perjantai 12. lokakuuta 2018

Eräs pakkasaamu ja mietteitä ilmastomuutoksesta

 
 Joinakin aamuina on ollut hieman pakkasta. Minusta se on kiva asia! Kun on talvi kerran tulossa niin sitten on. Pihan betonivadin vesikin oli jäässä.

 Heinät vielä vähän vihreitä, vaikkakin kuurassa.


 Pallotuija saanut kuuraa kutreilleen.

 Risulintu on vielä pihassa. Talveksi siirrän sen terassille. Tein edellisen risulinnun kanssa sen virheen, että vein varastoon sen talveksi. Kuivui siellä liiaksi ja oksat alkoivat katketa.

 Sininata ei loista enää niin sinisenä.

Olen laittanut tähänkin lintukylpyyn vielä vettä, koska ainakin oravan olen nähnyt käyvän siinä juomassa.

Näiden viileiden säiden jälkeen on sääennusteen mukaan tulossa hyvinkin lämmintä. Onko se merkki ilmaston muutoksesta? Olemme äskettäin saaneet kuulla melko huolestuttavan raportin maapallon tilasta. Kun olen lukenut asioista, mitä tavallinen ihminen voisi asian eteen tehdä on minulla melko hyvä omatunto! Monet listan asioista olen toteuttanut: meillä on asunnossa melko viileätä, en heitä ruokia roskiin, en ostele mitään turhaa, ruokakaupassa ja muilla asioilla käydään usein kävellen tai pyörällä jne. Kierrättyksessä voisin parantaa vielä.  Matkustellut ja lentänyt lentokoneella olen noin kerran vuodessa. Se on esimerkki vältettävästä toiminnasta. Kunpa ihmiset ympäri maailman heräisivät todellisuuteen! Myös se yksi tositeeveetähti siellä Amerikan maassa!

 Eräänä toisena, melko viileänä  aamuna järjestelin etupihan seinustan kivet tähän malliin. Nämäkin kivet olleet jo monessa paikassa pihassa. Minnehän vielä päätyvät? Tähän sokkelin viereenhän ei voi mitään istuttaa. Jotain piristystä voisin tuohon kivikkoon vielä keksiä.


Tässä vielä linkki Ylen ilmastomuutosraporttiin.

20 kommenttia:

 1. Kaunista. Minulla on myös suht hyvä omatunto ilmaston suhteen. Lennän noin kerran vuodessa yms.

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 2. On tosi hyvä asia, että ilmastonmuutos on ollut vahvasti esillä joka paikassa! Niin paljon on vielä tehtävää, vielä olisi aikaakin. Pienillä elämäntapamuutoksilla on suuret vaikutukset! Lennän myös noin kerran vuodessa, muutenkaan isompia matkoja en harrasta, haaskuun en ruokaa osta ja vaatekaupassa käyn ehkä liiankin harvoin ja jos sieltä jotain ostan, teen sen harkiten. Vaatekulttuuri maailmalla minua kovin ihmetyttääkin, vaikka ymmärrän, että esim. opiskelijoilla ei ole varaa kalliita vaatteita hankkia ja siksi käyttävät sellaisia kauppoja, jotka tuottavat massoittain halvalla tuotteitaan.

  Kuuran sokeroima luonto on niin kaunis ja todella, talvi saa tulla, kun on talven aika!

  Mukavaa alkavaa viikonloppua Sinulle!

  VastaaPoista
 3. Hienoja kuvia! Minäkin pidän raikkaista aamuista, huurteisia lehtiä kaikkialla. Kyllähän tässä kohti talvea mennään.
  Ihanaa viikonloppua :)

  VastaaPoista
 4. Satu Kukkaiselämää: no, hyvä sitten! Täytyyhän sitä maailmaa vähän nähdä Suomenkin rajojen ulkopuolella!

  VastaaPoista
 5. Kivipellon Saila: Esim H&M:n vaatepolitiikkka on ihan kauheata: huonolaatuisia vaatteita, jotka tuskin yhtä pesua kestävät. Minä käytän vaatteet melko (liiankin) loppuun: vaatteen elämän loppupuolella vaatteesta tulee joskus työvaate ja vielä sen jälkeen rätti siivoukseen!

  VastaaPoista
 6. Merimiehen vaimo: hyvää viikonvaihdetta sinne myös!

  VastaaPoista
 7. Kaunis kuura!
  Pelottavaa oli lukea taas tuosta ilmaston muutoksesta....mitä jätämme lapsillemme ja tuleville sukupolville?

  VastaaPoista
 8. Mukavia huurrekuvia. <3 Kunpa tosiaan nekin, jotka kieltävät ilmastonmuutoksen olemassaolon tai ainakin ihmisen vaikutuksen siihen, havahtuisivat tuoreimman ilmastoraportin myötä. Tilanne on hälyttävä! Vaikka periaatteessa yhden kesän tai syksyn säistä ei oikein voi vielä päätellä, onko kyse ilmaston muuttumisesta vai vaan satunnaisesta sääilmiöstä, niin mennyt kesä ja tämä syksy ovat kyllä eittämättä laittaneet pohtimaan - tuleekohan kesistä jatkossa yhä useammin tällaisia ja lykkäytyykö talven tulo entisestään? :/

  VastaaPoista
 9. Kauniit kuurakuvat ja mielenkiintoista pohdintaa ilmastonmuutoksesta. Minullakin on melko puhdas omatunto ympäristöasioissa. Mainitsit muuten yhdessä kommentissasi H&M:n vaatteet. Minulla on osittain eri näkemys niistä, sillä minusta varsinkin sieltä ostetut lasten vaatteet ovat olleet paljon kestävämpiä kuin esimerkiksi vuoden 2015 äitiyspakkauksessa olleet, joiden pitäisi olla suomalaista laatutyötä. Samaa olen kuullut muiltakin äideiltä, että ovat olleet pettyneitä äitiyspakkauksen vaatteiden laatuun. Meille on kulkeutunut sukulaislapsilta pieniksi jääneitä vaatteita, myös niitä parjattuja H&M:n vaatteita, jotka ovat saattaneet olla jo 3-4 lapsella käytössä ja silti ovat edelleen napakoita ja värinsä säilyttäneitä. Äitiyspakkauksen vaatteista sen sijaan moni menetti muotonsa jo parin pesun jälkeen ja osa kului jopa vauvan käytössä puhki! Kuopukselle en siitä syystä äitiyspakkausta edes halunnut ottaa, sillä olen samaa mieltä kanssasi siitä, että kannattaa suosia mieluummin laadukkaita tuotteita ja käyttää ne loppuun asti.

  Ilmaston lämpeneminen pitää saada pysähtymään ja siihen vaaditaan jokaisen tekoja. No, meidän perhe ei ainakaan ole edesauttanut ilmastonmuutosta lentomatkailulla: edellisestä kerrasta on aikaa 15-20 vuotta! Sähkömmekin taitaa tulla tällä hetkellä vesivoimasta.

  Mukavaa, syksyisen kaunista viikonloppua!

  VastaaPoista
 10. Hannele:toivottavasti pelästyttää monia ihmisiä maapallolla!

  VastaaPoista
 11. Varpuslintu:täytyy todeta, että ihminen on tyhmin maapallon eläimistä! Toivottavasti järkevöityisi!

  VastaaPoista
 12. Minna:ei ole omakohtaista kokemusta H&Mn vaatteista, kun en sieltä osta. Mutta mielipiteeni perustuikin muiden kommentteihin niistä. Äitiyspakkauksiin ei luulisi laitettavan ihan mitä tahansa.

  VastaaPoista
 13. Hienoa, että otat ilmastomuutoksen esille. Viimeisin ilmastoraportti on todella huolestuttava ja aiheuttaa jopa hieman ahdistusta. Yritän omalta osaltani tehdä parhaani, vaikka ei se aina helppoa ole. Ekologisesti tuotettuja tavaroita on vaikea löytää ja haja-asutusalueilla on pakko pitää omaa autoa, jotta pääsee kulkemaan. Kaupassa käydessäni harrastan nykyisin sitä, että jotain tavaraa katsellessani esitän itselleni kysymyksen "tarvitsenko tätä todella". Hyvin usein se tavara jää ostamatta. Ikävintä on, että niin moni ihminen ei edes usko ilmastomuutokseen ja yhtä moni ei omalta osaltaan mitään halua tehdä estääkseen ilmastomuutoksen etenemistä.

  Kuurakukkia on täälläkin parina aamuna päässyt ihailemaan, mutta taas on öisinkin varsin lämmintä. Hiljaa mennään kohti talvea.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
 14. Ilmastonmuutos huolestuttaa minuakin. Kierrätys toimii meidän huushollissa niin hyvin etten mitään parannusta pysty enää keksimään. Autolla ajetaan ehkä hiukan liikaa.
  Hienoa syysviikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
 15. Between:sehän se ongelma juuri on, että niin moni ei usko koko ilmastomuutokseen. Auto meilläkin on käytössä, mutta usein mennään myös pyörällä.

  VastaaPoista
 16. Kristiina Kortelahti:hyvä juttu! Samoin sinulle!

  VastaaPoista
 17. Kyllä näitä ilmastonmuutoksen asioita pitäisi jokaisen miettiä. Olen samoilla linjoilla oman osion kanssa.

  VastaaPoista
 18. Tosi kauniita kuvia! Minäkin olen huolissani ilmastonmuutoksesta. Sen ja siihen liittyvien tutkimustulosten soisi olevan enemmän esillä, sillä sen pysäyttämiseksi tarvittaisiin kaikkien panosta. Värikästä viikkoa!

  VastaaPoista
 19. Tiiu:kaikkien pitäisi olla huolissaan!

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista! Tulehan toistekin!