jo ehdottikin.

  Useimmat haasteet ovat monella tapaa kivoja. Niitä käsitellessä ja kuvia etsiessä tulee miettineeksi omaa pihaa ehkä vähän uudesta näkövinkkelistä. Samoin toisten haastevastaukset antavat hyviä vinkkejä ja ideoita käytettäväksi omaan pihaan. Haasteet ovat myös piristävä lisä etenkin näin talviaikaan, kun puutarhaan ei pääse möyrimään. Ja haasteisiin vastaaminen on aina täysin vapaaehtoista. En usko, että kukaan loukkaantuu, vaikka saamansa haasteen jättäisi käyttämättä.

  En ole vielä tätä haastetta saanut, joten luvallasi otan sen talteen ja käsittelen jossain sellaisessa välissä, kun ideat ovat muuten kadoksissa, mutta halu kirjoittamiseen löytyy.

  VastaaPoista
 8. kuvat henkivät rauhaa ja harmoniaa!

  VastaaPoista
 9. Onnellinen vuosi 2016 ja olkoon tämä vuosi vielä onnekkaampi!

  VastaaPoista
 10. Vuasi toi uusia tuulia, hurahrit kukkiihi :)
  Molempihin puutarhoohi sopiis lankkusilta. Ekköhän sopivan paikan keksi jommasta kummasta. Plokiista löytyyki useen mukavia ireoota.

  VastaaPoista
 11. Between:silta tosiaan jäi kaivelemaan! Kuten kirjoitinkin, vähän lämpenin tuolle haastejutulle juuri mainitsemistasi syistä. Ja saat toki ottaa tästä haasteen kaikin mokomin! Minä tulen sitten juttusi lukemaan!

  VastaaPoista
 12. Navetttapiika:kukkin hurahdin, tosin mökillä kaikki on kovasti alussa! Totta:blogeista saa uusia ideoita!

  VastaaPoista
 13. Kiva, kun osallistuit :) Siltaunelma kuulostaa hyvältä, mielenkiinnolla odotan miten ja mihin keksit sen toteuttaa! Minä tykkään myös kovasti mehikasveista, olen tuonut niitä sekä äidiltä että kaverilta. Niistä ei kannata huolehtia, ne pärjäävät hyvin ilman sen kummempia kommervenkkejä.

  VastaaPoista
 14. Liisa:en vielä tosiaankaan keksi, minne sen sillan voisin laittaa... Itsellä tarkoitus noita mehikasveja lisätä.

  VastaaPoista
 15. Ihania asioita on mahtunut viime vuoteesi! Hienot nuo tolpat ja kaunis asteri.

  VastaaPoista
 16. Kiva postaus :) Mehikasvikivi on hieno! Ja niin ovat myös tolpat, hienot koristeelementit pihalla.
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 17. Piparminttu:kiitos, itsekin tykkään, että tolppien laitto oli onnistunut.

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista! Tulehan toistekin!