perjantai 9. maaliskuuta 2018

Kuunlilja -kuume

 Luin Versoja Vaahteramäeltä blogista kirjoittajan, Riinan  ihastuksesta kuunliljoihin.

Minä haluaisin niitä myös yläkuvassa olevaan Eteläpenkkin mökkipihassa. Kysyin Riinalta, miten nämä varjon ja puolivarjon kasvit pärjäisivät aurinkoisessa kukkapenkissä. Riina vastasi:

'Kuunliljat ovat niin mahtavan reheviä ja helppoja, kun pääsevät juurtumaan ensin. Niiden läpi ei moni rikkaruohokaan jaksa puskea.Kuunliljat tosiaan viihtyvät parhaiten varjossa tai puolivarjossa, mutta kyllä ne aurinkoisessakin paikassa pärjäävät. Aurinkoiseen paikkaan on tärkeää perustaa syvä ja ravinteikas kasvualusta. Myös lajikkeen valinnalla voi vaikuttaa niiden viihtyvyyteen. Sinikuunliljaa ja muita tummalehtisiä lajikkeita en suosittele aurinkoon. Mitä enemmän lehdessä on valkoista, sen paremmin se viihtyy myös auringossa.'

Tämä Eteläpenkki on nimensä mukaisesti suoraan etelään ja siis aurinkoinen. Tämä alue on vasta pari vuotta vanha, mutta haluaisin jo muuttaa sitä. Istutukset ovat vielä pieniä, mutta kaikki lähti kasvuun kyllä. Kasvien välissä vielä turhan paljon multaa näkyvissä.

Sain ystäviltä näitä kuunliljoja mökkituliaisiksi. Nyt haluaisin lisää.

 Viime kesänä sain naapurilta tällaisen kuunliljan. En tiedä nimeä. Yläkuvassa tulen juuri naapurista kärryssä monenmoista.

 Istutin liljan Mäntypenkkiin. Vieressä on toinen kuunlilja. Sen olen saanut ystävältä enkä tiedä senkään nimeä.

 Minulla on varjoisassa lehdossa myös tällainen kuunlilja, jonka nimeä en myöskään tiedä. Jaoin sen kahteen osaan. Toinen siis tässä valtikkanauhuksen kaverina.

 Toisen puolikkaan istutin Metsäpuutarhaan.

Facebookissa on ryhmä nimeltä Hostat Suomessa.Olen sielläkin olevista kuvista yrittänyt selvittää näiden omien liljojeni nimiä. Vielä en tiedä. Jos joku tunnistaa, olisin kiitollinen avusta.

Tervetuloa uudet lukijat!

30 kommenttia:

kristiina kortelahti kirjoitti...

Mulla on kuunliljoja mökillä sellaisessa kukkapenkissä johon aurinko paistaa puolesta päivästä iltaan saakka ja hyvin ovat viihtyneet. Ne ovat juuri noita joita tuossa kottikärrykuvassa näkyy.
Huomioi se, että keväällä kestää aika pitkään ennenkuin kuunliljoja rupeaa maasta näkymään. Joskus olen melkein unohtanut että minulla niitä maassa on, kunnes ne pienet alut alkavat puskea ylös maasta.

Kivisen Vilma kirjoitti...

Kristiina:hyvä tietää, että sinulla viihtyi. Itsekin haaveilen niitä aurinkoiseen paikkaan.

Hiidenkiven puutarhassa kirjoitti...

Kuunliljojen väliin kannattaa istuttaa kukkasipuleita. Siinä vaiheessa, kun sipulien kukinta on ohi, kuunliljojen lehdet peittävät ne. Kuunlilja myös rakastaa paksua ruohosilppukatetta juurellaan. Ja kyllä, varsinkin valkokirjavat pärjäävät aurinkoisellakin paikalla, jos kasvualusta on kunnossa. Sinilehtisistä meinaa sininen väri kadota auringossa.

Kivisen Vilma kirjoitti...

Hiidenkiven puutarhassa:ruohosilppukate hyvä idea!

Hannele Ruusukummusta kirjoitti...

Kuunliljat ovat minunkin lempikasveja.

Tita kirjoitti...

Tuo eka isompi valkokirjava näyttää kovasti samalta, kuin lajike 'Francee'. Se on myös hyvin yleinen ja kestävä sortti. Tuo toinen, pienempi ja keskeltä valkokirjava voisi olla Hosta undulata eli kirjokuunlilja. Se on yksi kestävimmistä suorassa auringossa. Nämä ovat vain arvauksia, kun kasvin kokoa ei voi kuvasta tarkasti arvioida.

Kivisen Vilma kirjoitti...

Hannele:eikä ole ihme!

Kivisen Vilma kirjoitti...

Tita:vähän samaan tulokseet tulin itsekin, mutta en ollut varma. Kiitos!

Maatiaiskanasen Elämää kirjoitti...

Kuunliljat ovat tosiaan ihastuttavia <3 Tuolla Hostat-ryhmässä on ihan mielettömän upeita kuvia. Meinaa aina "pieni" kuume nousta ;) khih! Kivaa viikonloppua <3

Päden paja kirjoitti...

Ihanan vihreän,vehreitä kuvia:) Nuo kuunliljat on kyllä tosi kivoja! Viime kesänä saatiin pihalle varaston viereen pieni kuunlilja "portti", toivottavasti tänä vuonnakin lumen alta nousevat:) Ihanaa alkavaa viikonloppua♥

Kuvakehrääjä kirjoitti...

Nuo valkokirjavalehtiset kuunliljat on kauniita. Hyvää viikonloppua!

Tiiu/Puutarhahetki kirjoitti...

Kauniita kuunliljoja! Meilläkin niitä on monessa kohden, niin auringossa kuin varjossa. Pidän niiden rehevyydestä. Hyvää viikonloppua!

Navettapiika kirjoitti...

Kuunlilijat kuuluuvat meikälääsen luattokasviihi.

Piparminttu kirjoitti...

Mahtavan kokoinen kuunlilja, näyttäisi juuri ja juuri mahtuvan kottikärryihin.
Kaunis sammaloitunut metsäpuutarha.

Kivisen Vilma kirjoitti...

Maatiaiskananen:siellä Hostat-ryhmässä on tosiaan monenlaisia kuunliljoja. Sieltä olen yrittänyt erilaisia liljoja löytää.

Kivisen Vilma kirjoitti...

Päden paja:keksin kuunliljat vasta sitten, kun sain niitä ystäviltä. Ihanaa viikonloppua sinulle myös!

Kivisen Vilma kirjoitti...

Kuvakehrääjä:juu, ne ovat hyvin näyttäviä. Naapurillakin niitä kasvoi isot alueet.

Kivisen Vilma kirjoitti...

Tiiu:minäkin pidän niiden rehevyydestä (siis, kunhan kasvavat ensin).Hyvää viikonloppua!

Kivisen Vilma kirjoitti...

Navettapiika:niin varmaan tästä lähtien minunkin!

Ansu/Tuuliannikantuvassa kirjoitti...

Minulla on kuunliljoja auringossa ja hyvin viihtyvät. Ihan parasta on, kun niiden juurilta ei tarvitse nyppiä rikkaruohoja. Joskus niitä pitää jakaa, kun kasvavat liian tiukkaan. Jakaminen onnistuu vain lapiolla, sen verran tiukkaa tavaraa.

Kivisen Vilma kirjoitti...

Piparminttu:naapurilla noita oli vaikka kuinka paljon, siksi sain ison puskan. Metsäpuutarhaosio mökkipihassa on ihan kiva.

Kivisen Vilma kirjoitti...

Ansu:hyvä kuulla, että sinullakin auringossa viihtyvät.

Nettimartta kirjoitti...

Kuunliljatykkääjä täälläkin...

Kivisen Vilma kirjoitti...

Nettimartta:meitä on monta!

Sussi kirjoitti...

Minullakin on iso kuunliljapenkki. Ainoa huono puoli on, että myös kotilot pitävät niistä.

Kivisen Vilma kirjoitti...

Sussi: kotipihalla meillä olisi sama ongelma, kun naapuripihoissa on kotiloita. Meillä vain havuja ym. joista kotilot eivät välitä. Mökkipihassa ei ole kotiloita- onneksi.

Kruunu Vuokko kirjoitti...

Tuo toiseksi alimmaisen kuvasi kuunlilja on mitä ilmeisemmin komeakuunlilja 'Minuteman'.

Kivisen Vilma kirjoitti...

Kruunu Vuokko:kiitos vastauksesta!

SariHanne kirjoitti...

Mä hurahdin kuunliljoihin viime kesänä ja niitä tulee varmasti lisää. Niiden lajikkeita on jo niin paljon, että vaikea sanoa tarkasti mikä lajike on kyseessä. Mietin, että voisiko tuo alimmainen, jossa valkoinen raita on keskellä, olla Hosta undulata 'Mediovariegata'??

Kivisen Vilma kirjoitti...

SariHanne:sinullakin siis tuore hulluus! Hosta undulata-lajiketta joku muukin veikkasi ja päädyin siihen itsekin.