lauantai 8. syyskuuta 2018

Menneen kesän eläinhavaintoja mökkipihassaJoutsenet kailottavat järvellä joka vuosi. Näitä ei voi olla kuulematta! Kuuluu alkukesään tämä ääni.

Alkukesästä järvivesi oli todella korkealla. Vesi nousi alapihalle. Sorsapariskunta ui siellä  koivujen välissä! Myös kalat hyppivät puiden lomassa! Oli aika erikoinen näky!
Yksi kirjosieppokoiras oli todella sinnikäs puolison haussa. Lauloi kolme viikkoa lennellen pöntön luota toiselle.  Lopulta onnisti ja rouva alkoi rakentaa pesää korsi kerrallaan. Muutama rouvaehdokas kävi vierailulla aikaisemmin, mutta ei vaan natsannut. Sieppokoiras vaikuttaa hyvältä perheenisältä: vie rouvalle ruokaa pesään ja pari kertaa olen nähnyt sen rouvaa ruokkivan puun oksalla. Osallistuu ahkerasti myös poikasten ruokintaan.Yksi mustarastas pesi alkukesästä puukatoksessa, jota emme pystyneet käyttämään. Toisella mustarastaalla oli pesä  toisessa puukatoksessa. Loppukesästä tämä kuvan mustarastaan näin varmaan kaksikymmentä kertaa päivässä. Alkoi oikein naurattaa, kun aina se ilmestyi jostain!

Räkättirastaat. Hmmm! Täytyy sanoa, etten ole kovin ilahtunut niiden runsaudesta. Niitä säksättää enemmän kuin edellisinä kesinä. Sitten ne syövät pihasta mustikkani ja kakkaavat sinistä kakkaa terasseille, portaisiin...
Harmaasiepot tulivat, kuten joka kesä. Ne haluavat pesiä rakennuksissa. Niille on tehty oikeaoppinen  pönttökin, mutta se ei vaan kelpaa! Menivät samaan paikkaan kuin aikaisempinakin kesinä: saunan kurkihirren päälle. Sieltä nämä taidokkaat lentäjät tekevät ruoan hankintamatkoja pihapiirissämme. Niiden lentelyä on kiva seurata.
Talitiaisella on pesä samassa pöntössä, jossa on talitiainen pesinyt melkein joka kesä. Poikasten vikinä kuuluu sieltä usein. Muutaman poikasen oksalla näinkin ennen kuin emo vei ne metsään.

Peipponen lauloi vielä myöhemmin kesällä pihapiirissä kirkkaalla äänellä. Kauempaa kuuluu toisen peipposen ääni,johon tämä meidän aina vastaa! Ihmettelin tätä laulamista, joka oli tauollakin  kevään jälkeen. Luin lintukirjasta, että tekee parikin pesyettä kesässä. Ehkä siitä johtuu nämä toisen kierroksen laulut?

Punarinta näkyy silloin tällöin ruokaa etsimässä. Nyt ei ole takavuosien hyvin kesyä punarintaa pihassa. Loppukesästä puista ja pensaikoista kuului tuttu punarintojen ritisevä ääni.

Puukiipijälle tehty oma pönttö, mutta sitä ei ole tänä vuonna näkynyt.


Ihanien kuikkien ääni kaikuu järvellä usein. Näistä aroista linnuista hankala saada kuvaa, kun ovat vielä melko värittömiäkin.

Telkkiä näkyy jonkun verran, mutta ei niin paljon kuin aiemmin. Niillekin tehty oma pönttö, joka ei ole koskaan kelvannut. Rannassa ui jokakesäiseen tapaan myös tukka- ja isokoskeloita.

Härkälinnun persoonallinen laulu kuuluu joskus järveltä. Sitä ei onnistu juuri koskaan näkemään.

Käpytikan ja palokärjen puun nakutus kuuluu usein.

Västäräkki keikuttelee laiturilla. Usein sen näkee sieppaavan hyönteisiä aivan veden pinnasta.
Mehiläiset suristelevat pihan kukissa. Tekevät tärkeätä työtä!
Perhoslajeja näkynyt muutama, mutta lisääkin saisi olla.

Hyönteishotellit, onko niissä asukkaita? Tässä K-hyönteishotellissa näkyy asukkeja. Olin kerran vieressä todistamassa, kun kiinni muuratusta aukosta kaivautui esiin jokin elukka.
Hyttyset! Niitä ollut aivan riittävästi tänä kesänä. Enemmän kuin riittävästi1

Kettu kuljeskeli alkukesästä  rannassa. Millähän asialla?
Oravia ei ole näkynyt entisten vuosien tapaan. Yksi orava pilkahtelee silloin tällöin oksistossa. Loppukesästä niitä näkyy enemmän, kun pähkinäpensaisiin tulee pähkinöitä. Mutta pähkinähakkeja en ole nähnyt. Ne yleensä tulevat pähkinöitä syömään syksyllä.
---------------------

Joku kysyi, mikä perhonen tuolla yhdessä kuvassa on.  Se on ehkä haapaperhonen. Kävin katsomassa sitä Luontoportti-nimiseltä sivulta. Sieltä käyn aina tarkistamassa eläinhavainnot, joista en tiedä. Suosittelen!

36 kommenttia:

 1. Kauniit kuvat ja ihania kesävieraita♥ Nuo ötökkähotellit on sitten hienoja. Tuossa joku aika sitten jutusteltiin ystävän kanssa ja havahduttiin siihen että tänä kesänä oli muuten hurjan vähän hyttysiä, aika rauhakseen sai istuskella koko kesän mökillä/terassilla ilman itikka tulia:) Leppoisaa lauantaita♥

  VastaaPoista
 2. Ihana postaus! Eläinten ystävänä tätä oli erityisen mukava lukea.

  VastaaPoista
 3. Linnut ovat ihania ja minäkin olen alkanut seuraamaan niitä tarkemmin. Kunpa tuntisin lintuja enemmän. Jos kirjosiepponaiset olisivat tunteneet sulhasehdokkaan paremmin, joku olisi sen napannut heti. Ahkeralle miehelle on kysyntää. Meidän lammelta kuuluu parhaillaan joutsenten äänet. Ne ovat muuttopuuhissa, voi harmi.

  VastaaPoista
 4. Päden paja:vähän (!) hyttysiä! Meillä niitä oli runsaasti.

  VastaaPoista
 5. Satu:Kiitos! Tykkään eläinystävistä!

  VastaaPoista
 6. Ansu:onneksi kirjosieppo-herra viimein löysi rouvansa!

  VastaaPoista
 7. Lintuja on kiva seurailla, ja niillä on omia persoonallisia tapoja. Toiset huolehtivat lapsistaan, toiset hoitavat vaan homman ja jättävät puolison selviytymään yksin pesueestaan. Kuikan ääni järvellä on jotain niin kesäistä! Kivoja kuvia, teillä on siellä paljon seuralaisia!

  VastaaPoista
 8. Mukavia kesävieraita! Hienoja kuvia olet saanut napattua :)

  VastaaPoista
 9. Lintujen elämää on mukava seurata. Eilen kävimme mökillä ja rupesin hiukan möyhentämään kukkapenkkiä. Huomasin yhden punarinnan istuvan ihan hiljaa kääpiösamettikukkien suojassa. Se katsoa tapitti suoraan minuun, mutta ei liikahtanut mihinkään, vaikka olin niin lähellä. Ajattelin että se on jotenkin loukkaantunut, eikä pääse lentämään ja mielessäni jo kuvittelin kuinka seuraavalla kerralla mökille tullessamme se makaa kuolleena kukkien vieressä. Menin hiukan kauemmaksi ja kas, hetken päästä le lehahti lentoon ja lensi vauhdilla ison puun oksalle. Helpotuksen tunne minulle tuli tuon lintusen puolesta.

  VastaaPoista
 10. Sirkku: kuikan ja mustarastaan äänet ovat ihaninta, mitä on olemassa!

  VastaaPoista
 11. Hiidenkivi: onhan näitä talvella kiva katsella uutta kesää odotellessa!

  VastaaPoista
 12. Kristiina Kortelahti:jotkut niistä ovat todella rohkeita. Ehkä halusi vaan seurata puuhiasi! Meilläkin oli edellisenä kesänä yksi tosi, tosi rohkea.

  VastaaPoista
 13. Ihania havaintoja <3 Mukavaa viikonloppua Sinulle <3

  VastaaPoista
 14. Mua ihan harmittaa (ja nolottaa) kun en oikein lintuja osaa. Kotka tosin tuossa pari päivää sitten taas liiteli talon yläpuolella.
  Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 15. Hei, tätä oli mukava lukea. Pienten naapureiden puuhailut ovat mielenkiitoista seurattavaa. :) Tänä kesänä aika moni lintu teki useamman poikueen, ja heinäkuussa alkoi kuulua taas keväistä laulua. Meillä etenkin mustarastaat intoutuivat laulamaan uudestaan ja pesiäkin ilmestyi lisää, samoin myöhemmin kesällä poikasia. :)

  VastaaPoista
 16. Ihana Ahvenanmaani:en minäkään osaa kuin peruslinnut vain. Jos vähän harvinaisempi, en tiedä.

  VastaaPoista
 17. Varpuslintu:kiitos! Lintuja on tosiaan kiva seurata. Keväällä aina kiire mökille, että ehtii seuraamaan pesimispuuhia.

  VastaaPoista
 18. Hyvin onnistui pesinnät linuilla tänä vuonna. Nyt muutto etelään sujuu laji kerrallaan, ja talven pihalinnut suuntaavat tutun ruokintapaikan ympäristöön jälkikasvuineen. Kivaa on katsoa ja seurata niiden askareita.

  VastaaPoista
 19. Teillonki palio lintuviarahia, isoja ja piäniä. Niiren touhuja o mukava seurata. Mikäs tua perhone on? Aivan outo mulle.

  VastaaPoista
 20. Tita:niin onkin kiva seurata! Seuraavaksi joskus vähän myöhemmin laitan lintulaudan pihaan

  VastaaPoista
 21. Navettapiika: Katsoin juuri Luontoportista ja se on ehkä haapaperhonen.

  VastaaPoista
 22. Maatiaiskananen:kuin myös sinulle!

  VastaaPoista
 23. Hyviä kuvia!
  Luontoa on mukava seurata.

  VastaaPoista
 24. Kivoja lintuhavaintoja kesältä. Niiden puuhia on mukava seurata.

  VastaaPoista
 25. Näyttäis toisen polven karttaperhoselta. Eli siis kesällä kuoriutunut. Ne alkukesällä lentävät karttaperhoset onkin aivan eri näköisiä, oransseja. Ihmeellinen luonto! Hieno havainto!

  VastaaPoista
 26. Reetta Nummela:ok, en tuollaisesta tiennytkään! Luulin haapaperhoseksi.

  VastaaPoista
 27. Hurjan kauniita luontokuvia!
  Näitä olikin mukava ihastella tässä aamukahvittelun lomassa!
  Olet selvästi luontoihminen ja perehtynyt moneen. Mukavaa viikkoa ja syksyn odotusta! (Kai se vielä on "odotusta"?)

  VastaaPoista
 28. ihanaa lintuelämää siellä!

  VastaaPoista
 29. Tosi kauniita kuvia! Siellä onkin monipuolisesti lintuja. Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
 30. Oli aika:olen luontoihminen, mitä suuremmissa määrin!

  VastaaPoista
 31. Oi miten hyviä kuvia olet onnistunut saamaan. Minä kun jään vain tuijottamaan ja kuvaukset unohtuu.

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista! Tulehan toistekin!