lauantai 4. marraskuuta 2017

Pakkasaamuna pihalla

Muutama ihana pakkaspäivä saatu viettää. Ihanan virkistävää kaiken vesisateen jälkeen! Aurinkokin on paistanut. Mainio sää ulkoilla koiran kanssa. Lisää tätä! Eräänä aamuna kävin kameran kanssa pihalla.  Yläkuvassa maksaruoho pikkuisen kurkistaa kiven päällä lumen seasta.

Lunta ei enää paljoa ole. Muutama lumihiutale koristaa karuja kiviä.
 Aloitin lintujen ruokinnan pakkasten myötä. Lintulaudalla käynyt melkoinen vilske. Nuo raudat ovat hassun näköiset läheltä katsottuna. Kauempaa niitä ei huomaa. Ovat harakoita varten, jotka varastavat ruokaa laudalta. Niitä en halua ruokkia. Minun puolestani saavat noukkia pudonneita jyviä maasta, mitä ne tekevätkin. Sini- ja talitiaisten lisäksi laudalla käy jokunen varpunen, viherpeippo ja käpytikkakin on käynyt. Varpusten määrä vähenee vuosi vuodelta. Enää en ole pikkuvarpusiakaan näkynyt.


 Lyhty kivien välissä tarkoitettu naapurin kissan elämän häiritsemiseen. Lyhdyn vieressä on sen kyttäyspaikka lintulaudalle. Ajan sen aina pois, kun vain näen. Mokoma lintupaistin kyttääjä! Suututtaa. Selvyyden vuoksi sanottakoon, että tykkään kyllä kissoista, mutta en vastuuttomista kissan omistajista. Itsellä ei kissaa ole, koira vain. Mutta hyvinkin voisin olla myös kissan omistaja.

Alkukesästä ostamani pallotuijan päälläkin oli vähän lunta.

Uusin loppukesästä sammaltornin sammalet. Entiset oli talitintit hajottaneet. Ovat jo tämänkin kimpussa!

Pergolan verkon linnuissa vähän kuuraa.

Yhden päivän turputti lunta oikein urakalla. Mutta vesisateet ja kohonnut lämpötila veivät nämä lumet suuremmaksi osaksi mennessään:
22 kommenttia:

 1. Jos tiedät että kissa käy kyttäämässä lintuja lintulaudallasi, eikö kannattaisi lopettaa lintujen syöttäminen tai siirtää se turvallisempaan paikkaan (jos sellaista on). Nyt olet asettanut linnuille ansan, josta tulevat helpommin syödyksi kuin muualta, luonnosta. Oman ilosi vuoksi siis asetat linnut vaaraan. Kyllä ne linnut ruokansa löytävät.

  Loppujen lopuksi kissat harvoin saavat lintuja kiinni, varsinkaan muualta kuin näiltä ruokintapaikoilta.

  VastaaPoista
 2. Jenni:no, eipä tullut mieleen, että minä olenkin se syyllinen eikä esim. kissan omistaja, joka antaa kissan kulkea vapaana!

  VastaaPoista
 3. Kyllä kissat saavat harvoin lintulaudaltakaan saalista ellei kyse ole sairaasta yksilöstä tai vaikka lasiin lentäneestä. Ennemmin verottavat juuri pöntöstä lähteviä poikasia. Meillä ovat maalla laittaneet suurisilmäisen verkon lintujen ruokintapaikan ympärille ja tuo verkko estää niin harakat kuin kissatkin. Pienet linnut menee näppärästi aukoista. Isot linnut ruokitaan verkon ulkopuolella. Minusta hyvä keksintö vaikken ole kyllä itse samanlaista laittanutkaan. Meillä käy pikkulintujen lisäksi vain tikkoja ja oravia jotka nekin kyllä ruiskii ruokaa ympäriinsä.

  VastaaPoista
 4. Minna: olen minäkin miettinyt jotain verkkoa tms paikan ympärille. Mökillä kuljeskelee myös kissoja vapaana kyttäämässä pesiviä lintuja poikasineen. Harmittaa sielläkin.

  VastaaPoista
 5. Kauniit kuvat. Teillä on noin paljon lunta. Meilläkin on ollut jo runsas lumipeite, mutta nyt lämpötila on plussan puolella. Hyvää Pyhäinpäivää!

  VastaaPoista
 6. Anneli:ei meilläkään enää noita paksuja lumihankia ole. Sulavat kovaa vauhtia lämpöasteiden myötä.

  VastaaPoista
 7. Meilläkin on aloitettu lintujen ruokinta. Niitä on kiva seurata. Meillä ei näy kissoja, mutta takametsän haukka iskee silloin tällöin. Olen laittanut laudat suojaisiin paikkoihin pensaitten oksien lomaan.

  VastaaPoista
 8. Ihania kuvia :) Lintujen seuraaminen on mukavaa puuhaa :) Kivaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 9. Uskon, että linnuille ruokinta on huomattavasti suurempi hyöty, kuin se ettei ruokkisi niitä lainkaan. Jos kissan paistiksi jokin yksittäinen lintu joutuukin, suurin osa kuitenkin säästyy. Kyllä kissan omistaja on vastuussa siitä missä kissa liikkuu ja kenen tontilla.
  Mukavaa pyhäinpäivää sinulle.

  VastaaPoista
 10. Ihan sama onko kivien päällä lunta, sammalta tai mitä vaan. Ne vain ovat niin kauniita.

  VastaaPoista
 11. Voi mitä maisemia! Mua alkoi jo hytisyssää näitä katsellessa. Ja mileen tulee se raikas tuoksu, jonka lumi tuo tullessaan. Meillä on vuodessa yleensä pari kolme lumipäivää, mutta on ollut talvia kokonaan ilman lunta. Hassua, miten ne kissat jaksavat lintuja vahtia. Meidän Felix-koira muuten myös on napannut lintuja lennosta suuhunsa. Tosin ei ole sitten tiennyt mitä sillä tehdä ja linnut ovat päässet karkuun. Hyvä niin.

  VastaaPoista
 12. Maatiaiskananen:istun usein tuolissa ikkunan edessä virkkaamassa ja seuraan lintuja samalla

  VastaaPoista
 13. Kruunu Vuokko:totta puhut! Mukavaa sunnuntaina sinulle!

  VastaaPoista
 14. Johanna:ei meillä paljoa pakkasta ole ollut, jokunen aste vain. Nyt ei ole senkään vertaa ja kauniit maisemat mustuvat. Sääli.

  VastaaPoista
 15. Me emme syötä lintuja kun emme ole mökillä aina. Pitää jossain vaiheessa tehdä tarpeeksi iso ruokinta paikka, että ruokaa riittää seuraavaan kertaan. Mukavaa puuhaa se olisi. Hyvää alkavaa viikkoa.

  VastaaPoista
 16. Nila:joo, ei saa syöttääkään jos se ei ole jatkuvaa. Kiva niitä on seurata.

  VastaaPoista
 17. Minusta kissojen paikka ei ole ulkona vapaana. Ovat vaarassa itsekin, puhumattakaan siitä, että tappavat muita eläimiä.

  Lintulaudalle tosiaan kannattaa valita paikka, joka on mahdollisimman suojaisa linnun kannalta, ja johon kissa ei pääse. Tiedän, että joillakin on isot kanaverkosta tehdyt suoja-aitaukset estämässä, ettei harakat taikka kissat pääse paikalle.

  VastaaPoista
 18. Sussi:samaa mieltä. Olisin huolesta suunniltani, jos minulla olisi oma kissa ulkona kuljeskelemassa. Tämä asia jakaa vahvasti mielipiteitä. Ei meidän lintulaudalla ole kylläkään mitään onnettomuutta tapahtunut.

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista! Tulehan toistekin!