perjantai 18. tammikuuta 2019

Kesä mielessä, vaikka talviselta näyttää


Lunta on tupruttanut meilläpäin ja lumitöitä saanut tehdä. Huvittavaa, kun lehtien lööpeissä kauhistellaan arktista säätä, joka Siperiasta asti meille hönkii. Ovatko toimittajat unohtaneet, että nyt on talvi! Silloin on pakkasta ja lunta eli ihan normaalia talvisäätä siis. Edellisen postauksen ärsytyslistassa mainitsin juuri tämän luonnosta vieraantumisen.

Heti, kun vuosi vaihtui aloin miettiä tulevaa kevättä ja kesää. Vaikka kovasti talvista onkin se ei estänyt sitä. Otin jo esille mökkipihan kasvikartan, joka täytyisi päivittää. Siirtelin syksyllä kasveja ja otin valokuvia. Tein hätäisesti niistä alustavan kartan.

Otin syksyllä mökkisaunan ja sen pukuhuoneen verhoista mitat ja valokuvat. Nappasin mukaan myös pitsikangasta. Nyt tein uudet verhot saunaan keväällä ripustettavaksi.

Hyviä ruokareseptejä olen myös ottanut talteen ja laittanut mökkikansioon, joka minulla on täällä kotona talvella. Mökillä käy ruokavieraita ja mukava keksiä uutta tarjottavaa.

Kotipihan kivikkoon istutin syksyllä pieniä mehikasvin ja heinien alkuja. Ehkä pitäisi ostaa keväällä vielä yksi heinä. Toivottavasti nämä nyt lumen alla olevat istutukset ovat keväällä virkkuna aloittamaan uutta kasvukautta!  Meillä tirpat käyvät lintulaudalla ahkerasti. Pääasiassa näitä tinttejä, joitakin viherpeippoja, närhiä, käpytikka. Mustarastas käy usein ennen iltaa nokkimassa maahan pudonneita siemeniä. Valitettavasti käy silloin tällöin myös naakkoja, jotka tulevat suurina parvina. Niitä en halua ruokkia! Iso parvi tyhjentää lintulaudan hetkessä. Monet naapurit niitä näkyvät ruokkivan. Menkööt sinne!

Birdlifen seuraava Pihabongaus on 26-27.1.19. Viime vuonna osallistuin. Varmaan tänä vuonnakin.


Päivisin on ollut melko harmaata ja lumisateistakin. Joskus sentään aurinko paistoi ja välillä oli tällainen iltaruskokin länsitaivaalla.

32 kommenttia:

 1. Joka aamu kun laitan auton lämmitykseen ja nyt jo aika monta kertaa myös harjaan lumikasan alta, että jokainen päivä on lähemmäs kevättä! Yksi päivä vähemmän. Eilisen lumirumban vuoksi unohdin jopa laittaa linnuille ruokaa! Eka kerta näin kävi tälle talvelle! Pihabongaukseen on kiva osallistua taas. Minua ei harmita, jos ruokinnalla käy muitakin lintuja kun ns. pikkulintuja. Lintuja kaikki. Ei olisi ittestäni kovin hauskaa ruokakaupan ovella, jos kauppias kehottaisi kääntymään ovelta pois! "On näemmä tuota painoa sen verran, että kotiinpäin siitä mars!!" :) Meillä ei käy naakkoja, mutta variksia, harakoita, närhiä, fasaaneja jne.

  VastaaPoista
 2. Tillariina:ja päivät selvästi pidentyneet jo! Minä en noista naakoista tykkää ja saavat kyllä ruokaa naapureilta. Meillä on täällä monessa pihassa ruokintaa.

  VastaaPoista
 3. Runsas lumi suojaa toivottasti kasveja. Kevät ja kesä on täälläkin mielessä.

  VastaaPoista
 4. Tuula:pakkasta tulossa, joten hyvä että on paksut lumihanget suojana!

  VastaaPoista
 5. Komeita iltaruskoja onkin ollut. Mainosti onnistunut kuva!

  VastaaPoista
 6. Olen ihmetellyt noita lehtilööppejä myöskin. Moni uutisista voitaisiin korvata lauseella "vallitsee normaali talvikeli". Toki pari edellistä talvea on ollut melko vähälumisia, joten ehkä ihmiset (etelässä) ovat unohtaneet millaisia talvet ovat olleet. Nyt alkaa olla pikkuhiljaa jo ongelmia, mihin tuon kaiken lumen laittaa, jos vielä sataa lunta. Lumitöiden teko kävi eilen jo kunnon hikiliikunnasta.

  VastaaPoista
 7. Pihan vuosi:juuri niin:normaali talvisää!

  VastaaPoista
 8. En tiedä, miten siellä etelässä, mutta täällä on ihan normaalia, jos tammi-helmikuussa on -20-30 astetta pakkasta ja yli puoli metriä lunta. Täällä on lumitilanne nyt tavallinen mutta pakkanen ei vielä tammikuussa ole muistaakseni kertaakaan kiristynyt 20 alapuolelle. Tänään taitaa olla kylmin päivä ja mittari näyttää -18,2 astetta. Isäntä jo eilen ihmetteli, että missä viipyy talvi kun ei ole kunnon pakkasia ollut. Lämmityskuluissa tässä toki on säästetty euro jos toinenkin. Kesä pysyy väkisinkin mielessä, kun lukee kukkasten täyttämiä blogeja ja suunnittelee kevään kylvöjä ja kesän istutuskarttoja :D

  VastaaPoista
 9. Vaikka talvesta pidänkin toissaöinen ja eilinen lumimyräkkä aiheutti huolta liikenteessä olijoiden puolesta.
  Kauniit kuvia lumisesta luonnosta.

  VastaaPoista
 10. Minna:täälläkin on nyt parhaillaan 12 astetta, kiristyy vielä yötä kohti. Onhan syksy melko leuto ollut, nyt vasta alkoi pakkaset. Tykkään kyllä, kun on talvi!

  VastaaPoista
 11. Kruunu Vuokko:ilmeisesti kohtuullisen hyvin liikenne sujui, kun sitä pahimmaksi luvattua kaaosta ei tullutkaan.

  VastaaPoista
 12. Minuakin ärsyttää jatkuva sensaatiomainen uutisointi säästä. Nytkin kehotettiin ihmisiä pysymään kotona. Talvella voi olla paljonkin lunta se on fakta, eikö ole tärkeämpiä asioita kerrottavaksi.
  Nyt alkaa kevät jo häämöttää mielessä ja viljelysuunnitelmat kehitteillä.

  VastaaPoista
 13. Lunta on tosiaan tullut ihan mukavasti, minulle jo riittäisikin. Tänä vuonna olen päättänyt ainakin yrittää pitää kaikista vuodenajoista, enkä haikaile tulevaa. Joka päivä se ei ihan onnistu vaan kevät hiipii mieleen jo.

  VastaaPoista
 14. Sää on myyvin lööppiaines lehdissä, koska se koskettaa kaikkia. Siispä toimittelijat rustaavat ylisanoin otsikoita. Täällä Pohjois-Pohjanmaalla talven minimilämpötila ei ole rikkoontunut. Se on edelleen naurettavat -18,5. Eihän se ole oikeaa pakkasta vielä.

  Talvet ovat kyllä lauhtuneet, sillä -30 rikkoontumisesta on useampi vuosi aika. Ennen se oli ihan vakio, että jossain käänteessä lyhemmästi tai pitemmästi oli -30. Se yleensä palellutti alppiruusuista nuput lumirajan yläpuolelta, joten en kaipaa yhtään niitä lukemia.

  Valon lisääntyminen lisää kummasti virtaa. Kevät oireelee jo, ainakin minun mielessäni :D

  VastaaPoista
 15. Talvista on niin siellä kuin täälläkin. Minäkin istutin pari heinää viime syksynä ja keväällä on jännä katsoa miten viihtyvät kunhan pääsevät kunnolla kasvun alkuun.
  Mukavia kevät-ja kesätouhujen suunnittelua sinulle!

  VastaaPoista
 16. Cheri:juuri näin. Ja entäs, kun joskus tulee sellainen sää, että oikeasti pitää ihmisiä varoittaa?!

  VastaaPoista
 17. Minna:minä pidän kaikista vuodenajoista, mutta kyllä se kevät hiipii jo minunkin mieleeni!

  VastaaPoista
 18. Tita:teillä siellä on varmaan kovemmat pakkaset kuin täällä etelämpänä. Juu, lööppejähän noista saa!

  VastaaPoista
 19. Kristiina:minä tykkään heinistä ja ne sopivat kodin kivikkopihaan. Toivottavasti sinunkin heinäsi selviää, kun on paljon lunta peittona!

  VastaaPoista
 20. Aamulla kattelin lumikarttaa ja kuinka ollakkaa, tääläpäi o vähite lunta. Puskat o hianon näköösiä, ku o satanu kevyttä puuterilunta, mutta siton viäläki alle 20cm. Onneksi eres nii palio ja onneksi pakkaaset o ollu viälä iha maltillisia. Meillon ruakinnalla ylivoimaasesti enite varpuusia.

  VastaaPoista
 21. Navettapiika:eikös varpuset ole häviämässä? Meillä niitä ei enää näy niin paljoa.

  VastaaPoista
 22. Kauniita talvisia kuvia toivottavasti tosiaan uudet istutukset lämmittelevät vielä jonkin aikaa paksun peiton alla, mutta kieltämättä ajatukset on jo keväässä.

  VastaaPoista
 23. Kevättä kohti, vaikka väkisin! Heikin päivä katkaisee talven vai miten se meni.
  Suunnitelmia on varmaan jokaisella, siemenpusseja rapistellaan, muistellaan mitä tuli tehtyä viime kesänä, juurikin mainitsemasi kasvien siirrot ym. aina vähän yllätystä mitä sieltä puskee esiin :)

  VastaaPoista
 24. Miten ihmeessä ennen selvittiin, kun ei ollut lööppejä ja lumivaroituksia? No välillä oli haastavampaa, mutta talvi oli itsestään selvyys. Nyt tuntuu olevan joku kummajainen! Hyvä, kun kasveilla on kunnon lumisuoja, ja lumet sulavat varmasti ajallaan. Upea iltarusko!

  VastaaPoista
 25. Nila:lunta tuli viime yönä taas lisää muutama sentti. Kyllä luulisi kasvien pärjäävän.

  VastaaPoista
 26. Maatuska:kyllä sen blogiteksteistä huomaa, että kevät on mielessä!

  VastaaPoista
 27. Talvi on nyt upeimmillaan: lunta on paljon ja aurinko paistaa. Nautin näistä ilmoista ja maisemista täysillä.
  Mutta...kävinpä minäkin tulostamassa googlemapsista tonttimme ilmakuvan ja ajattelin tehdä siitä oikein kunnon tonttikartan puineen kaikkineen. Kaikkea sitä alkaa mieleen tullakin, jo tammikuussa...:)

  VastaaPoista
 28. Blue Tit:juu, vähitellen ajatukset kääntyvät pihan hoitoon! Onhan tässä aikaa suunnitella!

  VastaaPoista
 29. Kauniita lumikuvuvia puutarhasta ja ihana iltarusko! t. puutarhurintytär

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista! Tulehan toistekin!