sunnuntai 25. helmikuuta 2018

Bloggaamisesta- jatkopostaus 


Kirjoitin eilen nurinapostauksen bloggaamisesta. Sain teiltä, ihanaiset, monta hyvää kommenttia!  Kiteytettynä muutama asia nousi esiin. 

- vastavuoroisuutta pidettiin tärkeänä bloggaamisessa
- kommentoinneista ilahduttiin ja moni piti tärkeänä niihin vastaamista
- monille tuli mieleen, että oma blogi on vähän tylsä mutta eivät toiset blogit
- kirjoittaminen tabletilla tai puhelimella ei ole kovin helppoa (ei niin!)
- ihmisillä on erilaiset tilanteet elämässä: toiset ovat eläkkeellä, toiset elävät kiireistä lapsiperhearkea
- aina ei keksi mitään kommentoitavaa, silloin on turha mitään sanoa. Idea:pelkkä hymiö merkiksi siitä, että luettu on. Itsella on kirjoituksen lopussa kohdat 1) luin tämän 2) mielenkiintoinen 3) ei kiinnostanut

Minä en saa nyt lisättyä blogeja blogilistaani. Joitain päivityksiä bloggeriin nyt tullut eikä tämä toimi. Miten teillä muilla? Minulla olisi muutama blogi odottamassa tänne lisäämistä.

POIMIN RÖYHKEÄSTI TEIDÄN KOMMENTEISTANNE TÄHÄN PÄTKIÄ:

 Vastavuoroisuus kuuluu tähän hommaan, joten minäkin olen tehnyt hieman siivousta lukijoiden suhteen. Arkisetkin aiheet kiinnostavat, ei tarvitse olla mitään erityistä.

Tottakai haluan että olisi vastavuoroisuutta ja tympäsee, kun tiedän blogillani olevan runsaasti "salaisia" lukijoita. Edes arvonta blogissani ei tuo heitä esille. No onneksi siellä käy runsaasti uskollisia kommentoijiakin!
 
vastavuoroisuus on minustakin bloggaamisen ydin. "Salaiset" lukijat eivät minua sinälleen haittaa, on varmasti monia syitä, miksi eivät kommentoi. Joku ei ehti, joku ei uskalla tai kokee, ettei ole mitään älykästä sanottavaa. Mutta jos olen saanut heille välitettyä edes pikku palasen ympäristöasiaa tai luonnon arvoa, niin erinomaista. 

En ole huomannut missään toistoa. Blogikavereiden blogien lukeminen on ystävän luona kylässä käymistä. Jutellaan niistä asioista, jotka sillä hetkellä on mielessä.

viime aikoina itseäni on harmittanut tosi paljon, kun ole kerinnyt kommentoimaan blogeja juurikaan. Tänään olikin ihana, kun oli aikaa istahtaa koneen äärelle nauttimaan muiden kuvista ja kirjoituksista


Vastaan kyllä aina yleensä kommentteihin, mutta jumalattomalla kiireellä ja usein en ehdi kommentoimaan vaikka tahtoisin ....Minua uuvuttaa välillä blogien hurja kaupallisuus ja se mietityttää. Ja todellakin kommentteihin vastaamatta jättäminen on epäkohteliasta. Yhdessähän tämä puutarhablogimaailmaa pyöritetään 

 Vastaamine on kohteliasta, enkä varmastikkaa olisi kauvaa jatkanu plokkaamista, jos en olisi aiunuttakaa kommenttia saanu, vaikka siinä onki päiväkirijamaasuus mukana. Kommenttia on kiva saara. Täälä puutarhapualella on kommentit viälä nii positiivisia ja kannustavia. Ja monta hyvää vinkkiä on tullu ilimi kommenttikentän pualella. 


Kyllä, vastaaminen ja kommentointi ovat bloggaamisen sokeri ja suola, mielestäni.
Kun on blogannut pitkään, niin samat aiheethan siinä toistuvat, aivan kuin aurinko nousee ja laskee, mut haittaakse? Ei sunkas. Välillä voi huilia ja pitää taukoa, mutta kohta jo tulee blogikavereita ikävä ja eiku koneen ääreen ähertämään. En ole tavannut teitä blogikamuja, mutta teistä on tullut hyviä tuttuja. 


Minä koen myös, että vastavuoroisuus ja ajatusten vaihto on tärkeä osa bloggaamista. Mutta kaikki eivät tosiaan halua, ehdi, jaksa tai muuten vaan kommentoi. Sekin suotakoon. Kuulin kerran sellaisen suhdeluvun blogin kommentoinnista, että 1/100 postauksen lukijasta kommentoi. Luulen, että tuo suhde on kuitenkin keskiarvoa korkeampi puutarhablogeissa. 


Vaikka en vastaa kaikille kommentoijille erikseen, luen kyllä aina KAIKKI kommetit ja minusta on ihanaa, että blogissani käy paljon lukijoita, jotka jaksavat vaikka pienen viestin jättää. Jotenkin vaan tuntuu, että välillä menee liikaakin aikaa näihin blogien seuraamisiin,


Vuorovaikutus on blogin suola, vain keskustelemalla tullaan vähitellen ystäviksi. On ollut hienoa tutustua moniin kivoihin tyyppeihin blogin kautta ja kommentteihin vastaaminen on olennainen osa bloggaamista. Mutta ymmärrän, ettei joillakin aika riitä jos kommentteja on satoja. Vastaamattomuus saatetaan kokea välinpitämättömyydeksi vaikka ei ole sellaiseksi tarkoitettukaan. Jotkut blogit ovat niin raskaita suurine kuvatiedostoineen ja runsaine linkkeineen, ettei kommentointi mobiililla usein onnistu vaikka haluaisikin viestin jättää.


 harmittaa jos bloggaaja ei vastaa saamiinsa kommentteihin. Ja vielä enemmän harmittaa, jos kyseinen bloggaaja on jo kirjoittanut uuden postauksen eikä siltikään ole vielä vastannut edellisen postauksen kommentteihin. Miten aikaa riitti sen tekemiseen joa ei ehdi/viitsi vastata kommentteihin. Näitä onneksi on aika harvoinMinua itseäni oma blogini joskus tympäisee. Sitä samaa jaanausta kotipihan laitosta, mutta joo.. uusi puutarhakausi taas tulossa ja blogi on tosiaan vähän kuin päiväkirja.
Minusta bloggamisessa on tärkeää juuri vuorovaikutus. Pyrin itse aina vastaamaan kommentteihin ja käymään vastavierailulla.  

 Minusta kommentointi on olennainen osa blogielämää ja iloitsen kovasti siitä vastavuoroisuudesta, jonka kommentointi tähän harrastukseen tuo.  Enpä ole tullut ajatelleeksi, että hymiöllä voisin osoittaa käyneeni lukemassa silloinkin, kun ei syystä tai toisesta ehdi/jaksa laajemmin kommentoida. Tabletilla kommenttien kirjoittaminen on välillä tuskastuttavan hidasta ja virheitä tulee paljon 


Minulla ei ollut blogin suhteen kovin kummoisia odotuksia,mutta voi, miten iloiseksi se ensimmäinen kommentti minut tekikään. Blogi on temmannut mukaansa ja täällä on aivan ihania ihmisiä. 

Minäkään en aina vastaa kaikkiin viesteihin, yritän kuitenkin. Ongelmman ratkaisut ym. aiheet kiinnostaa ja silloin käy myös lukemassa kommentit. Sitten saattaa käydä niin, että teen postauksen ja voi olla etten käy viikkoon, jopa pariin blogissa. Sitten ei enää tule vastattua, vaikka varmaan pitäisikin. 

Hiljaiset lukijat ovat ilmeisesti jokaissa blogissa läsnä, sekin heille suotakoon. Kaikille kirjoittaminen ei ole niin helppoa.
 Mun blogi on silleen tylsä, että ei monetkaan kysele mitään! :) Jokaisesta kommentista olen tosi iloinen.
 
Usein käy niin, että en keksi mitään fiksua sanottavaa, joten jätän kommentoimatta, vaikka olisinkin tykännyt postauksesta. Usein myös luen blogeja pikaisesti junassa puhelimella, jolloin kommenttien näpyttely on hiukan hidasta ja haastavaa. 

  Koen, että bloggaamisesta ei kuitenkaan saa tulla pakote tai suoritus, joten täytyy mennä oman aikataulun ja ehtimisen mukaan. 

34 kommenttia:

 1. Tosi kiva, että postauksesi herätti keskustelua! :)
  On tosi mukava kuulla muidenkin mielipiteitä. Usein sitä pohtii turhaan kaikkea vain yksinään. Samojen asioiden kanssa me kuitenkin kaikki vähän painitaan ja niitä pohdiskellaan.

  VastaaPoista
 2. Tämä olikin mielenkiintoinen aihe. Se herätti paljon keskustelua ja oli kiva lukea toisten mielipiteitä.

  VastaaPoista
 3. Ansu:juu, mukava oli kommentteja lukea!

  VastaaPoista
 4. Mukavan paljon herätteli keskustelua tämä tärkeä aihe :) Uskoisin, että myös ajatuksia niiltäkin, jotka eivät kommentoineet <3

  VastaaPoista
 5. Hyvä jatkumo edelliselle postauksellesi. Herättää varmasti mietteitä. Ja toivottavasti kommentointia. Mukavaa sunnuntaita ja alkavaa uutta pakkasviikkoa :D Sekä iloista bloggauskevättä!

  VastaaPoista
 6. Maatiaiskananen: niin herätti, hyvä!

  VastaaPoista
 7. Oli aika:juu, tuli jättipitkä postaus. Mutta ajattelin, että voisin vielä koota yhteen kommentit. Bloggauskevättä sinne myös!

  VastaaPoista
 8. Hyviä postauksia kumpikin. Herättivät keskustelua ja ajatuksia.
  Toivottavasti jatkat entiseen tapaan.

  VastaaPoista
 9. Hauska tuo tiivistyksesi "monille tuli mieleen, että oma blogi on vähän tylsä mutta eivät toiset blogit" :) Kolahti ja kuulostaa tutulta!
  Mukavaa, että postauksesi herätti keskustelua. Mielenkiintoista lukea myös muiden kommentteja aiheesta.

  VastaaPoista
 10. Kivan koosteen olet tehnyt. Toivottavasti jatkat bloggaamista edelleen, blogissasi on aina kiva käydä.- Mukavaa sunnuntain jatkoa!

  VastaaPoista
 11. Hyviä postauksia!
  Tiedän kuitenkin että itse kesällä olen sitten se salainen lukija ;) Sillä kevään ja kesän puuhat sekä vuorotyö (toki loma jossakin vaiheessa) vievät aika paljon aikaa. Ja kesällä on niin kiva vaan fiilistellä puutarhassa, joten kyllä se kommentointi jää melko vähäiseksi kesällä, muttei se tarkoita että en seuraisi blogeja ;)

  VastaaPoista
 12. Between:hyvä, jos ajatuksia herätti. Jatketaan toki!

  VastaaPoista
 13. Piparminttu: noin moni sanoi. Ajattelen itsekin, että olen vähän tylsä!

  VastaaPoista
 14. Anneli A:kiitos.Sunnuntain jatkot sinne myös!

  VastaaPoista
 15. Pirjo: kesällä onkin niin paljon pihapuuhaa, että moni muukin saattaa salainen lukija olla.

  VastaaPoista
 16. Aihe, joka kiinnosti monia. Hyvä koonti vastauksista, käyn vielä lukemassa kaikki.

  VastaaPoista
 17. Itse surin sitä eniten, että menetän ihanan kommentoinnin kun siirrän blogini pois Bloggerista. Sähköpostin näpyttely estää varmasti monia jättämästä kommenttia, vaikka osoite ei muille näykään. Toki myös oma kommentointi on vähentynyt, sekin varmasti vaikuttaa. Kaikkea ei vain ehdi vaikka haluaisikin. Minulla aikaa on vienyt muiden some-kanavien seuraamisen lisääntyminen.

  VastaaPoista
 18. Hyvä postaus molemmat luin lävitse. Olen uusi ploggaaja ja jo nyt olen kerkinyt ajattelemaan samoja asioita mitä kirjoitit. Lukeeko moni edes minun vastauksia ja se kaupallisuus minuakin joskus pohdituttaa. Ja minun mielestäni sinun blogisi ei ole mitenkään tylsä. Ei ollenkaan siksi minäkin käyn täällä usein. Jatka samaan malliin edelleen.

  VastaaPoista
 19. Heippa! Löysin juuri mukavan blogisi ja jäinkin heti lukijaksi :) Olikin mielenkiintoiset postaukset bloggaamisesta ja koonti kommenteista. Olen vasta aloittanut bloggaamisen ja niin ihanaa kuin tämä pari kuukautta on ollutkin, täytyy todeta, että on ollut hämmentävää huomata miten paljon menee aikaa, kun yrittää olla monessa some-kanavassa mukana. Samoin aikaa on vienyt kaikki tekniset jutut, tyyliin miten lisätä sitä, tätä ja tuota blogiin. No, ehkä se helpottaa... Kommentit ovat mielestäni todella tärkeitä ja pyrin itse vastaamaan jokaiseen (paitsi blogiarvonnassa tein poikkeuksen ja kiitin osallistumisesta kaikkia yhteisesti myöhemmin).
  Ihanaa kevään odotusta!

  VastaaPoista
 20. Minna:muuttuuhan tämä somemaailma kaiken aikaa. Ja kukin tekee itse parhaiten sopivalla tavalla.

  VastaaPoista
 21. Nila:kiva, että käyt blogissani. Kaupallisuus häiritsee minuakin. Jos huomaan, että on mainospostaus jätän sen väliin.

  VastaaPoista
 22. Anni: kiitos mielenkiinnosta. Onhan Blogger aika jäykkä, mutta kyllä sen kanssa aikaa myöten toimeen tulee. Paitsi nyt en pysty uusia seurattavia blogeja lisäämään. Kaipa sekin hoituu aikanaan.

  VastaaPoista
 23. Kiva kun olit koostanut noita vastauksia, mukava oli lukea bloggaajien ajatuksia. Tässä bloggaamisessa on varmasti monta asiaa jotka herättävät keskustelua ja mietityttävät, varsinkin jos blogi on ihan tuore..minua kyllä niin jännitti viime kesänä kun ensimmäisen postauksen laitoin, että kuinka ikinä näitä opin käyttämään, vaan kylläpä pikkuhiljaa kaikkea oppii:) Mukavaa talvista alkanutta viikkoa sinne♥

  VastaaPoista
 24. Päden paja:Onhan bloggaaminen tosi koukuttavaa. Mukavaa viikkoa sinne myös!

  VastaaPoista
 25. Minulle jaanaus sopii, oikein mukavaa eikä haittaa vaikka jotain tulisi toistamiseen tai useammankin kerran.

  Olen samaa mieltä, että vastavuoroisuus on kiva asia. Näen myös omasta blogistani, että kävijöitä on mutta hyvin harva kommentoi. Taidan olla aika tylsä. Mulle blogin kirjoittaminen on aika paljon sitä, että saan käyttää äidinkieltä ja tuntuu, että vielä on jokin side Suomeen. Suomi ei tytöstä lähde, vaikka voissa paistaisi tai keittäisi :)

  Sun blogi on ihana. Tykkäsin kovasti niistä kuvista joissa esittelit vähän kotia ja mökkiä. Sinulla on kiva tyyli.

  VastaaPoista
 26. Johanna:moni pitää omaa blogia tylsänä, toisin kuin lukijat! Ymmärrän hyvin sinun syysi pitää blogia. Kiitos kehuista!

  VastaaPoista
 27. Nyt oli aloittelevalle bloggaajalle mahtava tietopaketti "blogietiketistä"! Kuulun siihen porukkaan, joka on lukenut toisten blogeja, mutta jättänyt kommenttia hyvin harvoin. Nyt oman blogin myötä sekin asia korjaantuu. Sinulle kiitos mielenkiintoisesta blogista :)

  VastaaPoista
 28. Hiidenkiven puutarhassa:Ei nyt tietopaketti, mutta kokosin ihmisten mielipiteitä bloggaamisesta. Saa näitä ihan vain lukeakin. Kiva, jos jonkun kommentin jättää.

  VastaaPoista
 29. todella kiva lukea tätä koostetta, tämä on kiinnostava aihe. Bloggaajat ovat omalla tavallaan muokanneet viestinnän kenttää.

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista! Tulehan toistekin!