perjantai 13. syyskuuta 2019

Havut, heinät, mehit kivikkopihassani

Edellisessä postauksessa kerroin, miten erilaiset ovat pihani ja kotini mökillä ja kotona. Tämän kodin yhteydessä olevan pihan kasvit ovat sellaisia, jotka pärjäävät vähemmällä hoidolla. En millään jaksaisi kahta perinteistä kukkapenkkipihaa!

Tätä kuvassa olevaa  aluetta kutsun Multakolmioksi. Sillä sitähän se on:kolmion muotoinen alue, johon tuotu multaa muutama säkillinen aikanaan. Multaahan pihassani ei kovin paljoa muuten ole.


Pallotuija oli hyvä valinta tähän, sillä se viihtyy melko varjoisassa paikassa. Kolmiossa on mökiltä tuotu hietakastikka-heinä. Sieltä olen tuonut myös tämän lyhdyn vieressä olevan kevätpiipon. Se viihtyy tässä erinomaisesti ja kasvanut tuuheammaksi kuin alkuperäisillä kasvupaikallaan. Luonnonkasveistakin saa taimia omaankin pihaan!Rumaksi toteamani ison kiven päälle olen aikanaan istuttanut mehikasveja ym. Ihan sellaisenaan istutukset eivät ole pysyneet, mutta kunhan nyt kasvaa jotain!

Alunperin tein tämän isojen kivien läheisyyteen Mehikasvinurkkaukseksi kutsumani alueen. Se on ilmeisesti hieman liian varjoinen. Mehit siellä kyllä kasvavat, mutta omaan hitaaseen tahtiinsa.

Nämä palleroiset voivat siellä hyvin.

Seittimehitähti on ihan hauskan näköinen sekin. Hyvin on viihtynyt jo muutaman vuoden.

Pihan reunoilla on pari serbian kuusta. Kasvaneet vauhdilla 9ssä vuodessa, mitä olemme tässä asuneet.

Voisikohan alaoksien leveyttä hillitä napsaisemalla noista vuosikasvuista osan pois ensi keväänä? Niinhän teen vuorimännyille.

Sinikatajat levittävät oksiaan kivien ja polkujen päälle. Välillä täytyy noita vähän hillitä leikkaamalla pisimmälle sojottavia lonkeroita lyhyemmäksi. Keväisin näissä on ruskeitakin kohtia, mutta ne leikkaan pois. Syksyllä nämä taas sinivihertävät.

Toisen ison kiven päälle on jo kiitettävästi kasvanut sammalta ilman minun apuani.

Viiruhelpi on kiitollinen heinä. Pidän sen ulkonäöstäkin. Kasvun hillitsemiseksi ne asustavat ämpäreissä, joissa pärjäävät talvenkin hyvin. Täytyy vain muistaa aika ajoin jakaa noita, koska helposti ämpäri on pian tupaten täyteen pelkkiä juuria! Nämä yksilöt ovat alunalkaen jaettu samasta kasvista. Vaikka heinät pärjäävät helteissäkin, olivat nämä loppukesästä melko ruskealehtisiä. Luulin ne jo menettäneeni. Katkaisin ne alas ja kastelin. Pian alkoivat vihertää taas!


Tässä on tänä kesänä tekemäni uusi mehikasvinurkkaus pergolaterassin kulmauksessa. Melko vauhdikkaasti ovat alkaneet kasvaa, koska ovat aurinkoisessa paikassa. Haluaisin tuohon vielä jotain vähän erilaista mehikasvia myös. Aluetta laajennan tarpeen mukaan, sillä tilaa ympärillä riittää.

Etupihan vuorimäntyjen vuosikasvuja pitää typistää aina alkukesästä. Tänä vuonna jouduin tekemään sen kaksikin kertaa. Olisi pitänyt aloittaa typistyshommat jo näiden varhaisimpina vuosina. Olisivat olleet kompaktimpia. Luin jostain jonkun tehneen näistä typistämällä bonsai-tyyppisen kasvin. Näyttivät tosi kivoilta.

Etupihalla tontin kolmion muotoisessa kulmauksessa alkaa olla hieman ahdasta! Sumuisena syysaamuna otin tämän kuvan.

Tuntuu, että laitan aina näistä samoista kohdista kuvia. Niinkuin teenkin! Toisin kuin mökkitontti, kotitontti ei ole kovin iso. Tämä meidän talo rakennettu vanhan omakotialueen keskelle olevalle tyhjälle tontille. Aluksi ahdisti, kun pihaan näkyi naapureista. Nyt ovat pensasaidat jo kasvaneet ja saan kaipaamaani yksityisyyttä. Alue on erittäin rauhallinen ja naapurit mukavia.

32 kommenttia:

 1. Varmasti järkevää, että puutarhasi ovat niin erilaisia - onhan itsellekin kiva toteuttaa eri juttuja kotona ja mökillä! Hienolta näyttää serbiankuusesi! Tästä puutarhasta löytyy paljon kivoja ja kauniita havuja ja muita yksityiskohtia!

  VastaaPoista
 2. Kyllä kuusen kasvuakin voi hillitä, taitanee tosin kasvaa tuuheammaksi vuosikasvuja leikkaamalla, mutta jos se ei haittaa, niin senkus leikkaat. Hankin seittimehitähteä viime vuonna yhden ruukullisen. Äskettäin huomasin, että vain 1 pallero oli jäljellä. Toivottavasti se on nyt sentään kotiutunut ja alkaa leviämään. Ovat hauskan näköisiä. Minullakin on yksityisyyden lisäämis-projekti menossa. Pensaat ja puut tuntuvat vaan kasvavan hyvin hitaasti. Hyvä kuitenkin, että lopulta auttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitoin itselleni kevääksi muistutuksen kuusen vuosikasvun pätkimisestä! Yksityisyyttä pitää olla - ainakin minulla!

   Poista
 3. Tosi kivalta näyttää pihallasi. Kasvit nivoutuvat hienosti pihasi edustamaan henkeen joka on mielestäni onnistunut ja hyvin selkeä.
  Havujen kärkiä voit huoletta leikata. Siitä mistä leikkaat havu yleensä haaroo ja se vain lisää sen tuuheutta. Marraskuun ja maaliskuun välinen aika on leikkauksen kannalta optimaalinen, mutta itse leikkaan muinakin vuodenaikoina tarvittaessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoitpa kauniisti, Kruunuvuokko! Ilahduin kovin. Pitää muistaa nuo serbiankuuset tuolloin kahden Mn välissä!

   Poista
 4. Hyvin viheriältä näyttää havujen ansiosta kivipihaki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan se vihreä juuri mainitsemastasi syystä! Kiva kuulla sinusta pitkästä aikaa!

   Poista
 5. Pihasi on kaunis ja viihtyisä. Kivet, havut ja muut valitsemasi kasvit sopivat hyvin yhteen. Kaksi työteliästä pihaa olisi rankkaa. Järkevää tehdä toisesta pihasta vähin toimin pärjäävä.

  VastaaPoista
 6. Kaunista ja seesteistä! Viiruhelpi pysyykin mukavasti kurissa ämpärissä kasvaessaan. Yksi suurimmista virheistäni nykyisessä puutarhassani on ollut istuttaa viiruhelpi maahan. Nyt sitä sitten onkin ihan riesaksi asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellainenhan viiruhelpi on:vähän kuriton, mutta kaunis.

   Poista
 7. Havut ja kivet ovat sopusointuisen pysyviä. Mehit ja heinät kehittyvät kevyinä tupsuina ja rykelminä. Hienot vastakohdat!

  VastaaPoista
 8. Havu ja kivipiha on minun mieleen. Olet onnistunut suunnittelussa ja toteutuksessa! Ilolla katselin näitä kuvia. Viiruhelpi ämpärissä viisas valinta!

  VastaaPoista
 9. Mehitähdet ovat ylisöpöjä. Muutenkin kivan näköistä. Rehevää, ilman varsinaisia kukkapenkkejäkin😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oikein ylisöpöjä! Minä olen löytänyt mehitähdet vasta äskettäin ja kovasti tykästynyt.

   Poista
 10. Kevätpiippo on sympaattinen ja soma kasvi. Sitä voisikin kokeilla siirtää omaan rauhaansa niin voisi kasvaa komeammaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevätpiipponi on paljon komeampi tässä penkissä kuin, mitä se on mökkipihalla.

   Poista
 11. Kevätpiippo onkin hauskan näköinen heinä. Heti tuli mieleen, että se sopisi kantopuutarhaani oman tontin ja kunnan metsän rajamaille. Näyttää juuri siltä, että pysyy mättäänä eikä suikerra juolavehnän tapaan joka suuntaan. Pitääpä seuraavan kerran vanhempieni luona käydessä käydä etsimässä joku mätäs. Kivikkopihallasi näyttää hienolta. Mehitähdet sopivat kauniisti kivien päälle ja väleihin. Pidän tuosta kuvasta, missä "ruman" kiven päällä kasvaa sammalta ja vähän sitä sun tätä. Se on hyvin luonnollisen näköinen. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevätpiippo osoittautui hyväksi heinäksi. Pysyy tuollaisena mättäänä ja on ihan kivan näköinenkin.Kiitos kehuista!

   Poista
 12. Heinistä, havuista ja kivistä syntyy tyylikäs piha! Minä olen hurahtanut viime vuosina noihin heiniin ja viiruhelpi on ykkössuosikkini! Minullakin se kasvaa parissa ruukussa ja elokuun alussa leikkasin kokonaan las. Hyvin lähti uuteen kasvuun ja on taas kovin kaunis! Mutta talveksi siirrän ne multavaan maahan ja taas keväällä nostan astioihin. Mehitähdet ovat kauniita ja ansaitsevat oman istutusalueensa. Kaksi erilaista pihaa täydentävät toisiaan ja omaa harrastusta. Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin syntyy, kunhan vaan osaisi tehdä! Viiruhelpi onkin ihana.Mukavaa viikkoa sinne myös!

   Poista
 13. Havut ja kivet on hyvä yhistelmä, täydennettynä heinillä, lehtevillä kasveilla ja nuo mehitähetkin mukavasti soppii sekkaan. Tuota viiruhelpii kannattaakin ruukussa kasvattoo. Ei piäse ryöstäytymään hallitsemattomaks kasvustoks!

  VastaaPoista
 14. Todella hieno idea tehdä kaksi erilaista puutarhaa. Havut ja heinät sopivat erinomaisesti kivikkopuhaan, näyttää niin rauhalliselta ja kauniilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin pidän tästä 'kahtiajakoisuudesta'. Kuulen usein tuon sanan rauhallisuus. Kiva, jos saa sen vaikutelman.

   Poista
 15. Pihasi on kaunis ja harmoninen, hyvin suunnitellun ja tarkoin harkitun oloinen - toisin kuin oma pihani, jossa hetkellisten päähänpistojeni jäljet ovat selkeästi nähtävissä :) Viiruhelpi on kaunis! Meillekin se sopisi, mutta se on niin helposti leviävää sorttia, etten ole vielä tohtinut sitä hankkia. Sen kasvattaminen ruukussa onkin erittäin hyvä ajatus! Mukavaa uutta viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuviesi perusteella en kyllä tuollaista kuvaa pihastasi saanut. Viiruhelpi on pärjännyt ämpärissä jo monta talvea. Mukavaa viikkoa sinne myös!

   Poista
 16. Kaunis ja rauhallisen näköinen piha. Tuollaiset heinäkasvit näyttävät tosi kivoille.

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista! Tulehan toistekin!