keskiviikko 25. huhtikuuta 2018

Keväinen mökkipiha

Vietin viikon verran mökkimaisemissa. Järvessä oli vielä toistaiseksi hauras jääpeite.

Kiertelin pihassa tutkailemassa kasvejan. Melko tuoreena kukkapenkki-tätinä (ei siis kukkahattu!) olen oppinut teiltä, että pihassa tehdään kasvien katselukierroksia! Niin minäkin tein. Nyt ymmärrän hyvin kierroksienne syyn: ihana nähdä pienten kasvien alkujen työntyvän maasta! Kovin on vaatimatonta vielä, mutta eloa näyttää olevan monin paikoin.

Lamoherukka Rinnepenkissä. Tässä lämpimässä rinteessä näkyy aina kevään ensimmäiset elonmerkit.


Haravointia linnunlaulukonsertin säestämänä. Haravointi on niin terapeuttista puuhaa! Ihana nähdä kättensä jälki. Mökkipihassa haravoitavaa riittää. Kotona ei pysty haravoimaankaan muualla kuin etupihalla. Varsinainen piha on soraa, se täytyy imuroida lehtipuhallin/imurilla. Haravoiminen on paljon hauskempaa kuin imurointi! Yläkuvassa Eteläpenkkiä, jossa haravaa jo vähän heilutin. Pitää siistiä vielä!

Yhdessä asiassa olen ollut tosi fiksu, vaikka itse sanonkin: merkkasin syksyllä istuttamieni kasvien paikat kepeillä. Sitten minulla on piirretty karttaan, mitä missäkin kasvaa. Ei näitä muistaisi muuten. Kaikki kasvien nimetkin olen jo unohtanut!

Ystävältä viime vuonna saatu palloesikko Lehdossa.. Näin hyvin päässyt alkuun!

Toiselta ystävältä saatuja pikkutalvioita Rinnepenkissä.

Taponlehti ja tuoksumatara Varjopenkissä.

Keijunkukka Eteläpenkissä. Tämän sain syksyllä tuliaisina ja kehotettiin istuttamaan maahan. Saapa nähdä, mitä tälle kevään mittaan tapahtuu?

Shellinkukkulalla näkyy kaukaasianmaksaruohossa jo jotain elämää. Noita lehtiä onkin lysti nyppiä kivien seasta!

Metsäpuutarha melkein kokonaan haravoimatta eikä siitä tämän enempää!

Keittiöpuutarha tämäkin tiilirakennelma odottaa, että kylväisin siihen salaatin tms siemeniä. Keittöpuutarha on vähän turhan mahtipontinen nimi tälle alueelle ainakin vielä!

 
Kuva ikkunan läpi järvelle. Tämä joutsenpariskunta (toinen piilossa puiden takana) piti minulle seuraa koko ajan. Ne kailottivat järvellä kaiken aikaa. Mietin, mikä on ääntelyn tarkoitus? Keskustelevatko keskenään?

Uimista jäähileiden seassa. Tämä jäähileiden seassa uiminen on jokakeväinen puuha. Saunasta kävin. Muutaman vedon pystyin ottamaan. Jäätöntä aluetta rannasta oli ehkä 10 metriä. Jos suoraan sanon, ei sinne järveen käveleminen jääkylmässä vedessä kivalta tunnu. Se kiva tunne tulee vasta sieltä noustua. Ihanasti helisi jääkiteet toisiaan vasten, kun siellä uin. Se on niin kaunis ääni!

Koira nautti mökillä olosta täysin siemauksin. Sisällä ollessaan se päivysti vakipaikallaan käsityölaatikkoni päällä ikkunasta tähystämässä.

Kompostissa päällä on paljon jo sulaa massaa ja lämpöasteita 20. Se on koko talven käyttämättä ja ihmeesti se keväisin aina virkoaa hommiin! Löysin vielä kompostiohjeen netistä.

Yksi  ystäväni inhoaa kevättä! Niin todella on! Hän sanoo, että kun kaikki on niin rumaa. Tottahan se on, kun näitäkin pihakuvia katsoo. Silti:kevät on minun lempivuodenaikani.

28 kommenttia:

 1. hyrrrr, olet kyllä melkoinen mimmi, että uit tuolla jäähileiden seassa! Wautsi! Jäisi itseltäni tekemättä.
  Pihakierrokset ovat ihania. Kiva, että sinäkin olet päässyt niiden makuun <3 Mukavaa päivää Sinulle <3

  VastaaPoista
 2. Maatiaiskananen:joka kevät tuonne menen! Pihakierrokset ovat ihania, heti sen tein, kun mökille menin!

  VastaaPoista
 3. Olet, kuin edesmennyt Äitini...heti, kun jäähän pienikin sulapaikka tuli oli jo uimassa. Oikein avannossa ei käynyt..:)
  Taisi joutsenpariskunta kuherrella♥

  VastaaPoista
 4. Rupesi paleltamaan jo ajatuskin jäähileisessä vedessä uimisesta. Itse menen järveen vasta kun veden lämpötila alkaa lähennellä 20 astetta. Onpas palloesikossa veikeät lehtiruusukkeet! Sinulla taitaa olla sama keijunkukka kuin minulla ('Palace Purple'). Violettilehtiset kasvit voivat joskus olla jotenkin likaisen tai samean savyisiä, mutta tuo oli ainakin minulla koko viime kesän todella upean värinen.

  VastaaPoista
 5. Jäis minulta menemättä uimaan ihan vissisti! Melkoinen sissi olet kyllä. Nuo ekat nousevat kasvit tuntuuu aina suurilta ihmeiltä, ja niitä on pakko kiertää parikin kertaa päivässä ihailemassa.

  VastaaPoista
 6. Hannele:voi olla, että olen itsekin edesmennyt, kun tuolla jäiden seassa hillun! Kevät mielessä joutsenilla!

  VastaaPoista
 7. Hiidenkivi:tämä on minun eka keijunkukkani enkä siitä mitään tiedä. Odotellaan jännittyneenä kesää!

  VastaaPoista
 8. Tita:totta, että täytyy kierrellä aina uudelleen katsomassa!

  VastaaPoista
 9. Hyvin kevät etenee! Minä en harrasta yhtään haravoimista. Leikattu olkapää ei sitä kestä. Harmi, tykkäsin siitä puuhasta kyllä.

  VastaaPoista
 10. Tanja:no, ei maailma siihen kaadu! Voithan ihastella kevään etenemistä muulla tavoin.

  VastaaPoista
 11. Hrrr..ei kyllä tämä vilukissa uskaltaisi jäiden sekaan:) Hyvä sinä♥ Kovaa vauhtia kevät etenee ja ei mene kuin hetki kun saadaan oikein todenteolla alkaa nauttimaan kukista ja kaikesta kauniista:) Leppoisaa keskiviikko iltaa♥

  VastaaPoista
 12. Jättäisin kyllä uinnin väliin. Ihana apuri ikkunassa. Joutsenten ääntely on musiikkia korvilleni, kun se kaikuu järvellä. Kevään ääni.

  VastaaPoista
 13. Kannatti kierrellä, paljon oli heräämisiä puutarhassasi. Ei sentään jäiden sekaan, vaikka kyllä jo vappuna, tai äitienpäivänä, tai kun on jo lämmin sää. Mutta jäiden helinä on ihanaa kuunnella ja joutsenpari rannassa kruunaa kevään tulon:)

  VastaaPoista
 14. Pihakierrokset ovat aina tärkeitä, mutta tietysti erityisesti näin keväällä :) Ihana palloesikko. Kevät on hieman ruma, mutta toivoa ja lupauksia täynnä. Ja kohta joka puolella on ihan vihreää.

  VastaaPoista
 15. Selvähän se on että puutarhassa pitää kierrellä tuijottelemassa maasta ilmestyviä vihreitä alkuja. Ja monta kertaa päivässä.
  Mulla on käytössä tuo sama systeemi, että piirrän kuvan kukkapenkeistä ja kirjoitan mitä missäkin on. Muuten saattaisi keväällä nyhtää ylös jonkin istuttamansa kasvin luullen sitä rikkaruohoksi.
  Oikein hienoa kevättä sinulle!

  VastaaPoista
 16. Hatunnosto sinulle. Minä en taitaisi uskaltautua jäiseen veteen.
  Mukavaa että pihakierroksella pääsit bongaamaan jo paljon kasvuun lähteneitä.
  Mainio kuva silmä kovana tähystäjästä.
  Mukavaa loppuviikkoa sinulle.

  VastaaPoista
 17. Rumia kuvia, ei pidä paikkaansa. Minusta aivan ihania ja ihan oikeasti. Niin keväisiä, täynnä uuden odotusta ja valmiutta uuteen kauteen. Minulta jäisi uintireissu tekemättä jäähileissä.

  VastaaPoista
 18. Päden paja:olen vuosia sitten käynyt parina talvena säännöllisesti avantouimassakin! Eihän se mitään viisasta ole, jos oikein asiaa ajattelee!

  VastaaPoista
 19. Satu:minä tykkään joutsenten kailotuksesta, vaikka ääni on hyvin kova kun se tuosta vierestä tulee. On niin keväinen olo sen kuullessa!

  VastaaPoista
 20. Sirkku: tänä vuonna uidessani oikein kuuntelin sitä jäiden helinää. Ajattelin, että siinäpä kaunis soittoääni puhelimeen. Aika hiljainen taitaisi olla!

  VastaaPoista
 21. Piparminttu:rumaahan tuolla on, turha väittääkään muuta! Mutta silti: rakastan tätä aikaa, kun luonto alkaa heräillä!

  VastaaPoista
 22. Kristiina: juu, muistiinpanot ja tikut ovat olleen erittäin hyödyksi. Ei noista kasveista muuten tietäisi.

  VastaaPoista
 23. Kruunu Vuokko:hyvin ymmärrän teitä konkareita, kun kerrotte pihakiertelyistä! Minäkin kävin monta kertaa katsomassa!

  VastaaPoista
 24. Ansu:ei kuvia voikauniiksikaan sanoa, että ei mene kauaa kun tilanne on toinen. Kukaan mukaan ei ole ilmoittanut olevansa avantouimari jostain syystä!

  VastaaPoista
 25. Jäähileuinti kuulostaa aika extremeltä mutta on varmaan ihan terveellistä ja pistää veret liikkeelle. Nuo esikon versot on aivan kuin vihreitä ruusuja, kyllä sitä kauneutta keväälläkin löytää ja kauneus on katsojan silmässä.;-) Blogissani arvonta, tule mukaan! ~Katja

  VastaaPoista
 26. Paleredrose:tämä esikko on uusi tuttavuus minulle!

  VastaaPoista
 27. Ihanaa se vain on se puutarhakierros ja kyllä sinulla siellä on jo ihmettelemistä ja ymmärrän kyllä tunteen mikä on kun avannosta nousee ylös. Minäkin kävin siellä muutaman vuoden. Palloesikot on minulla jo nupulla.

  VastaaPoista
 28. Nila:ensimmäinen, joka tietää tunteen avannosta noustessa! Tähän asti kaikki kauhistelleet!

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista! Tulehan toistekin!