torstai 6. joulukuuta 2018

Joulu. Innostunut?


Joulukuuta elellään ja joulu lähestyy. Monissa postauksissa huokuu joulun odotus ja valmistaudutaan monin tavoin tuohon loppuvuoden juhlaan. Monen kuulee tunnustavan olevansa jouluihminen. Minä en ole. Anteeksi! En vaan ole.

Joskus ennen pidin joulusta, en lahjojen yms vaan tunnelman vuoksi. Jotenkin se tunnelmakin on latistunut. Pääasiassa ärsyttää jo lokakuussa alkava joululahjojen markkinointi. Kauppaan ei viitsi mennä kuin pakollisille asioille, sillä hyllyt tursuavat ihan kamalaa joulukrääsää. Suurimmaksi osa se on mielestäni kamalaa. Ja entäs ne kaupoissa soitettavat joululaulut! Tipe-tipe-tip-tap! En kestä! Anteeksi taas!

Kyllä minäkin jouluruokia teen. Syödään hyvin ja juodaan vähän parempaa viiniä. Katan pöydän kauniisti ja kynttilöitä sytyttelen kotiimme. Takassa palaa tuli. Pihalla palavat kausivalot ja kynttilälyhdyt. Lahjoja ei anneta muuta kuin koiralle. Kaikki koiramme ovat nopeasti oppineet, että jouluna saavat lahjoja. Tietävät, että kaikki paketit ovat heille! Pakataan kaikki pienetkin herkut ja lahjantapaiset pakettiin, joita sitten saa repiä auki. Ja joulunakki, se löytyy aina yhdestä paketista! Jo toisen joulupäivän iltana kerään pois kaikki vähänkään jouluun viittaavat tavarat kodistamme. Se oli siinä! En halua pitkittää joulua loppiaiseen asti!

Joulun jälkeen tulee yksi yksi kamala juttu: uuden vuoden raketit. Koiraperheissä se on koettelemus. Puhumattakaan metsän eläimistä! Kun joulu ja uusi vuosi on ohi, huokaisen. Pidän arjesta, ihan tavallisesta arjesta. Minulla on yksi samoin ajatteleva ystävä. Yhdessä joskus ylistetään tavallista arkipäivää. Ollaan vähän outoja ehkä?

Haluan minäkin elämääni juhlahetkiä. Sellaisia ovat esim. hääpäivä, joka viime kesänäkin oli ikimuistoinen päivä. Myös syntymä- ja nimipäivät muistetaan jollain tavoin. Ystävien kyläilyt ovat juhlapäiviä nekin. Kyllä elämässä pitää olla kohokohtia, joita odottaa!

Mutta suotakoon joulusta innostuneille heidän ilonsa ja odotuksensa! Elämässäkin pitää olla asioita, joita innoissaan odottaa. Ilman näitä kohokohtia elämä olisi tylsää. Ne kohokohdat ovat vaan erilaisia eri ihmisille. Ja hyvä niin. Yksi kohokohta voisi olla itsenäisyyspäivä, jota tänään vietämme. Hyvää itsenäisyyspäivää kaikille!

Olen minä vähän outo! Tunnustan.

Liittyen uuden vuoden rakettien ampumiseen, allekirjoitin kansalaisaloitteen rakettien ampumisen hillitsemiseksi. Rakettien ampuminen pitäisi jättää esim. kaupunkien ja ammattilaisten vastuulle. Rakettien paukkeesta saisi nauttia sellaiset, jotka siitä tykkäävät. Allekirjoita sinäkin! Alla linkki kansalaisaloitteeseen:
https://www.kansalaisaloite.fi/fi/aloite/3573

32 kommenttia:

Nettimartta kirjoitti...

No juu, vaikka en ole jouluihminen, niin kinkku ja laatikot (kaikki ostetaan kaupasta) kuuluvat pöytään, lahjoja emme osta eikä meillä ole joulukuusta. Kynttilöitä poltetaan, hissutellaan kahdestaan + 3 koiraa. Rauhallista ja rentoa.
Ilotulitteista emme tykkää ollenkaan, joten kävin antamassa ääneni kansalaisaloitteeseen.

Kivisen Vilma kirjoitti...

Nettimartta:hissuttelu onkin ihan parasta! Ei meilläkään ole koskaan joulukuusta. Mieluummin katson eläviä kuusia metsässä. HIENOA,KUN ALLEKIRJOITIT!

Kristiina K kirjoitti...

En minäkään tykkää siitä kun kaupoissa on täysi joulu jo lokakuussa. Jossain määrin olen kyllä jouluihminen ja lahjoja saavat meillä kaikki. Tosin nyt olen päättänyt että kahdelle pienimmälle lapsenlapselle ei enää leluja osteta kun heidän kotinsa jo pursuaa leluista. Annetaan jotain ihan muuta lahjaksi. Kuusi meillä on, tosin viime aikoina teko-sellainen, joka ei varista ja on helppo viedä varastoon aika pian joulun jälkeen. Usein jo uudeksi vuodeksi joulu on kotoamme siivottu pois.
Hyvää itsenäisyyspäivää sinulle!

Tuula/Maalaiskaupungin piha kirjoitti...

Tuli outo olo. Kirjoitinkin jo, että olen monta vuotta "tehnyt" joulun pakonomaisesti ja vähän puolihuolimattomasti. Mutta tänä jouluna minusta tuntuu, että nyt voin valmistautua taas jouluun pitkän kaavan mukaan. No nyt taas huomaan, ettei minua innosta sitten yhtään. Haluan vain lapset perheineen aattoaamupäivän puurojuhlaan ja sen jälkeen olla hissukseen ja syödä jouluruokia valikoidusti.
Raketeista en ole välittänyt koskaan. Onkin käytävä allekirjoittamassa tuo kansalaisaloite.

Kivisen Vilma kirjoitti...

Kristiina:mielestäni kaupat ovat pilanneet koko joulutunnelman liiallisella mainostamisella. Aivan kuin sitä tavaraa ei jo liikaa olisi ja lisää pitäisi saada. Jo ympäristönkin kannalta huono asia.

Kivisen Vilma kirjoitti...

Tuula:minullakin mennyt maku koko juhlaan. Vietetään sitä ihan vaan pienimuotoisesti. KIITOS, kun allekirjoitat!

Nila kirjoitti...

Kyllä täällä joulua vietetään kun on pieni pojanpoikakin. Mutta emme me mitään hössötä. Tänä vuonna joulu tulee vietettyä muualla. Raketeista ei ole niin väliä. Sinulla on aivan ihana Secto valaisin ja satulatuoli. Meillä on Octo valaisin olohuoneessa.


Pauliina / Kukka & kaali kirjoitti...

Et ole outo :) Eilen juuri kävin ostoskeskuksessa ja tuli paha olo kaikesta turhasta. Ei joulusta, vaan tuhlailusta (epäekologinen roskiin päätyvä kertakäyttökrääsä, kaiken peittävä sokeri...) ja kaiken kaupallistamisesta.

Joulurauhaaa toivon - ja rauhaa myös uuteen vuoteen. Olet hyvällä asialla ♥ Voisin linkata tuon kansalaisaloitteen osoitteen omaankin blogiini, jos sopii.

SariHanne kirjoitti...

Eipä onneksi ole direktiiviä siitä, että jokaisen pitäisi hössöttää joulusta yhtä paljon ja mitäpä sitä anteeksi pyytelemään, jos ei innosta.
Mulla oli joulumieli kateissa muutamien vuosien ajan ja nyt pikku hiljaa on palannut sellainen rauhallisen ja kiireettömän joulun mieli. En itsekkään tykkää kaikesta krääsästä ja tipetapeista, jotka vuosi vuodelta hiipii lähemmäs juhannusta. Olen varmaan kauppiaiden kauhu :D Muovikrääsän sijaan meillä koristellaan joulukuusi kirpparilta löydetyillä, vanhoilla olkikoristeilla, joulukoristeita ei uusita vuosittain, lahjavuorien sijaan ostetaan yhdet lahjat jotka sisältää juuri sitä mitä saaja tarvitsee (tai ainakin siihen pyrin lahjoja valitessa) Kaipaan sellaista vanhan ajan joulua, joulun sanomaa, lomaa kaikesta kiireestä, yhdessä oloa rakkaimpien kanssa ja ennen kaikkea kiitollisuutta siitä mitä on, eikä marinaa siitä mitä ei saanut. Joulu lähtee meillä levosta käsin. Suuret joulusiivot ja kaikki 'pakko saada jouluksi' -jutut lakaisen surutta roskiin. Joulu tulee vaikka ei tekisi mitään. Joulu voi olla hyvä, vaikka yksikään nurkka ei olisi joulukunnossa.

Kivisen Vilma kirjoitti...

Nila:toki jokainen saa joulua viettää siten, kuin parhaaksi näkee. Lapsille varmaan iso juttu. Olen heikkona Secton valaisimiin. Meillä on niitä muutama.

Kivisen Vilma kirjoitti...

Pauliina:juuri tuo, kun nyt puhutaan niin paljon ympäristön saastumisesta. Ei joulukrääsä sitä ainakaan vähennä eikä rakettien paukuttelu! Kiitos, kun olit samaa mieltä. Saat toki linkata mielihyvin:)

Kivisen Vilma kirjoitti...

SariHanne:joulun tunnelmahan on joulussa ollut parasta. En tiedä, kun en saa siitäkään nyt oikein kiinni. JOspa olen sitten jouluna eri mieltä! Sehän on järkevää, että ostaa lahjaksi sellaista, mitä toinen tarvitsee. Sehän ei ole kiellettyä! Jokainenhan meistä tarvitsee oikeasti jotain joka aineellista tai aineetonta. Itse olen viime aikoina lähtenyt siitä, että ostan jotain ehkä vähän kalliimpaakin, mutta se kestääkin sitten loppuiän melkein.

Minna / Hiidenkiven puutarhassa kirjoitti...

Ymmärrän hyvin, että joulu lähinnä ärsyttää, kun tosiaan joka paikassa alkaa jo viimeistään lokakuussa se amerikkalaismeininki muovikrääsineen ja renkutuksineen. Minunkin mielestäni vähempi riittäisi vallan mainiosti. Itselläni oli joulumieli kateissa monta vuotta ja nyt tänä vuonna kun on jonkinlaista innostusta havaittavissa, olen päättänyt nauttia siitä täysin rinnoin. En ostoskeskuksissa, vaan ihan rauhassa kotona joulua tehden. Turhaa muovikrääsää, pakettipaljoutta ja ostoshysteriaa vastustan.

Ilotulitteiden kanssa olen samaa mieltä sinun kanssasi; yksityishenkilöiden ei tarvitsisi ampua ollenkaan raketteja. Vähenisi kummasti uuden vuoden silmävauriotkin. Meillä ei onneksi koira välitä mitään raketeista. Välillä olen epäillyt, onkohan hän kuuro kun ei edes korvankärki värähdä kovistakaan äänistä. Toisaalta ruokapussin rapina saa kyllä tassuihin vipinää, että eiköhän korvat ole kunnossa :D Pitääpä käydä minunkin allekirjoittamassa kansalaisaloite. Hyvää itsenäisyyspäivää!

Sussi kirjoitti...

Minua on jo vuosien ajan ärsyttänyt jouluhössötys ja erityisesti sen kaupallisuus.

Tuo kansalaisaloite on todella hyvä asia!


paleredrose kirjoitti...

Lapsuuden jouluissa oli enemmän sitä "taikaa" nyt se pitää jostain muusta keksiä se joulumieli. Ei se löydy kaupan hyllystä, eikä paketista se löytyy jostain ihan muusta; läheisitä ja ystävistä. Meillä ei ammuta raketteja, en pidä paukkeesta ja rätinästä. Kivaa joulunodotusta ja joulumielen virittelyä sekä hyvää itsenäisyyspäivää!
-Katja

Tillariina K. kirjoitti...

Hyvää itsenäisyyspäivää! Nyt kun lapset ovat aikuisia, joululle on tullut erilainen merkitys! Enää ei oo kiirettä ja hulinaa! Nyt joulu tarkoittaa erityisesti lomaa, hyvää ruokaa, ulkoilua, perinteiset joulukoristeet esille, joulukukat ja joulukuusi. Suklaata ja hyvää lukemista! :)

Tiiu/Puutarhahetki kirjoitti...

Meillä muutaman viime vuoden ajan joulu on ollut ihanaa aikaa, kun perheessä on pieniä lapsia. Aiemmin, miehen kanssa kahden ollessamme joulutunnelmaa oli vaikeampi löytää ja saatoimme olla joulun ajan matkoilla. Turha kauppahössötys ei ole minunkaan juttuni. Tänä vuonna kaikki lahjamme sukulaisille ovat itsetehtyjä ja aiempinakin vuosina suurin osa. Lapsille toki jotain mukavaa ostetaankin. Hyvää itsenäisyyspäivää!

Blue Tit kirjoitti...

Kyllä se joulutunnelma tulee kynttilöistä, jouluruoasta ja yhdessäolosta, joululauluista ja jouluohjelmista. Silloin, kun lapset olivat pieniä, joululahjat olivat iso osa joulua - lapsille. Nyt emme enää osta lahjoja ja se on hyvä. Kaupallisuus pilaa joulun. Mutta lunta, sitä saisi olla jouluna, muuten joulu ei tunnu joululta.
Siinä olen kanssasi samaa mieltä, että arki on parasta!:) Siihen kannattaa satsata, sillä arki on lähes joka päivä. Joka päivälle jotakin kivaa ja mielenkiintoisa...

Kivisen Vilma kirjoitti...

Minna:Meitä taitaa olla useampi, jota joulun kaupallistuminen ärstyttää.
Kiva, jos käyt sinäkin allekirjoittamassa. Kiitos!

Kivisen Vilma kirjoitti...

Sussi:Sanopas muuta!

Kivisen Vilma kirjoitti...

Paleredrose:niin, jostain muusta kuin tuota hurjasta kaupallisuudesta se joulumieli pitäisi löytyä!

Kivisen Vilma kirjoitti...

Tillariina:hyvältä kuulostaa sinun joulusi!

Kivisen Vilma kirjoitti...

Tiiu:lapsille kai joulu on tärkeämpi asia kuin monille vanhemmille. Kiva, jos itsetehtyjä lahjoja teillä!

Kivisen Vilma kirjoitti...

Blue Tit:lunta saisikin tulla, niin maisemat olisivat kauniimpia. Jess, hyvä arki!!

Pirjo kirjoitti...

En minäkään ole jouluihminen. Kukkia hankin, koska niitä on kiva saada talven keskellä.
Jotain pientä koristusta teen, mutta varsinaisia joulukoristeita minulla on yksi pieni tonttu. Se asuu maustekaapissa ja kun huomaan että kaupoissa on paljon joulukrääsää, on aika tontun tulla esiin liesituulettimen päälle :D

Kivisen Vilma kirjoitti...

Pirjo:Minäkin jotain pientä joulukoristeita laitan ihan vain joulun päiviksi. Kynttilöitä normaalia enemmän. Siinä se. Onhan meitä muitakin näköjään!

Gitta kirjoitti...

Ylenmäääräinen tarpeettomien lahjojen antaminen, siivousvouhotus, ylensyönti....kaikkea liian kanssa :(
Joulun tunnelma jos sen tavoittaa, kiireetöntä olemista, siitä tykkään :)

Kivisen Vilma kirjoitti...

Gitta:totta puhut!

Maatuska kirjoitti...

Sepä oliskin kamalaa, jos kaikki olisivat samanlaisia! Jokainen meistä taaplaa tyylillään ;)

Tykkään joulusta ja sen odotuksesta, tunnelmasta ja valoista. En tee kummempia joulusiivoja enkä leivo. Torttuja tehdään syöntitahtiin.

Lapset ja lapsenlapset tekevät joulun, pienille hankin muutamia lahjoja, vähän myös ukkelille ja koirille tosiaan vois tehdä jotkin kivat ruokalahjat :)

Kaikki mainoslehtiset suoltaa osta osta-hysteriaa. En edes selaile niitä nykyään.

Rakettien ampumisen voisi minun puolestani vaikka kieltää kokonaan. Onneksi meidän koirat ei pelkää, mutta monet pelkää.

Kivisen Vilma kirjoitti...

Maatuska:kukin viettää joulun tavallaan. Itsekin vien kaikki mainokset paperinkeräykseen.

Maatuska kirjoitti...

Täytyy korjata kirjoituksiani, kun jäi vaivaamaan. En todellakaan tarkoittanut, että tapasi viettää joulua on kamala. Huonosti muotoiltu lause, anteeksi. Tarkoitin että erilaisuus on rikkautta.

Kivisen Vilma kirjoitti...

Maatuska:huoli pois, en niin ajatellutkaan!