perjantai 27. syyskuuta 2019

Eteläpenkin kesä 2019


Viime postauksessa juuri 'uhosin', että minä en paljoa taaksepäin katsele! Mutta taas! Eteläpenkki on mökkipihani keskeisin osa. Kokosin tähän muutaman kuvan  sen vaiheista.

Vielä viime vuonna oli Eteläpenkin keskellä olevan  polun vasemmalla puolella niittykasveja. Kuva ylhäällä  siltä ajalta. Sehän ei toiminut ollenkaan: alkukesästä paikka oli kaunis, loppukesästä ränsistynyt. Niinpä viime vuoden syksyllä siirsin niittykasvit toiseen paikkaan ja istutin tällekin puolelle perennoja. 

 Tämän vuoden huhtikuussa mökkikauden alussa paikka näytti alastomalta, kuten huhtikuussa tuppaa olemaan.

Jopa lumi peitti yhtenä keväisenä aamuna maiseman!

Juhannuksena siellä  jo oli moni kasvi kukassa. Toiset vielä odottelivat vuoroaan.Myöhemmin kesällä perustin entisten niittykasvien alueen reunaan tällaisen pienen kivikon. Kivet olivat  peräisin maankaivuualueelta, josta ne pelastin.

Uusia kasveja hankin puutarhalta kivien lomaan.  Muuallekin Eteläpenkkiin istuttelin uutta kasvustoa, kuten tämän kamsatkanin maksaruohon.

 Syksyllä sain ystävältä vielä pari uutta istutettavaa, joista postasin  mökkipihan syksy -postauksessa.

Syksyn koittaessa Eteläpenkki näytti tältä. Syysleimuille tehty lisää tilaa, olivat turhan ahtaasti. Siirrelty (taas!) joitakin kasveja parempiin paikkoihin. Otin keskellä olevalta polulta astinkivet pois ja reunustin polut laattakivien palasilla. Yksi iso kivi polulla näkyy. On niin iso, etten alkanut kaivella.

Huomio on nyt jo kotipihassa, mökkipihan jäätyä odottamaan ensi kesää.

Monena aamuna koirakävelyllä on maa ollut jo kuurassa. Kylmät yöt tuntuivat tulleen jo melko aikaisin.

36 kommenttia:

 1. Perennapenkkien eri vaiheet ovat kiinnostavia, kun näyttävät niin erilailta keväällä, kesällä ja syksyllä. Eteläpenkkisi ei ole ihan pikkuruinen penkki. Sopii myös tuo uusi kivikkoalue sinne.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole ihan pikkuruinen. Aluksi oli, mutta miten se lähtikin vähitellen kasvamaan! Kivikkojen ystävänä piti sellainen tuonnekin tunkea!

   Poista
 2. Nämä kuvasarjat kesän eri vaiheilta ovat kivoja ja ne ovat myös hyviä muistiinpanoja itsellekin.
  Minä oikein mietin keväällä, että miksi en ole istuttanut enempää kukkasipuleita etupihan kukkapenkkiini. Nyt sen taas tajuaa. Näin syksyllä se pursuilee kasveja, joten ei muistakaan, kuinka paljas se on keväällä. Nyt yritän piilotella kukkasipuleita enemmän kaiken sekaan, vaikka nyt se tuntuukin hassulta. Keväällä mieli on varmasti toinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri niin, että ovat muistiinpanojakin! Ja tuo kukkasipulisuunnitelma myös hyvä!

   Poista
 3. Kiva katsoa penkin eri vaiheita! Kuinka paljon vaikuttakaan ajankohta ja eri kasvit. Varmasti oli hyvä muutos, usein jotain kohtaa pitää tarkkailla jonkun kasvukauden ennen kuin näkee, miten alkuperäinen suunnitelma toimii. Hyvä, että kaikille kasveille löytyy ajan kuluessa paikka, missä juuri tämä kasvi kumppaneineen tulee kauneimmin esiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aina ei kaikki oivallukset olekaan hyviä. Sen sai tämänkin penkin kohdalla huomata.

   Poista
 4. Tosi mahtava kuvasarja!! Pitääpä itsekin napata muutamia kuvia pihalta, jotta on huomaisi, miten piha muuttuu vuosien varrella. Tahtoo unohtua, miltä piha silloin aikoinaan näytti. Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavahan se on huomata,miltä penkki näyttää eri aikoina.

   Poista
 5. Tällaiset kuvasarjat ovat hyvin havainnollisia, on mukava katsella eri istutusalueiden muutosta. Olen omalta kohdalta huomannut, että kuvat toimivat myös hyvinä apuvälineinä tulevia projekteja ajatellen. Eteläpenkkisi on muuten todella kaunis sekä keskikesällä että syksyllä. Erittäin onnistuneesti toteutettu istutusalue <3 Mitä materiaalia polku muuten on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Polulla on ihan soraa vaan. Aikaisemmin siinä oli astinkiviä, mutta otin ne pois kesällä.

   Poista
 6. Kivat kuvat eri vaiheista! Miksi et tykännyt noista astinkivistä? Minusta ne ovat kauniit ja sopisivat ihanasti mökkipihalle😊 No mutta taitaa kuitenkin tuo polku olla helppohoitoisempi👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noita astinkiviä on toisessissakin kohtaa Eteläpenkissä huoltopolkuina. Mielestäni noita kivipolkuja oli jo vähän liikaa.

   Poista
 7. Noista kivistä sainkin idean meidän mökkipihaan. Mun yksi kukkapenkkini on aika huonon näköinen ja mietin mitä siihen laittaisin. Jos toisin siihen isoja kiviä joita meillä on tontilla, niin kasveja ei tarvitsisi olla niin suurta määrää, vain siellä täällä kivien lomassa. Istutusalueesi on tosi kaunis ja rauhallinen! Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukava, jos sait idean. Niinhän tämä bloggaaminen toimii! Viikonloppuja sinne myös!

   Poista
 8. Tällaiset kuvat, joista näkyy kukkapenkin alku ja kehitys, ovat kiinnostavia. Istutusryhmäsi on asettunut luontevasti luonnon ympäröimään rantamaisemaan. Se on hyvässä mallissa ja sen voi jättää odottamaan kevättä!

  VastaaPoista
 9. Eihän tämä ole mitään menneeseen katsomista, vaan tulevaisuuden suunnittelua ;) Tällaisista kuvasarjoista on hyvä talvella pohdiskella seuraavan kesän muutoksia. Tyhjää mullostakin näkyy vielä pikkuisen... Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näkyy multaa. Sinne syksyllä istuttelin joitakin kasveja, jotka eivät vielä ole levinneet. Ensi kesänä ei varmaan enää noin paljoa multaa näy.

   Poista
 10. Onnistunut muutos mielestäni. Kukkijoita keväästä syksyyn, ja pikku hiljaa voit lisäillä kasveja kun sopiva tulee vastaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olen yrittänyt vähän tuotakin puolta katsoa, että kukkisi aina joku. Aina en ole siinä tosin onnistunut.

   Poista
 11. Erittäin onnistunut ja kaunis!

  VastaaPoista
 12. Hyvältä näyttää! Voi, kun itsekin muistaisi aina ottaa kuvia samoilta kohdin eri vuodenaikoina, muutos näkyy niin selvästi. Juhannuksenaikaan penkkisi on hyvin kaunis! Ihanat syysleimut, toivotaan, että leviävät vielä lisää!

  VastaaPoista
 13. Kauniilta näyttää. Kuvien avulla muutos on parhaiten nähtävissä.

  VastaaPoista
 14. Hyvältä näyttää! Er aikoihin kuvattuna penkin kehityksen näkköö parhaiten. Monenmoista kaunista siinä näkkyy olevan. Sitä oon ihmetelly aina miten saisin kotkansiivet kasvamaan tummanvihreinä, lannotustako pitäs rutkasti laittoo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä kuvassa näkyvät ovat tavallisia saniaisia. Minulla on kotkansiipiäkin ja ne ovat paljon vaaleampia kuin nuo.

   Poista
 15. Mukava seurata eteläpenkin vaiheita! Hyvää kuunvaihdetta sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan sillä vaiheita ollut ja tullee olemaan! Samoin sinulle!

   Poista
 16. Juu ei kannata paljon uhoilla 🤗 kannattaa käydä joskus vilkuilemassa taaksekin päin, näin mielenkiintoista sieltä löytyi. Kiva kuvakatsaus todella. 😁

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En taakse vilkuilija juurikaan ole, nyt on jostain syystä sellainen henki päällä.

   Poista
 17. Kiva kuvasarja! Tällaisista kuvasarjoista on kiva katsella miten joku kohta puutarhassa on kehittynyt vuosien mittaan ja myös miltä maisema näyttää eri vuodenaikoina :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Samaa mieltä. Näitä voisi jatkossa ottaa muistakin paikoista.

   Poista
 18. Onpa kaunista. Näin näkee hienosti muutoksen. Mukavaa alkavaa lokakuuta.

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista! Tulehan toistekin!