perjantai 26. heinäkuuta 2019

Sitä ja tätä mökkipihassaPilvisenä päivänä otettu kuva Eteläpenkin tämän hetkisestä tilanteesta. Joitakin uusia kasveja istutettu, mutta ovat vielä pieniä.  Keskellä kulkevan polun reunoille asettelin laattamaisia kiviä. Ajattelin helteiden mentyä upottaa ne pystyssä polun reunoille. Kaivaminen ei ole oikein hellepäivän hommaa! Taustalla näkyvä katto kuuluu alapihalla sijaitsevalle vajalle.

Shellinkukkula ei ole oikein kukoistanut tänä kesänä! Alkukesästä siellä kukkivat sammalleimut ja nekin vaatimattomammin kuin yleensä. Monella muullakin kukalla, myös luonnonkukilla on ollut sama ilmiö tänä kesänä. Mistä sitten johtunee?

Syksyllä teen Shellinkukkulalle lisää kasvimuutoksia. Istutin sinne jo yhden kuunliljan.


Rusakon p...le! Alkukesästä pihaan ilmestyi rusakon poikanen. Söpö sisänsä. Pääasiassa se söi ruohoa, mutta napsi myös keijunkukat hentoisia kukkia. Minun ei auttanut muu kuin askarrella vihreästä aidanteesta tällaisia suojia. Eiväthän ne kauniita ole, mutta ihmeen hyvin ne sulautuvat kukkapenkkiin.  Minulla ollut nepalinhanhikki jo monta vuotta. Ensimmäistä kertaa se tekin tämän:sen ympärille kasvoi paljon uusia taimia!

Nepalinhanhikki aloitti jo kukinnan. Onneksi! Siinä oli jotain ötököitä eikä näyttänyt hyvältä. Suihkuttelin mäntysuopavettä ja öttiäiset häipyivät!

Onpa hieno! Tekemässäni kiviympyrässä kasvanut hyvällä menestyksellä sammalleimu. Tänä kesänä sen kukinta oli vaatimattomampaa. Syykin selvisi: siellä oli muurahaisen pesä. Muutenkin paikka on myöhemmin kesällä melko tylsä sammalleimun kukinnan loputtua. Otan syksyllä koko penkin ylös ja parannan sitä. Istutan siihen ehkä juuri ostamani uuden ketoneilikan (arctic fire). Vai mitähän tekisi?


Italiankello aloitti kukinnan. Ei kovin kiva kasvi: sade irrottaa kukat helposti ja leviää melko huonosti. Nämä ovat kasvaa jököttäneet samanlaisinna alusta asti.

Isoniittyhumalassakin on nyt kukat auenneet. Tämäkin on näköjään karkailevaa lajia. Uusia taimia löytynyt ihan muualtakin kuin mihin tämä istutettu. Tämän villiä luonnossa kasvavaa versiota olen vaalinut mökkipihassa. Tuonut sitä sinne muualtakin. Minusta ihan kiva luonnonkasvi.

Helteet jakavat mielipiteitä:toiset rakastavat, toiset inhoavat. Helle ei ole minun suosikkini. 20 astetta riittää minulle. Helteellä ei jaksa tehdä mitään muuta kuin aamuvarhaisella eikä yöllä saa kunnolla nukuttua. Kyllä muutama päivä menee laiskotellessa, mutta sitten alkaa jo kyllästyttää ja odotella sään viilenemistä.Suosikkipuuhaani helteellä on ollut uiminen ja käsitöiden tekeminen terassin korituolissa.

18 kommenttia:

 1. Helteellä saa puutarhahommat odottaa minuakin. Ei vain pysty. Hyvältä näyttää tuo eteläpenkki.

  Muurahaiset tekevät välillä pesiä kukkapenkkeihin. En yhtään pidä siitä. Tänä vuonna yhdyskuntia on ollut vielä enemmän kuin joinain muina kesinä tällä tontilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ainahan muurahaiset eivät haittaa, mutta on mulla jotkut kasvit kuolleet kun muuraihaiset tehneet juuristoon pesän

   Poista
 2. Minulle helteet sopii, tästä kuivuudesta en pidä, tekee pahaa puutarhalle. Muurahaisia on riittänyt, ne pitävät siitä ettei sada, pesiä on jopa nurmikossa! Italiankello on minulle ihan uusi tuttavuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle ei oikein sovi! Odotan, että loppuisi. Muurahaisia tosiaan riittää vähän joka paikassa.

   Poista
 3. Etelänpenkki näyttää kauniilta. Eikä nuo vihreät suojaverkot kasvien kauneutta estä. Mieluummin muutama verkko, kuin jänisten suihin menneet kasvit.
  Minusta kesällä saa lämmintä olla, kunhan ei helteitä viikkotolkulla putkeen, kun viime kesänä. Näillä lämpöasteilla ei pihalla jaksa mitään tehdä. Ensi viikoksi on jo luvassa viileämpää, joten silloin pääsee taas hommiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vieläkin on vähän vaiheessa Eteläpenkki. Taitaa aina olla! Pupua ei ole nyt vähää aikaan näkynyt. Olisko jo luovuttanut!

   Poista
 4. Eteläpenkki on oikein kivan näköinen. Polku sen läpi kaartuu kauniisti ja on tarpeeksi leveä kulkeakin. Rusakoilla ei tunnu olevan muuta tekemistä kuin tulla mussuttamaan vaivalla tehdyt kukkaistutukset, vaikka ympärillä olisi heinää syötäväksi yllin kyllin! Minä en vaihtaisi sammalleimua ketoneilikkaan, sillä siitä tulee aivan yhtä tylsän näköinen kukinnan loputtua. Ketoneilikka on myös keväällä minusta aika pitkään ruman näköinen ennen kuin alkaa vihertää. Oletkos ajatellut ympyrän keskelle jotain myöhemmin kesällä kukkivaa, vähän korkeampaa kasvia? Ensimmäisenä minulle tuli mieleen iso samettikukka, mutta sinä et tainnut olla esikasvattajatyyppiä...? Taimet kyllä voisi ostaa keväällä valmiina ja istuttaa tuohon, kolme varmasti riittäisi mainiosti. Toinen, mikä tuli mieleen, on kääpiöauringonkukka. Syksyllä voisi ripotella 1-3 siementä multaan ja siitä lähtisivät keväällä itse kasvuun. Minulla viimevuotiset kääpiöauringonkukat kylväytyivät omatoimisesti yhden penkin päätyyn ja alkavat nyt kukkia. Ovat paljon tanakampia kuin esikasvatetut taimet ja aloittivat kukinnankin aikaisemmin. Ja aivan omissa oloissaan ovat olleet, eli en ole kastellut, enkä lannoittanut niitä ollenkaan. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 5. Kiitos 'ongelmani' pohtimisesta! Totta, että ketoneilikat ovat jo tässä vaiheessa kesää jo kukkineita. Pitää harkita vielä. Jotain tuolle on pakko tehdä. Alkukesästä on ankea ennen kukintaa ja kukinnan jälkeen on ankea. Jotain pakko tehdä sille!

  VastaaPoista
 6. Minäkin tykkään eteläpenkistä.
  Onneksi helteet tältä erää helpottavat, ja vettä on tilauksessa💧💧💧!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vettä on tosiaan tilauksessa. Eri asia, koska tulee. Pääasia, että helteet loppuisivat.

   Poista
 7. Taustalla näkyvä järvimaisema antaa vielä mukavan lisän etelänpenkin taustalle. Kaunista!
  Pystykö sammalleimupenkkiä laajentamaan, niin että ympärille tulisi jotain myöhemmin kukkivaa, jota sammalleimun vihreä mätäs korostaisi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. SariHanne:ajattelin jotain myöhemmin kukkivaa siihen laittaa. En pysty eikä kannata tuota kiviympyrää muuttaa. Minulla on kukkapenkkejä, kivisiä myös muualla. Jotenkin yritän tämän nyt ratkaista. Tuollaisenaan se ei oikein toimi.

   Poista
 8. Kiinnostava kukkapenkki ja kiinnostavia kasveja! On niin hauska seurata uusien istutuksien etenemistä ja bongata joku uusi kasvi: isoniittyhumala ja italiankello, ihanan sinisiä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ainahan näistä blogeista jotain oppii. Sehän on vähän kuin ideana tässä.

   Poista
 9. Kaunis ja siisti eteläpenkki. Jännä juttu tuo nepalinhanhikin uudet pikkutaimet ja vielä noin runsaasti. Minulla ei italiankello ollut kovin pitkäikäinen ja Isoniittyhumala levi minulla tosi runsaasti joten yritän poistaa sitä mutta kaunis on. Meillä oli rivarinpihalla yhtenä vuonna myös pieni jäniksen poika mikä oli surullisesti aamulla vaivaa. Yksi käpälä oli jäljellä. Jäniksiä meillä on täällä mökillä myös paljon jopa pihapiirissä. Itse en voi kasveja suojata koska kasveja on niin paljon. Helteet on onneksi nyt taas loppu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole nepalinhanhikki ennen noin levinnyt. Kukkiakin on noissa uusissa. Mikäs siinä, kivojahan ne on. Italian kello ei tosiaan ole mikään kovin kummoinen kasvi.

   Poista
 10. Ihania kuvia! Harmi, että pupuille maistuu liian hyvin kasvit. Meidän pihassa niitä hyppelee, mutta eivät ole tehneet merkittävää tuhoa. Kotilot ovat meidän riesa, vaikka niitä vastaan taistellaan jatkuvasti! Mukavaa loppuviikkoa ja alkavaa elokuuta ❤❤❤

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita kotiloita on kotipihan naapureiden riesani. Meillä ei sielläkään, koska kotipihallani ei niiden herkkukasveja ole. Mökillä niitä ei onneksi ole.

   Poista

Ilahdun kommenteista! Tulehan toistekin!