perjantai 23. elokuuta 2019

Syksy hiipii mökkipihaankin

Lamoherukka punastelee jo syksyn väreissä. Herukka on levinnyt ihan hyvin tähän paahteiseen etelärinteeseen. Joudun rinnettä kastelemaan, jos on niin kuiva kesä kuin tämä on ollut.Nepalinhanhikit ovat mieleisiäni. Niillä on aika erikoinen kasvutapa: oksat kurkottavat kauas keskustasta. Niiden kukat ovat somia. Hanhikki on levinnyt kiitettävästi Eteläpenkissä. Pidän noista obeliskeista, vaikkei niissä kasveja kiipeäkään. Kauniita ihan tuollaisenaan.

Punahatut, ikisuosikkini! Harmi, että nämä ilmestyvät vasta loppukesästä. Näitä katselisi koko kesän! Ötökät viihtyvät niiden kukissa. Niiden puuhia on kiva seurata.
Päivänlilja. Eivät suosikkejani. Siirsinkin ne viime syksynä eri paikkaan. Onhan niiden lehtimuoto mukavasti poikkeava muista kasveista. Sikäli puolustavat paikkaansa.


Viimeinen malva vielä sinnittelee. Pääosin ne ovat jo kaikki kukkineet.

Jokunen syysleimu vielä kukassa.

Tämän leimun siirsin syysleimurivissä reunaan, koska sillä oli liian ahdasta entisessä paikassa. Toivottavasti toipuu siirrosta ja on paremmassa loistossa ensi syksynä!

 Sain ystävältä kaksi kasvia, jotka istutin eilen maahan: syyskaunosilmän ja punatähkän. Ystävä 
kaivoi nämä omasta kukkapenkistään. 
 

Joitakin usvaisia, syksyltä tuntuvia aamuna jo ollut. Kyllä minulle syksy kelpaa. Sen, kun vain tulee!

28 kommenttia:

 1. Hieno tuo sinun nepalinhanhikki! Omani istutin vuosi sitten, mutta kukinta oli vielä tänä vuonna aika vaatimatonta ja matalaa. Katsotaan vielä ensi kasvukausi ennen paikan vaihtoa. Punahatut ovat kyllä ihania! Huomasin ilokseni, että omani ovat tehneet paljon pieniä siementaimia, jotka aion kaivaa vankistumaan parempaan paikkaan ja väljemmin. Uskoisin leimujen selviävän siirrosta. Olen monesti siirtänyt leimuja myös syksyllä (vaikka kevättä suositellaankin) ja ovat ihan hyvin sen kestäneet, jos kastelusta huolehditaan. Kukat kannattaa varmaan poistaa :). Hyvää viikonloppua! Ps. Sain eilen tilaisuuden hankkia upeita kiviä, niistä kerron vielä myöhemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla nepalinhanhikki 'ihmetteli' pari vuotta ennen kuin alkoi levitä ja kukkia kovasti. On erittäin aurinkoisella paikalla. Vai suositellaan leimujen siirtoon kevättä! Täytyy tulla sitten kivipostausi katsomaan.

   Poista
 2. Upeaa kukintaa ja sellaista ihanaa loppukesän tuntua!
  Minä puhun vielä syyskesästä, en halua vielä antaa periksi syksylle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loppukesäkin on ihan kivaa aikaa! Kiitos käynnistä pitkästä aikaa!

   Poista
 3. Kauniit nepalinhanhikit ja loppukesän tunnelmat! Kasvatin viime vuonna nepalinhanhikkeja siemenistä, mutta vielä joudun odottamaan kukintaa. Ehkä sitten ensi kesänä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti ensi kesänä nepalinhanhikkisi ovat kukassa! Minä tykkään noista kukista. Ja hyönteiset myös!

   Poista
 4. Onpa sinulla muhkea nepalinhanhikkikasvusto. Omani kaipaa ehkä lisää aurinkoa, joten täytyypä harkita sille uutta paikkaa.
  Minäkin puhun tässä vaiheessa loppukesästä. Eteläisessä Suomessa syksy voi kestää käytännössä koko loppuvuoden, joten taidan elää kesässä niin pitkään, kuin mahdollista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nepalinhanhikkini on erittäin aurinkoisella paikalla. Viihtyy hyvin. Joo, pidä vaan kesästä kiinni, jos siltä tuntuu!

   Poista
 5. Syksy hiipii kauniilla tavalla mökkipihaasi. Ihana tuo viimeinen kuva, tunnelmallinen hetki.

  VastaaPoista
 6. Mökilläsi on monenlaista sievää kukkijaa. Viimeisessä kuvassasi on suloinen tunnelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan siellä! Enpä olisi muutama vuosi sitten uskonut!

   Poista
 7. RAkastan näitä syksyn tummia värejä!

  VastaaPoista
 8. Minusta on edelleen kesä, tosin hyvin syksyinen sellainen. Sinulla on kauniita loppukesän kukkijoita. Nepalinhanhikki on suloinen. Nyt sinulla onkin hyviä perhoskasveja kun on punahattuja, leimuja ja punatähkää. Ja eikös syyskaunosilmäkin ole perhosten suosima? Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun istuttelin saamiani kasveja, heti oli jo hyönteisiä sekä syyskaunosilmässä että punatähkässä vaikka minä vasta kaivoin kuoppaa niille!

   Poista
 9. Kyllä syksy hiipii kovasti. Tänäuamuna meillä ol semmonen sumu, järveltäkään ei mittään erottanu ja tuntu ihan sumua satavan. Kauniisti vielä kukkivat kukat mökkipuutarhassasi. Tuota nepalinhanhikkii miekin havittelen.
  Kaunista elokuun loppuu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nepalinhanhikki on suosikkejani. Sumua oli meilläkin aamulla. Nyt paistaa aurinko.

   Poista
 10. Nepalinhanhikki kukkii tosi kauniisti, mutta tuo sen kasvutapa ei oikein sovi minun pihaan, nyt kun jouduin supistamaan alaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sen kasvutapa onkin tosi leveä, mutta kaunis se on. Ei ole pienemmän pihan kasvi ellei sen anna yksin kasvaa.

   Poista
 11. Wonderful flowers.
  Have a nice week
  Maria

  VastaaPoista
 12. Kaunista loppukesän tunnelmaa. Ihanat punahatut!

  VastaaPoista
 13. Mökkipuutarhasi on kyllä aivan vastakohta kivipihallesi. Ihanaa omistaa kaksi niin erilaista puutarhaa, ei kyllästy :)

  VastaaPoista
 14. Jep, syksy on alkanut. Etenkin aamukosteudesta sen huomaa. Täällä tosin on jo muutama pensas täysin lehdetön, mutta aikainen ruska ja lahtien menetys taisi johtua pikemminkin kuivuudesta kuin syksystä. Toivottavasti selviävät tuosta vielä. Hienon värinen tuo violetti syysleimusi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, sumua ollut monena aamuna. Ruskan värejä näkyvissä jo aikaisin. Johtunee kai tuosta mainitsemastasi kuivuudesta.

   Poista

Ilahdun kommenteista! Tulehan toistekin!