perjantai 9. elokuuta 2019

Mökkipihan eläinhavaintoja

Alkukesä oli uuden elämän aikaa. Tässä sinitiaisen poikasen elämän ensimmäinen päivä suuressa maailmassa. Toivottavasti hänellä mennyt hyvin.Tämänkin poikasen pesää pehmittivät koirani karvat, joita olin jättänyt kannon päälle. Siitä linnut niitä kävivät ahkerasti noutamassa.

Linnunpöntöissä asusti myös kirjosieppoja useammassakin pöntössä ja  talitiaisia

Myös kirjosiepon poikasilla alkoi elämä pöntön ulkopuolella tältä koivun oksalta.

Punakylkirastas oli yksi niistä pesivistä linnuista, jotka estivät meitä joitakin askareita tekemästä pihassa.  Pesä oli meidän toimintamme kannalta hankalassa paikassa.

Harmaasieppo oli toinen 'häiritsijä'. Näiden tuloa odotan alkukesästä aina kovasti. Pesivät yleensä saunan kurkihirren päällä. Niiden taidokasta lentoa oli hauska seurata.

Pajulintu oli kolmas 'häiriötekijä'. Sillä olikin pesä tosi pahassa paikassa aivan kulkemamme polun vieressä maassa. Kuljimme pesinnän ajan kauempaa. Koira ei saanut myöskään pelata palloa eikä viettää aikaansa suosikkipaikassaan pesän vieressä.  Vaikka häiriötekijöistä nyt kirjoitinkin, olin tosi onnellinen näiden siivekkäiden ystävien pesinnästä.

Perhosia on ollut pihassa melko vähän.

Tämä rusakon poikanen loikki pihassa melko usein, kun oli vielä pieni. Onneksi vierailut harventuneet, sillä se oli vähän tuhma. Söi joitakin kukkiani, jotka jouduin verkoilla suojaamaan.

Kanadanhanhet kivillä.

 Koskeloita oli kaksi pesuetta rannassa. Toinen oli tämä suurperhe. Toisella vain kaksi poikasta, nämä uiskenelevat edelleen aivan rannassa.

Suosikkilintuni kuikka kuikuili myös järvellä. Nämä linnut ovat melko arkoja. Yleensä uivat vähän kaueampana rannassa sukellellen ahkerasti. Järvellä uiskennellut myös joutsenia, telkkiä, sorsia, lokkeja.

 Tontin laidan kuusikossa on peippopariskunnalla pesä. Rouva kävi usein hakemassa kannon päälle asettamiani koirankarvoja pesäänsä. Herra Peipponen oli melko rohkea: se jatkoi laulamistaan, vaikka ihan vierestä menisi! Myöhemmin kesällä näin tämän isukin ruokkivan pensaan oksalla olevaa poikastaan

Mustarastailla ja punarinnoille oli niilläkin pesät jossain tontin laitamilla. Ja myös räkättirastailla, joista en erityisemmin pidä. Vaikka lintujahan ne ovat.

Eläinhän se on tämäkin pihapiirissä viihtyvä olento!

Tervetuloa uudet lukijat!

23 kommenttia:

 1. Paljon ihania piha-asukkeja sinulla onkin ollut. Meilläkin on seurattu vesilintujen poikasten sukellusharjoituksia ja ihmetelty sitä nopeutta jolla ne näyttävän juoksevan veden päällä jos jäävät hiukan kauemmaksi emostaan.
  Mustarastaita ja punarintoja on meilläkin nähty sekä muita tavallisempia lintuja. Kauriskin on taas kunnostautunut syömällä kukkien kukintoja. Merikotkia näkyy päivittäin liitelemässä korkealla meren yllä.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kesä ollutkin meillä oikein linnunpoikaskesä. Ja hyvä niin. Kauriita meilläkin liikkuu lähimaastossa, mutta näin kesäaikaan eivät pihalla uskaltaudu. Talviaikaan kylläkin.

   Poista
 2. Mukavan eläimellistä menoa :) Siinä sitä on kivaa seurattavaa, kun katselee eläinten puuhia. Meillä täällä kotipihassa kaupungissa on oravat pitäneet showta yllä; etsivät ja piilottelevat ruokaa ja kuopivat jokaisen kukkapurkin monta kertaa viikossa. Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan eläimiä tosi kiva seurata. Meilläkin oravat hyppivät nyt pihan pähkinäpensaissa pähkinöitä hakemassa.

   Poista
 3. Kauniita kuvia! Eläimiä on kiva seurata. Mukavaa viikonvaihdetta!

  VastaaPoista
 4. Monipuolisia havaintoja! Täällä rusakonpoikanen on ottanut päiväunipaikakseen perennapenkin.

  VastaaPoista
 5. Kyllä, eläväiset livertelijät, puputtajat ja pörrääjät, tuovat iloa ja eloa pihapiiriin. Terpat Sulolle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä tuokin. Viedään terkut. Tuossahan se vieressä nukkuu aamulenkin jälkeen.

   Poista
 6. Ootpas suanu kuvattuu monia lintuja. Meillä rusakko on käyny daglaskuusen oksia katkomassa. Hirvielläin se ei oo ollu ja rusakko jäi ainuuks vaihtoehoks, tihutyön tekijäks!

  VastaaPoista
 7. Kyllä on mahtavaa tositv-elämää ihan luonnon puolesta. Ei juuri siis telkkua kaipaa kesällä, kun eläimet tarjoaa parastaan.

  Meillä täyttyi pienet kirsikkapuut kirvoista, mutta tikkaporukka tuli apuun. En tehnyt kirvoille mitään. Saivat vaan käydä avoimessa ravintolassa nuo tikanpojat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan parasta ohjelmaa! Tikat hoitivat homman.

   Poista
  2. ...pitäisikö jopa sanoa: "kiitos kirvat" sain mukavaa seurattavaa tikoista 😁

   Poista
 8. Oletpa saanut hienoja kuvia! Hienoa kun arvostatte luontoa ja rauhoitatte pesimäajan. Vaikka vähän tulee hankaluutta.

  VastaaPoista
 9. Hienoja kuvia lintuvieraista! Niiden elämää onkin kiehtovaa seurata. Aivan meidän pihan tuntumassa ei ole tänä vuonna näkynyt lintujen pesintää. Yksi rusakkoemo on täällä erikoistunut piilottamaan poikasensa metsän sijasta pihoille. Meidän pihallamme on ollut ainakin kaksi eri poikasta. Yhden harakat tappoivat naapurin puolelle, joten se ei ainakaan tule syömään kasvejani. Toivottavasti emo oppisi läksynsä ja piilottaisi loput poikaset kauas metsään. Saisivat oikeastaan häipyä kokonaan puutarhoja tuhoamasta, kun riittäisi luonnossakin niille syömistä. Linnut ja perhoset sen sijaan otan mielelläni puutarhaani vierailemaan. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei viime päivinä ole enää tätä rusakonpoikasta näkynyt. Isohan se jo on. Toivottavasti löytää syömistä muualta.

   Poista
 10. Oletkin saanut todella kauniita lintukuvia. Eläimiä on kiva seurata ja myös kuvata. Mukavaa sunnuntai-iltaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mieshän meillä ne hyvät kuvat ottavat hyvällä kamerallaan. Minä vaan puhelimella!

   Poista
 11. Hienot kuvat muvasti teillä on siellä eri lintulajeilla pesiä. Niitä on mukava seurata joskin jotain haittatekijöitä näistä joskus seuraa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haitat eivät kovin suuret! Mielläni noita katselen.

   Poista

Ilahdun kommenteista! Tulehan toistekin!