lauantai 20. toukokuuta 2017

Kivikkopihan kasvikuulumisia


Kuten edellisessä postauksessa kerroin, ostin muutaman kasvin. Epäilin, etten uskalla näitä vielä istuttaa, kun on ollut  niin kylmää. Te kannustitte istuttamaan.  Te olette niin ihania, kun teiltä saa aina neuvoja! Ettekä ole vastuussa, jos tämä istutus menee jostain syystä pieleen! Sääkin muuttui istuttamisen jälkeen ihan toisenlaiseksi.

Aidan viereen istutin tämän pallotuijan Sain monilta vahvistuksen sille, että se pärjää myös varjossa. Melko varjoista tässä onkin.

Näistä isoista, rumista kivistä olen postannut jo monesti. Ne ovat keskeisellä paikalla ja rumuus häiritsee. Toinen kivistä ei olekaan enää niin ruma, kun on itsekseen alkanut kasvattaa sammalta pintaansa. Mutta tämä yläkuvassa oleva on melko karu, eikö?

Olen kokeillut kiveen  monesti kaikkien oppien mukaisesti saada sammalta kasvamaan. Keksin viime kesänä: tein  ompelemastani suodatinkankaasta pussin, jonka täytin soralla. Tueksi laitoin pieniä kiviä. Kiven päällä on matalat kuopat. Laitoin kuoppaan soran sekaista multaa ja istutin siihen maksaruohoa ja kokeeksi mehitähden pallukoita. Ne pysyivät hengissä koko kesän! Nyt tein viereiseen oikean puoleiseen, vielä pienempään kiven koloon saman. Jos tämäkin onnistuu otan nuo apukivet jossain vaiheessa pois.

Mehitähtinurkkaukseen istutin ostamani mehitähdet entisen, talven yli selvinneiden seuraksi. Olisi kiva, jos leviäisivät. Vielä tällä hetkellä nurkkaus ei ole kovinkaan viehättävä.

Suihkulähdealtaassa koko talven olleessa viiruhelpissä on elonmerkkejä! Se on ollut astiassa talven ajan. Lapioin talvella siihen lunta päälle suojaksi. Teiltä olin saanut vihjeen, että viiruhelpi selviäisi melko hyvin talven yli haikaillessani heinäkasvia altaaseen. Viiruhelpi on kova leviämään. Sopii yrittää sitä tuossa astiassa!

Ei ole satanut aikoihin. Jonain päivänä sadetta luvattiin, mutta tyhjä oli se lupaus! Kastelukannulle on nyt käyttöä! Sää muuttui kerrasta. Eilen oli hellepäivä ainakin täällä meillä. Iltapäivällä oli niin kuuma, etten jaksanut raskaimpia pihatöitä tehdä ollenkaan. Mutta en valita. Totesin vain.

16 kommenttia:

 1. Kivikkopiha etenee mukavasti, kivoja istutuksia! Minusta tuo iso kivi näyttää hienolta. Oletko kokeillut sipaista kiveen jogurttia? Sen pitäisi olla hyvä kasvualusta sammaleelle. Itse en ole tosin kokeillut.

  VastaaPoista
 2. Isot ja paljaat kivet eivät näytä minusta ollenkaan rumilta. Ymmärrän toki, että sinusta ne voivat näyttää. Minulla ei ole yhtään isoa kiveä ei mökillä eikä kotona. Olisi ihana, jos olisi edes yksi. Voisitko istuttaa isojen kivien läheisyyteen jotain. Silloin ne eivät näyttäisi niin paljailta, kun vieressä kasvaa jotain.

  VastaaPoista
 3. Tuo iso kivi on kaunis. Lisäksi kivet sitovat lämpöä itseensä, joten suojaavat samalla niiden viereen istutettuja kasveja

  VastaaPoista
 4. Voi, että tykkään noista kivistäsi! Mahtuisipa meidänkin pihaan edes yksi tuollainen iso kivi...tai no mahtuisihan se, mutta muuta ei sitten paljon mahtuisikaan..:)

  VastaaPoista
 5. Minä taas pidän tuosta isosta sammaleettomasta kivestä. Sen paljas pinta näyttää varmasti kauniilta etenkin sateen jälkeen.
  Havut ja kivet ovat aina pettämätön yhdistelmä.
  Mukavaa viikonloppua. Minä vietän sitä flunssan kourissa. Onneksi alkaa nyt jo helpottaa.

  VastaaPoista
 6. Piparminttu:parikin kertaa olen koettanut kasvattaa sammalta piimän ym avulla siinä onnistumatta.

  VastaaPoista
 7. Ansu: eivät nämäkään kivet tuossa muutettaessa olleet. Talon rakentaja toi ne pyynnöstäni tontille. Valinnan varaa ei ollut. Varsinkin toinen kivi on ruma. Hyvä vaihtoehto tuo viereen kasvattaminen.

  VastaaPoista
 8. Sussi:miksiköhän kaikki muut ovat sitä mieltä, että tuo on kaunis?!

  VastaaPoista
 9. Hannele:kivet ovat tärkeitä pihani yleisilmeen kannalta, siksi ne siihen tuotiinkin.

  VastaaPoista
 10. Kruunu Vuokko:kaikki muut ovat eri mieltä tuon kiven kauneudesta! Havut ja kivet ovatkin pettämätön yhdistelmä. Koetahan parantua! Minullakin oli sama tauti pari viikkoa sitten.

  VastaaPoista
 11. Kätevä keino tuo pussijuju. Mulla on nyt kiva ongelma. Olisi paikka viiden metrin kukkapenkille. Ihan yllättäin!

  VastaaPoista
 12. Miten olisi köynnös kiven päälle kasvamaan? Olen itse hyvin ihastunut iso kivi+köynnös-yhdistelmään. Ihania kasveja olet valinnut kivien kanssa. Ja hyvin ovat selvinneet talvesta.

  VastaaPoista
 13. Satu:onhan se kätevä! Ei ikävä ongelma ollenkaan sulla!

  VastaaPoista
 14. Sametti Hortensia: tuokin olisi hyvä vaihtoehto. Meillä on vain hyvin paahteinen piha, joten miten selviäisi?

  VastaaPoista
 15. Minusta myös paljaana olevat kivet on ihania. Meillä mökillä on sekäettä. Yksi paljas kivi on vähän punertava. Mehikasvit, levisiat ja pienet matalat kuunliljat sopivat myös kivien kotoisin.

  VastaaPoista
 16. Nila:ovat ne paljaat kivet yleensä ihania, paitsi nämä rumat.

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista! Tulehan toistekin!