perjantai 6. heinäkuuta 2018

Metsäpuutarhassa tänä kesänä

Minulla on mökkitontilla piskuinen kohta, jota metsäpuutarhaksi kutsun. Se on alkujaankin metsäpuutarhamainen. Minä olen alkanut jalostaa sitä vähän lisää.

Metsäpuutarhaan olen halunnut tietynlaisia kasveja. Metsäimarre (onko sen niminen tämä?) on sellainen. Olen tuonut näitä lisää ja näyttävät viihtyvän tässä hämärässä pihan osassa.

Facebookin Luonnonkasvit-puutarharyhmässä joku kertoi, että tämä olisikin korpi-imarre. Saattaapa kuvauksen perusteella ollakin!

Lillukoita olen tuonut muualta tontilta tänne. Ne kiertelevät maassa somasti.

 Tämä lienee mesimarja?

 Metsämansikan rönsyt kiemurtelevat maassa. Ne valtaavat nopeasti alaa. Sopii minulle! Sen sijaan yritän poistaa sinnekin ilmaantuvia vuohenputkia ja voikukkia.

Yhden kuunliljan olen istuttanut tänne myös. Tuntuu viihtyvän.

Siirsin taponlehdet tänne, koska eivät viihtyneet edellisessä paikassa. Lienee ollut varjon kasville siellä liian valoisaa.

 Kotkansiipi aloitti kasvuaan tänä keväänä. Tästä naapurilta saadusta kasvista olin syksyllä huolissani, kun ei ollut kovin terveen värinen. Mikä ilo nyt keväällä, kun maasta alkoi nousta kotkansiipisykeröitä!Tyylikäs kalliokielo kukki alkukesästä.

Taikinamarjapensaita kasvaa tontilla monessa paikkaa, myös täällä Metsäpuutarhassa.

Saniaiset viihtyvät myös.

Alkukesästä saniaisten alut ovat hurmaavia.

Pähkinäpensaat luovat omia varjojaan metsäpuutarhaan.

Kivien samettista pintaa, kun hetken verran päivästä auringon valo osuu niihin.


Kun tullaan pieneen metsäpuutarhaani pohjoisesta on ison kiven päällä tämä lyhty
Lyhtyjä on matkan varrella lisääkin:


Taidan tykätä lyhdyistä!

Etelästä tultaessa polun alussa on tämä hyönteishotelli


Metsäpuutarhani ei ole suuren suuri, mutta kiva nurkkaus mökkipihassa! Helteisellä säällä varjoisalla penkillä on kiva istua. Kun näitä kuvia otin, niin mustarastas viihdytti minua laulullaan. Ja hyttyset!

Ps Löysin vielä netistä tällaisen linkin metsäpuutarhasta:

28 kommenttia:

 1. Metsäpuutarhasi on todella kaunis eikä ole jälkeäkään kuivuudesta! Upeat saniaiset ja kauniisti kuunlilja kasvaa sammaleisessa ympäristössä. Tykkään kovin myös sammaloituneista kivistä. Varjoisassa metsäpuutarhassa on varmasti mukava istua, harmi että on hyttysiä. Lyhdyillä saa mukavaa tunnelmaa iltojen hämärtyessä.

  Mukavaa alkavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 2. Ihana yhdistelmä luonnon kasveja ja varjon perennoja. Mielestäni metsäpuutarha nimenomaan tarvitsee näitä luontaisesti metsässä kasvavia kauniita kasveja saadakseen metsäpuutarhaan sopivan tunnelman. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 3. Kivipellon Saila:vaikka oli niin kuiva toukokuu, se ei paljoa täällä näy. En ole kastellut. Pysyivät varjossa suojassa paahteelta. Mukavaa viikonvaihdetta myös sinne!

  VastaaPoista
 4. SariHanne:olet yrittänyt tänne luonnonkasveja tuoda vaikka pari perennaakin joukossa. Mukavaa viikonvaihdetta sinne myös!

  VastaaPoista
 5. Mökkipihalle jos mihin sopii metsäpuutarha; maasto ja luonnonkasvit ovat jo valmiina odottamassa. Ei tosiaan tarvita montaa kasvia, joita korostaa tai antaa levitä, kun jo saa näyttävyyttä. Ja lyhdyt, ilman muuta niitä metsäpuutarhaan illan hämärtyessä palamaan.

  VastaaPoista
 6. Hieno metsäpuutarha ja sopii täydellisesti mökkipihalle. Lyhdyt ovat mukavia tunnelmantuojia. Meilläkin niitä olisi kahdeksan, mutta vain kolme on tällä hetkellä puutarhassa, kun en ole keksinyt niille vielä luontevia paikkoja. Kohtahan illat alkavat jo hämärtyä, niin silloin on mukava laittaa niihin kynttilät.

  VastaaPoista
 7. Oi, nättiä! Tykkään tosi paljon metsäpuutarhatyylistä. :)

  VastaaPoista
 8. Metsäpuutarhasi on todella ihana <3 Kivaa viikonloppua <3

  VastaaPoista
 9. Kaunis metsäpuutarha sinulla on. Tykkään erityisesti noista saniaisista!

  VastaaPoista
 10. Sirkku:tämä osa on kiva osa mökkipihaani.

  VastaaPoista
 11. Hiidenkivi:kiitos! Tykkään lyhdyistä, vaikken aina niihin tulta laittaisikaan.

  VastaaPoista
 12. Maatiaiskananen:kiitos, onhan se vähän pieni. Mutta kiva sekin.

  VastaaPoista
 13. Kristiina: itsekin olen ihan saniaisfriikki

  VastaaPoista
 14. Kauniisti kehittyvä metsäpuutarha, jonne nuo erilaiset lyhdyt tuovat omanlaisensa kauniin tunnelman.

  VastaaPoista
 15. Ihana metsäpuutarha! Rakastan metsäistä tunnelmaa :-)

  VastaaPoista
 16. Metsäpuutarha kiinnostaa minuakin kovasti. Olenkin googletellut mitkä kasvit viihtyvät happamassa metsämaastossa. Tätä asiaa tutkin lisää ensi talvena, kun suunnittelen seuraavaa kesää.

  VastaaPoista
 17. Ansu:kivahan se on tutkia ja suunnitella uusia alueita. Minulla tämän alueen alku oli pihassa jo ihan luonnostaan. Jatkoin vain siitä, mihin luonto jäi.

  VastaaPoista
 18. Tiedätkö, kaiken aikaa on metsäpuutarhassasi sellainen tunnelma, että hetkenä minä hyvänsä voit nähdä menninkäisen tai haltijattaren pujahtavan piilossaan. Kerrassaan ihastuttava ajatus metsäisestä puuharhasta.Ihanaa kesää sinulle.

  VastaaPoista
 19. Pajupirtin Kaisa:kiitos kommentistasi! Hyvää kesää sinne myös!

  VastaaPoista
 20. metsäpuutarhasi on kaunis! Sinulla on taito yhdistää luonto ja harmonia, pidän kovasti!

  VastaaPoista
 21. Kaunis metsäpuutarha. Lyhdyt on kuin osa sitä. Hyönteshotelleja meidänkin pitää hankkia kun vain kerkiäisi. Jos vaikka itse tekisi ensivuodeksi.

  VastaaPoista
 22. Nila:kiitos. Hyönteishotellit ovat paitsi hyödyllisiä niin myös kauniita.

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista! Tulehan toistekin!