perjantai 13. heinäkuuta 2018

Mökkipihan elämää

Kuunliljat Mäntypenkissä hyvässä vauhdissa myös tänä kesänä. Niihin tulevat kukkavanat katkaisen. Mielestäni eivät ainakaan kaunista kasvia.

Italiankellon kukat kerääntyvät sivuille enimmäkseen. Hyvin alkanut levitä tämä.

Suloinen malva alkanut kukkia. Mehiläiset pitävät myös tästä.
Suikeroalpi kukkii. Saa levitä niin paljon kuin haluaa. Joissakin blogeissa kirotaan tämän kasvin tilan valloittamista. On tämä levinnyt, mutta enemmänkin saisi. Teen sille niin paljon tilaa, kun haluaa!

Kun ostin viime syksynä puutarhalta taponlehtiä, tuli niiden mukana taimi. En tiennyt, mikä se oli ja annoin kasvaa. Nyt kesällä siihen tuli kukkia. Tällainen se on. Hain netistä, että olisi ukonkello.

Lamoherukalle tuli syksy heinäkuun alussa!

Mutta mutta. Tämä on se osa Eteläpenkkiä, jossa oli aluksi vain pelkästään luonnonkasveja. Se ei oikein pelittänyt. Alkukesästä penkki oli kaunis, loppukesästä ränsistynyt. Istutin nyt penkin reunoille kuunliljaa ym matalaa kasvia. Penkin päädyssä kasvaa mm punahattuja, joissa nuput. Luultavasti siirrän keskellä olevat luonnonkasvit (metsäkurjenpolvet, puna-ailakit, päivänkakkarat) vähän kauemmas, pois tästä keskeiseltä paikalta. Saavat  ränsistyä siellä kaikessa rauhassa. Niiden tilanne minun pitää keksiä jotain. Tämä operaatio tulossa syksymmällä.

Pidän tästä näystä. Hienoa nähdä mehiläiset työssään. Ihanat surisijat1

Perhosia on mökkipihassa näkynyt tosi vähän. Jokunen kuitenkin.

Katsoin muutaman kerran mökin keittiön ikkunasta, kun tämä laulurastas lauloi kannon päässä kauniisti. Yleensä laulelevat puun latvassa.

Punakylkirastastaalla on pesä vajan seinustalla. Pesän lähettyvillä paikka, jonne vien rikkaruohoja ym. Nyt en pääse sinne, koska tämä tipunen häiriintyy siitä. Viimeksi eilen katsoin, että siellä on vielä. Katseli minua tuimasti pesän reunalta, kun lähetyin rikkaruohoämpärin kanssa!

Tänä kesänä ovat linnut 'häirinneet' mökkielämää tavallista enemmän. Ensi mustarastas teki pesän puukatokseemme. Sinne ei ollut asiaa. Kun lintu poistui pesästä, äkkiä haettiin sillä aikaa hakkuutukki sieltä. Kun mustarastas häippäsi, muuttivat harmaasiepot saunan päätyyn asumaan. Taas ei voinut kulkea saunan takaa lyhempää reittiä, vaan sauna piti kiertää. Sitten on tämä punakylki.

Haikeaa on, kun pihassa ei ole enää niin paljon lintuja. Eniten kaipaan harmaasieppoja, jotka taitavina lentäjinä ihastuttivat.  Ja kaikkia muitakin on ikävä. Mutta sellaista on luonnon kiertokulku.

22 kommenttia:

 1. kauniita kukkia! Tuo kellokukka on minulle ihan uusi tuttavuus.

  VastaaPoista
 2. Mäki katkaasen monista harvakseltaan kukkivista kuunlilijoosta kukinnot, mutta osan oon jopa ostanu kukkien perustehella ja niis tiätysti annan olla.
  Tuasta ukonkellosta tuloo suuri ja sen leviämistä kannattaa pitää silimällä.

  VastaaPoista
 3. Minäkin olen ostanut muutamia kuunliljoja juuri niiden komean kukinnan takia. Muutkin kuunliljat saavat toki kukkia.
  Suikeroalpista tahtoisin päästä eroon. Ei onnistu, joten täytyy vain tyytyä karsimaan sitä aina aika ajoin.

  VastaaPoista
 4. Kauniita kukkia ja kuvia! Lintujen puuhia on kyllä mukava seurata:) Perhosia on täälläkin näkynyt vielä kovin vähän, mutta viime kesänäkin tulivat vasta aika loppukesästä. Ovat kyllä niin kauniita! Mukavaa kesäpäivää ja oikein kaunista viikonloppua♥

  VastaaPoista
 5. Perhosia on täälläkin näkynyt aika vähän. Saa nähdä muuttuuko tilanne kun punalatvat ja punahatut alkavat kukkia. Niissä on ollut yleensä paljon perhosia. Minä annan kuunliljojen kukkia. Kun niitä on paljon kukatkin näyttää hienoilta.

  VastaaPoista
 6. Linnut tuo mukavasti lisäelämää pihaan. Meillä lähti eilen kuistin katon alla olevasta pesästä talitiaisen poikaset maailmalle. Tuossa ne nökötti pihalla ja piti varjella niitä koirilta. Tänään ovat pyrähdelleet kauemmas pihasta, toivotaan heille menestystä matkaan.

  Minä muuten kans yleensä katkaisen kuunliljojen nuput pois. Kun kukka lakastuu, terälehdet tarttuvat lehtiin ja kuivuvat niihin kiinni ja ovat ikävän näköisiä. Kuunliljat ovat niin kauniita pelkissä lehdissään.

  VastaaPoista
 7. Tosi kauniin näköistä! Täälläkin perhosia on ollut nyt kovin vähän, vain ihan yksittäisiä harvakseltaan. Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
 8. Sussi:niin minullekin! Netistä minäkin sen nimen hain, kun kukkimaan alkoi

  VastaaPoista
 9. Navettapiika:minulla kuunliljoissa on vaatimattomat kukat. Pidän silmällä tuota uutta tulokasta.

  VastaaPoista
 10. Kruunu Vuokko:minulla noita komeakukkaisia ei ole, joten katkon kukinnot. Minun suikeroalpini saisi levitä enemmän, tilaa on!

  VastaaPoista
 11. Päden paja:jokunen perhonen pihassa lentelee, mutta vaatimatonta on. Minulla on joitakin perhoskasveja, joiden kukinta on vasta aluillaan.

  VastaaPoista
 12. Nila:minulla on punahatuissa kukat jo tuloillaan, samoin valtikkanauhuksessa. Toivottavasti tuovat perhosia tullessaan.

  VastaaPoista
 13. Maatuska:linnut ovat pihapiirissä niin kivoja. Nyt on hiljaista.

  VastaaPoista
 14. Tiiu:aurinkoista viikonloppua sinne myös!

  VastaaPoista
 15. Tuo italiankello onkin uusi tuttavuus. Ihanan värinen. Ja niin kaunis malva! Mukavaa viikonloppua😊

  VastaaPoista
 16. Minä olen antanut kuunliljojen kukkia, mutta tosiaan, lehdet ovat kuunliljan juttu eikä kukat. Suikeroalpi on mukava yksinään, mutta toisten seassa mahdoton. Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
 17. Anni:en minäkään tiennyt italiankelloa ennen kuin puutarhamyymälässä näin. Halusin sinisiä kukkia.

  VastaaPoista
 18. Ansu:suikeroalpi on yksinään ja sillä on runsaasti tilaa käytettävänään, kunhan vaan älyää käyttää!

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista! Tulehan toistekin!