lauantai 4. toukokuuta 2019

Lämmintä ja kylmää


Eteläpenkin olen saanut kunnostettua. Syksyllä siirsin sen itäpuolelta kaikki luonnonkasvit (päivänkakkarat, kurjenpolvet, puna-ailakit) syrjemmälle. Kukkaniitty oli alkukesästä kaunis, loppukesästä kamala! Kukkiessaan kauniita ovat, joten saavat tehdä sitä vähän syrjemmällä eikä tässä kaikkein keskeisimmällä paikalla. Onhan tuolla nyt melko väljää, mutta luotan siihen että tilanne muuttuu kasvien kukoistuksen myötä vielä. Kuva otettu auringon juuri noustua.

Järvi on jäätön ollut jo jonkun aikaa. Kun tuolta järveltä tuulee kylmän veden päältä on pihalla melko vilakkaa. Mutta vaatetta päälle vaan niin tarkenee!

Alapiha on täysin haravoimatta vielä. Laituri saatu paikalleen ja uimaportaille oli käyttöä, kun olen pari kertaa käynyt saunasta vedessä pulahtamassa.  5-asteista oli vesi enkä viipynyt kovin kauaa! Sen jälkeen onkin ihanaa mennä saunan löylyihin.

Lehdossa ei ole vielä hämärää ollenkaan, kun pähkinäpuissa ei ole vielä lehtiä. Tuossa penkillä istahdin kerran haravoinnin lomassa. Valkovuokot siellä kukkivat jokakeväiseen tapaan. Noita yksinkertaisia penkkejä minulla on pihalla muutama kappale. Kiva istahtaa ja katsella ympärilleen!

Pikkutalvio aloittanut kukintansa. Talvio kasvaa hankalassa rinteessä. Toivon sen levittäytyvän sinne. Kasvaa ihan hyvin, mutta miksiköhän osa lehdistä menee aina keltaisiksi? 

 Kaivattu vesisadekin tuli! Sitä seurasi kylmät kelit ja räystäältä tippunut vesi jäätyi puikoiksi taikinamarjapensaan oksille.

Jossain vaiheessa oli yli 20 asteen lämpötiloja. Äkkiä se vaihtui niin, että tuli hieman luntakin! Tässä pikkuisen lunta metsämansikan lehdillä. Metsämansikoita on tontilla melko paljon. Olen käyttänyt niitä peittokasvina, koska leviävät niin hyvin.

Olen useasti lukenut, että vuohenputkia voi käyttää salaatiksi. Kokeilin ja totta oli! Ihan hyvin meni salaatista näin alkukaudesta ainakin. Tosin nämä eivät syömällä tontilta lopu!

20 kommenttia:

 1. Piha puuhia keväisin riittää:) Mukavasti pistää varmasti verenkiertämään kun käy tuon asteisessa vedessä pulahtamassa:) Leppoisaa viikonloppua♥

  VastaaPoista
 2. Kauniit näkymät. Nuo penkit ovat kauniit. Pitää istumiseenkin olla mahdollisuus.

  VastaaPoista
 3. Päden paja:Töitä ihan riittämiin ja hyvä niin. Ihana on uimasta mennä kuumaan saunaan. Ihan parasta!

  VastaaPoista
 4. Vaalean vihreää: penkit sopivat mökkipihan tyyliin. Ja hyödyllisiä ovat.

  VastaaPoista
 5. Keväisiä puuhia. Minua ei saa järveen ennen kuin vesi alkaa olla 20-asteista. Vuohenputkesta saa ihan hyvää pestoakin, jos tykkää sellaista tehdä. Viime kesänä kokeilin ensimmäistä kertaa ja ihan varmaan teen tänä vuonna uudestaan, kunhan vuohenputket alkavat nousta. Ei niitä varmasti syömällä saa hävitettyä, mutta ehkä heikkenevät edes pikkuisen, jos heti keväällä nyppii mahdollisimman paljon lehtiä pois. Voi kun tulisi pian taas keväisen lämpimät kelit takaisin. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 6. Tuollaisista yksinkertaisista penkeistä tykkään kovasti!
  Olet sinä rohkea kun jo pulahdat veteen. Minä en ole moneen vuoteen mökillä uinut.
  Toivotaan hiukan lämpenevää, niin olisi mukavampi jatkaa pihahommia!

  VastaaPoista
 7. Vuohenputkea en ole syönytkään oliko hyvää? Mukavaa se on käydä välillä lämpimässä löylyssä viiden asteen jälkeen.

  VastaaPoista
 8. Minna:kiitos pesto-vihjeestä! Basilikasta sitä olenkin tehnyt.

  VastaaPoista
 9. Kristiina K:juu, lämpimämpää toivoo meistä varmasti jokainen

  VastaaPoista
 10. Nila:ihan hyvin meni salaatissa, pestovihjekin tuli Minnalta.

  VastaaPoista
 11. Kaikkii hommoo on näin kevväällä paljon. Myö ei vielä ulukosaunan lämmitystä oo alotettu, eikä uimista. Kovasti nyt on vaihtunu siätilat, jospa se vielä lämpenis. Ves on ihan tarpeen pelloille ja puutarhaan!

  VastaaPoista
 12. Ulla:niin on, välillä ihan uupuu kaikkeen tekemiseen. Ei malta tehdä rauhalliseen tahtiin. Olen ollut iloinen parista sateesta, jotka meillekin saatiin. On ollut rutikuivaa.

  VastaaPoista
 13. Maalla taistelin vuohenputken kanssa ja olin aina häviöllä. En oikein tiennyt mikä olisi ollut paras keino. Myöhemmin kuulun, ettei sen tavanomainen kitkeminen ole paras keino vaan vain kasvuston katkaiseminen maanpinnasta heikentää kasvua parhaiten. Tiedä häntä.

  VastaaPoista
 14. Keväisin puuhaa riittää, mutta tehdystä työstä saa tyydytystä ja iloa, kun näkee kulloisenkin kättensä työn valmiina.
  Vuohenputken kanssa taistelu vaatii kyllä melkoista sinnikkyyttä. Meillä vuohenputkea kasvaa naapurimme puoleisella rajalla ja sieltä se yrittää sinnikkäästi hivuttautua meidän puolellemme. Säännöllinen leikkaus on toistaiseksi estänyt sen aikeet.

  VastaaPoista
 15. Tuula:minäkin olen kitkenyt ja peittänyt niitä ja vaikka mitä. Ei auta, ovat sitkeätä sorttia. Muutaman lehden olen nyt sitten syönytkin!

  VastaaPoista
 16. Kruunuvuokko:kättensä jälkien näkyminen onkin parasta pihahommissa!

  VastaaPoista
 17. Me ehdimme haravoida ennen lumisateita. Täällä Kainuussa lunta on n. 30 cm. Lumisateet eivät oikein jaksa enää innostaa, mieli olisi jo niin noissa pihan kevätpuuhissa. Ensi viikolle on luvattu lämpenevää säätä - peukkua sille! Ihania kevätkuvia blogissasi! Mukavaa alkavaa viikkoa toivottelee Tarja / Ruusu-unelmia ja villasukkia

  VastaaPoista
 18. Tarja:juu, pidetään peukkuja lämpimämmän sään puolesta. Lumet saisi jo jäädä historiaan!

  VastaaPoista
 19. OI oi, mitä luksusta kun omasta saunasta saa pulahtaa järveen!! Kelpais kyllä mullekkin, varsinkin kun avantokausi loppuu tällä viikkoa ja sitten ei enää leirikeskuksen sauna lämpene uimareille. Vuohenputki on kyllä mainio salaatti! Ja totta kyllä, että ei sitä syömällä hävitettyä saa. Puolensa ja puolensa silläkin kasvilla.

  VastaaPoista
 20. SariHanne:tuo sauna/laituri/uiminen on kesän parhaita juttuja! Olen vuohenputkisalaatista usein kuullut ja nyt ajettelin maistaa.

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista! Tulehan toistekin!