perjantai 31. toukokuuta 2019

Edistystä ja taantumusta

KOTIPIHA

 Kotipihan mehikasvinurkkauksessa talvesta ovat selvinneet mm nämä yksilöt. Olen laittanut nurkkauksen hieman liian varjoon. Kasvit leviävät melko hitaasti. Istutin mehikasveja myös aurinkoiselle paikalle. Aika nopeasti lähtivät siellä kasvuun!Istutin syksyllä kivien keskelle muutamia kasveja. Alkavat levitä,kuten tämä keltamaksaruoho. Pelkkä kivikko alkoi näyttää silmissäni liian yksitoikkoiselta. Siksi tein nämä istutukset. Kiviä toki rakastan yhä!

Komea maksaruoho näyttää hyvinvoivalta sekin.

Kaukaasianmaksaruoho on sekin elinvoimainen. Täytyy siirrellä noita kiviä vähän ja tehdä leviäminen mahdolliseksi. Olen laittanut kasvupaikkaan soran sekaista multaa. Se lienee oikea sekoitus näille?

MÖKKIPIHA

 Mökkipihan Eteläpenkissä on bellis päässyt jo hyvään vauhtiin!

 Pikkusydän on levinneempi kuin edellisessä paikassa. Siirsin tämän syksyllä Eteläpenkin reunaan!

 Tuoksumatara aloitti kukinnan Varjopenkissä. Pidän tästä vaatimattomasta kasvista.

Vuorenkilvessä komeat kukat! Tämä kasvi jakaa mielipiteitä syystä, jota en ymmärrä. Meillä se ainakin sopii hyvintähän kaivonrenkaaseen, jossa liika leviäminen estyy. 

Sammalleimu kiviympyrässä. Puutarharyhmissä käydään välillä kiivasta keskustelua, haittaavatko muurahaiset kasvien elämää. Tässä ainakin on haitannut! Muurahaisilla oli pesä ympyrän nurkassa.  Häädin niitä sieltä, mutta joudun parantelemaan tätä myöhemmin. Nyt näyttää melko ränsistyneeltä.

Otin ym kiviympyrän sammalleimuista muutaman oksan pari vuotta sitten ja tökkäsin ne suoraan maahan  tähän kivikon yläpuolelle. Kastelin niitä alussa tosi runsaasti. Luin idean lisäämisestä jostain blogista. Hyvin toimi!

Shellin kukkulalla näytti vielä pari viikkoa sitten enemmän kuin ankealta. Ei se vieläkään kukoista, mutta ollaan siellä jo piristytty!Sammalleimut vielä aloittelevat kukintaansa. Kaikkien kukinnasta en ole vieläkän varma. Hopeahärkki on nyt vihreä eikä enää ruskea!

Kyllästyin lopullisesti parin patjarikon keväiseen ilmeeseen. Ne näyttävät keväisin aina tältä: keskellä on ruskeaa ja muutama vihreä hapsu siellä täällä. Ohjeen mukaisesti laitoin nytkin ruskean osan päälle multaa. Mutta ei ne siitä juuri parane. Ehkä en vain osaa! Siirsin nämä pois Shellin kukkulalta syrjemmälle. Kasvakoon, miten kasvavat siellä!

Minua on aina harmittanut, kun en pysty vastaamaan kommentoijan kommenttiin siihen alapuolelle. Nyt vasta keksin muuttaa kommentoinnin asetuksia paremmaksi! Eikä siihen mennytkään kuin melkein 10 vuotta!!!

Tervetuloa uudet lukijat!

34 kommenttia:

 1. Kauniita kivikoita sinulla. Minä jouduin purkamaan omani.

  VastaaPoista
 2. Nuo pienet matalat kivikkokasvit varmasti vain korostavat kaunista kivikkoasi! Minäkin pidän kivistä kovasti! Ja vuorenkilpi on oikein kaunis ja varma kasvi oikeassa paikassa ja mukavan vihreä jo keväällä. Jälleen peukut tuoksumataralle ja sammalleimusi ovat myös ihania!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päivi:näin ajattelin! Kivikko vaatii noita kasveja myös. En sitä vuorenkilpi-vihaa oikein ymmärrä.

   Poista
 3. Pidän kivistä ja kivikoista, mutta hermostun sinne karkailevista rikkaruohoista, joita pitää aina siivoilla. Maksaruohot ovat hienoja kasveja, kuin myös vuorenkilpi. Tietynlaiset kasvit vaan koukoistavat niille sopivassa paikassa, vuorenkilvellekin on paikkansa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sehän se noissa kivikoissa ongelma on. Mutta jos kivistä tykkää, ei voi kuin kitkeä sitten ne rikkaruohot.

   Poista
 4. Kummasti o sullekki nuata kasvia jo kerääntyny :) Aina o joitaki jokka ei menesty yhtä hyvi. Patjarikko ei tykkää tuulesta. Mullaki kinttukopuulla kituu. Tuaksumatara on kiva kasvi, mutta pakkaa leviämähän liikaaki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpäs on! En olisi alussa uskonut! Vai kituu sinunkin patjarikkosi. Tuoksumatara on sellaisessa paikassa, että toivonkin sen leviävän.

   Poista
 5. Sullahan kukoistaa siellä vaikka mitä. Tuo sammalleimu on ihana ja haluaisin sellaista itsekin. Kivet ja kivikkokasvit on niin ihana yhdistelmä. Mulla kauriit tai jänis olivat taas syoneet kaikki vuorenkilven kukat,vain varret törröttivät pystyssä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan mökkipihalla jo vaikka mitä ja kotipihallakin kasvit lisääntyneet. Meillä mökkipihan lähistöllä kauriita ja jäniksiä. Toistaiseksi jättäneet kasvini rauhaan.

   Poista
 6. Sammalleimu on huippukaunis. Täytyykin keksiä sille paikkaa😊...
  Usein näkee vuorenkilpipeltoja, suorastaan, eikä muuta kasvia kivikossa tai rinteessä. Silloin se on tylsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sammalleimut ovat alkukesästä tosi upeita. Nämä minun eivät vielä ole. Vuorenkilpi leviää niin helposti. Sille pitää löytää sopiva paikka.

   Poista
 7. Hyvältä näyttää! Tuoksumataraa minäkin haluaisin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuoksumatara onkin kiva kasvi. Meni pari vuotta ennen kuin lähti leviämään.

   Poista
 8. Kivet ovat kauniita ja kivikkokasvit sopivat hyvin tuomaan pieniä väriläiskiä. Niinhän luonnossakin kallionkoloihin vähitellen kasvaa pientä vihreää. Oletko muuten kokeillut kylvää ruohosipulia kiviesi lomaan. Se on kaunis niin vihreänä kuin kukkivanakin? Ja sopii hyvin kivien kanssa.

  VastaaPoista
 9. Kauniita kasveja kivikkoon. Patjarikolla on inhottava tapa kuolettaa joka vuosi jokin osa vanhasta kasvustosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä näyttää toimivan patjarikko! Olisi ihana kasvi, mutta minä en pärjää sen kanssa!

   Poista
 10. Näyttää tosi hienolta! Minulla on ensi viikolla suunnitelmissa laittaa kivikkopuutarha kuntoon. Toki saattaa mennä seuraavaankin viikkoon. Paljon ideoita ja suunnitelmia. Se on semmoista näin kesälomalla :D Hyvää alkanutta kesäkuuta!

  VastaaPoista
 11. Kauniilta näyttää. Itsekin pidän kovasti kivistä. Luonnonkivet ja vihreä väri sopivat niin hyvin yhteen. Minullakin on paljon maksaruohoa, ollut jo 10 vuotta. Nyt oli levinnyt liikaa ja olenkin tässä keväällä myynyt/vaihtanut maksaruohoa tarvitseville. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maksaruohon leviäminen on sekä hyvä että huono puoli. Ainahan sitä saa karsittua. Itsekin olen saanut paljon pistokkaita ystäviltä. Hyvä tapa sellainen!

   Poista
 12. Luonnonkivet on kauniita ja niitähän riittää! Kivikkokasveja siulla on monia kivoja. Mehitähet on mukavan näkösiä, miekin ostin kahta er lajjii uutta. Toinen on ihan verenpunanen väriltään. Toivottavasti linnut antaa olla sen rauhassa. Vuorenkilipi on jokapaikan kasvi ja miullakin monessa kohassa. Ei oo mikkään nirppanokka ja tykkeen sen peittävistä lehistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on paljon kiviä sekä mökillä että kotipihassa. Olen ollut ikäni ollut ihan kivihullu. Mehitähtiä rakastan!

   Poista
 13. Kivet ja kivikot ovat upeita varsinkin silloin, kun siellä välissä on kauniita kivikkokasveja. Minun tuttavuuteni patjarikon kanssa on vasta alussa, mutta toistaiseksi olen positiivisesti yllättynyt sen sitkeydestä: sain viime kesänä ystävältä pienen alun sitä ja se oli melkein koko kesän ruukussa kasvamassa kokoa ja odottamassa sopivaa paikkaa kivikolta. Kuopus kippasi koko ruukun kahdesti nurin ja kiskoi vielä syksyllä kaikki alut juurineen ylös kivikkorinteestä. Mietin jo keväällä, onkohan yhtään alkua selvinnyt, mutta niin sieltä vain on alkanut vihreää puskea ja nyt jo muutamia kukkiakin. Käväisepäs vilkaisemassa meidän pation kuulumisia, siellä on kivisiä yksityiskohtia Hiidenkiven tyyliin :) Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri noin, kuten kerroit. Pitääpä käydä katsomassa patiotasi.

   Poista
 14. Mehitähdet on ihania ja sinun seittimehitähtesi etenkin. Tuoksumatara on uusi tuttavuus minusta kivan näköinen myös lehdiltään.

  VastaaPoista
 15. Laitoin kesäkukkaistutuksiin mehikasveja ja kiviä joihin sain inspiksen espanjanreisulta. Aion saada mehikasvit talvehtimaan myös, ehkä hautaan ruukut maahan talveksi ja peittelen syksyllä lehdillä niin eivät palellu. Kivipuutarha on osaa olla todella kaunis kun saa sen kukoistamaan.
  ~Katja

  VastaaPoista
 16. Kauniita kukkia. Kiitos ideasta, sammalleimusta. Mulla on heinittynyt koko pehko.Eikä niitä saa pois, kun tahtoo emokasvi nousta mukana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vaan! Itse olen hyvin saanut lisättyä sammalleimua kuvaamallani tavalla.

   Poista
 17. Ihania kivikkokasvien kuvia! Mä olen aina haaveillut kivikkoistutuksista, ehkä tässä uudessä pihassa vielä toteutan sen haaveen. Mukavaa loppuviikkoa ❤❤❤

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista! Tulehan toistekin!