perjantai 6. huhtikuuta 2018

Mökkipihan kukkapenkin tarina- Mäntypenkki

Eteläpenkin teon jälkeen katseeni kiinnittyi tähän ison männyn vieressä olevaan alueeseen. Sinne ovat kielot levittäytyneeet. Männyn oikealle puolelle aloin tehdä Mäntypenkiksi nimeämääni pientä aluetta.

Paikalla olevan saniaisen annoin toistaiseksi jäädä. Pienensin sitä hiukan. Mökkipihassa on paljon saniaisia. Pidän niistä kyllä. Niitä on niin paljon, että osan olen hävittänyt tai siirtänyt toiseen paikkaan. Rajasin alueen toistaiseksi  vanhoilla laudoilla. Kuvassa olevat olen jo vaihtut toisiin. Alueen taakse laitoin pätkän raudoitusverkkoa. Toin myös (tietenkin!) pari kivet reunoille. Iso kivi oli jo ennestään. Tässä penkissä kasvoi harjaneilikoita, ystävältä saatua kuunliljaa, tarhakurjenpolvea ja ystävältä saaduista  siemenistä kasvatettuja akileijoja.  Näin siis aluksi.

Sain naapurilta valkoreunaisen kuunliljan, jonka istutin akileijojen paikalle. Vieressä on kuunlilja, jonka nimeä en ole onnistunut saamaan selville. Jos joku tietää, niin please! Tältä tämä näytti siis viime syksynä.


Harjaneilikoita. Näitä oli muutama yksilö villiintyneenä pihassa, kun aloimme mökkeillä täällä. Eivät ole ihan ykkössuosikkejani. Tykkäisin enemmän monivärisistä harjaneilikoista. Näitä karkailee aina silloin tällöin muualle pihaan.


Tarhakurjenpolvet olivat komeita jo heti ensimmäisenä vuonna.

Kieloja revin irti melko paljon ja rajasin niille alueen. Kielot leviävät helposti.  Ovat kukkiessaan ihan kivoja, mutta ei sen jälkeen. Ruskistuvat lehdet eivät ole kauniita. Punaiset marjat poimin pois, ettei koira syö niitä. Koira nimittäin syö pihalla olevia mustikoitakin suoraan varvuista!


Mökkipiha näytti mökin katolta maaliskuun lopulla kuvattuna tältä, ei niin kovin keväiseltä. Ja tämän jälkeen oli se hirmuinen lumipyry huhtikuun alussa. Huokaus! Onneksi parhaillaan sataa vettä ja lumi sulaa vauhdilla!

En vieläkään onnistu kaikkia haluamani blogeja lisäämään lukuluettelooni! Monia sain lisättyä, mutta jokunen odottaa vielä vuoroaan. Tästä postasin aiemmin. 

Hyvää viikonloppua! Itse ajattelin ryhdistäytyä ja pestä ikkunat sisäpuolelta ja väleistä. Ulkopuolelta pesen vasta, kun sää lämpenee.

Tervetuloa uudet lukijat!

Lauantaina:pesin ikkunat eilen sekä sisältä että välistä. Hyvä minä! 

32 kommenttia:

 1. Kiva, luonnonläheinen ja mökille sopiva alue :) Kuunlilja voisi olla 'Halcyon'. Kovasti on ainakin samaa näköä. Varmaksi en mene sanomaan, kun on itsellänikin ongelmia niiden tunnistamisessa :)

  VastaaPoista
 2. Hiidenkivi:Kiitos, pitää tutkailla tuota kuunliljaa! Niitä on tosiaan vaikeata erottaa toisistaan.

  VastaaPoista
 3. Kiva pikkuinen kukkapenkki syntyi männyn alle. Minusta tuo samettisen tummanpunainen harjaneilikka on upea! :)

  VastaaPoista
 4. Puutarmamyyrä:minun ykkössuosikki se ei ole, mutta ihan kiva.

  VastaaPoista
 5. Mäntypenkki on nätti ja sopusointuinen. Minustakin punainen harjaneilikka on upea ja sopii hyvin väripilkuksi vihreiden kasvien joukkoon.
  Kielo on kaunis, mutta viheliäinen leviämään. Eikä todellakaan mikään pihan kaunistus keskikesän jälkeen. Tyhmyyksissäni menin sitä siirtämään talon toiseen päätyyn ja siellä se nyt leviää hirvittävällä innolla ja voimalla. Kielon istuttamisessa kannattaa ehdottomasti olla tarkkana.
  Pesin pääsiäisenä takkahuoneen ikkunoista kaikki kuusi pintaa. Kylläpä maailma kirkastui. Tarkoitus oli jatkaa työmaata, mutta vanha rannevamma aktivoitui ja käsi on niin kipeä, että tämä naputtelukin täytyy kohta lopettaa.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
 6. Mukavaa puuhaa sinulla tuolla mökkipihalla, kyllä sielläkin on kiva olla pikkuisen silmäniloa ja puuhaa, vaikka luonnossa oleskeleminen on jo itsessään niin terapeuttista. Meilläkin mökillä kielot leviävät vimmatusti, mutta repimällä ne mielestäni saa pysymään aisoissa, jos ei ole kovin tarkka:)

  VastaaPoista
 7. Minäkin tykkään kovasti tuosta tummanpunaisesta harjaneilikasta. Sopii hyvin kuunliljojen kaveriksi.

  VastaaPoista
 8. Kivan penkin teit. Veikkaan, että suurenoo ens kesänä. Nii penkiillä on tapana. Tykkään eherottomasti kurijenpolovesta, harianeilikasta en niinkää.

  VastaaPoista
 9. Näyttävää "vihreää mattoa". Kasvit sopii niin hyvin yhteen ja piristävät väriläiskät kukista. Täällä viihtyy. Itse olen kivikkoalvejuuren ja kotkansiipisaniaisten ystävä ja joka kesä ne nousevatkin meidän terassin tuntumassa reheviksi kasvustoiksi. Metsäkurjenpolvea olen saanut kasvamaan niiden sekaan. Olen kerännyt aina kurjenpolvien siemeniä ja heitellyt sekaan. Kurjenpolvet ovat kauniita ja niitä on yllättävän monta.

  VastaaPoista
 10. Between:niin totta turisit kielosta! Olen vähitellen kiskonut sen juuria pihapiiristä. Sitkeä kasvi. Minäkin pesin eilen ikkunat sisältä ja väleistä. Ulkoa pesen, kun sää vähän lämpenee. Johan kirkastui jo tälläkin pesulla!

  VastaaPoista
 11. Sirkku:luonnon keskellä asuminen varsinkin alkukesästä on parasta, mitä olla saattaa!

  VastaaPoista
 12. Kruunu Vuokko:harjaneilikka leviää pihaan sinne tänne ihan omia aikojaan!

  VastaaPoista
 13. Navetttapiika:luulen myös, että leviää. Näin on käynyt ennenkin! Minäkin tykkään kaikenlaisista kurjenpolvista en niinkään harjaneilikoista.

  VastaaPoista
 14. Oli aika:minäkin olen kurjenpolvien ystävä. Minulla onkin niitä mökkipihassa vaikka kuinta monta erilaista. Luonnon kurjenpolvia siellä on myös.

  VastaaPoista
 15. Minäkin katsoin heti, että mikäs kaunis punainen kukka siellä onkaan. Minulla on myös kurjenpolvia. Tykkään niistä kovasti, vaikka niitäkin pitää vähän harventaa, kun tahtovat liikaa innostua.

  VastaaPoista
 16. Ansu:harjaneilikkahan siellä! Kurjenpolvet ovat minun ehdottomia suosikkejani. Ja miten monta eri versiota niistä onkaan!

  VastaaPoista
 17. Blogissani sinulle Kevään merkit-haaste. http://touhoosi.blogspot.fi/2018/04/kevaan-merkit.html

  VastaaPoista
 18. Hienolta näyttää mäntypenkki! Kurjenpolvet on myös mun yksiä lemppareita. Ja sama kokemus myös kieloista. Valtaavat alaa todella nopeasti. Kuunliljoja on jo niin lukuisia lajikkeita, että tunistaminen on todella vaikeaa.

  VastaaPoista
 19. Kielot ovat viheliäitä ja todella taitavia leviämään. Olen kaivanut niiden spagettimaisia juuria pois kukkapenkkiä perustaessani. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 20. Olet tehnyt kauniin mäntypenkin. Ostin juuri kielontaimia. En ole nähnyt niitä meillä luonnonvaraisena ja toivon, että vähän leviäisi. Kielo on yksi niitä kukkia, joita Suomesta kaipaan.

  VastaaPoista
 21. Tanja:olen haasteeseen jo vastannut!

  VastaaPoista
 22. SariHanne:kurjenpolvet ovat minunkin suosikkejani.

  VastaaPoista
 23. Piparminttu:ne 'spagetit' erittäin tuttuja minulle myös! Hyvää viikonvaihdetta!

  VastaaPoista
 24. Johanna:ovathan kielot sieviä, kun kukkivat. Ja tuoksuvat hyvälle. Mutta ei enää kukinnan jälkeen. Ne leviävät tosi nopeasti.

  VastaaPoista
 25. Sanoisin myös, että oikein näpäkkä pikkupenkki mökille. Harjaneilikka on minusta kaunis ja kuunlilja sopii hyvin kaveriksi.

  VastaaPoista
 26. Hieno mäntypenkki tulikin! Nuo kurjenpolvet on kyllä kauniita! Leppoisaa alkavaa viikkoa♥

  VastaaPoista
 27. Maatuska:onhan se ihan näpäkkä pikkupenkki!

  VastaaPoista
 28. Päden paja:kurjenpolvet ovat tosiaan kauniita ja nämä vasta ekaa kesää olivat. Miltä näyttävätkään ensi kesänä!

  VastaaPoista
 29. Hyvä sinä ikkunan pesun takia ja kivan penkin olet tehnyt. Minusta tuo harjaneilikka on upean värinen.Minä istutin syksyllä monia erivärisiä harjaneilikoita. Saa nähdä miten käy olivat kyllä syksyllä jo nousseet pintaan. Minulla on mökillä monia eri lajikkeita kuunliljoja ja kurjenpolvia. Molemmista tykkään paljon.

  VastaaPoista
 30. Nila:minäkin tykkäisin, että olisi monen värisiä noita harjaneilikoita. Nyt on vain noita punaisia.

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista! Tulehan toistekin!