torstai 5. joulukuuta 2019

Tällainen oli yksi ruokaviikko kodissani

 
Kuvassa kansio, johon kerään reseptejä. Laitoin postaukseen loppuun pari reseptiä.

Ollut joidenkin bloggaajien kanssa puhetta ruoan laitosta. Toiset inhoavat sitä eivätkä keksi, mitä laittaisivat. Silloin onkin ikävä yrittää keksiä joka päiväksi syötävää, kun asia ei kiinnosta yhtään eikä eineksiä viitsisi ostaa. Minä olen aina pitänyt ruoan laitosta. Lapsuuden kodissa en vielä ollut innostunut. Jostain kiinnostus sitten lähti. Ehkä siksi, että pidän ruoan syömisestä!

LAUANTAI

Pepperoni Salami- pizza lounaaksi. Iltapalaksi siitä jäi vielä palasia.

Pizzan kylkiäiseksi tein porkkanaraastetta. Aivan liian vähän. Yleensä teen tätä jättikulhollisen, koska raasteen tekeminen on niin sottaista hommaa. Tekeepä kerralla enemmän. Olen oikea porkkanoiden suurkuluttaja! Ihme, ellei naamani kohta hohkaa oranssina!


 SUNNUNTAI


 Täyteläinen pinaattikeitto.


 Lämpimiä leipiä keiton lisäksi. Käytin pizzasta jääneitä salamiviipaleita.


MAANANTAI


Talonpoikaismunakas. Salamiviipaleita on vieläkin. Pilkoin ne ja laitoin lisäksi munakkaaseen keitettyjä perunoita, hillosipuleita ja jalopenoja. Jääkaapissa oli purjon pätkä, jonka paistoin mukaan.Se vähän kärähtikin! Porkkanaraastetta piti tehdä lisää!

Sunnuntaista pinaattikeittoa iltapalaksi.

TIISTAI



Färssi eli jauhelihamureke ja keitettyjä perunoita. Färssi-nimeä käytti yksi meidän tuttavamme ja jäänyt meidän käyttöömme. Murekkeen kylkeen laitoin uuniin parsakaaleja. Eihän tuo kaunis ole, mutta hyvää oli! Jätän murekkeen aina sellaiseen muotoon, että tulee paljon paistopintaa.

Pinaattikeittoa vielä iltapalaksi. Keitinhän sitä tapani mukaan ison kattilallisen. Munakastakin oli vielä vähäsen.

KESKIVIIKKO

Tuli ruokavieraita kyläilemään. Lokakuisen Italian matkan kunniaksi alkuruoka ja pääruoka Italia-henkisiä. 


Antipastolautanen alkupalaksi

Tagliatelle alla trota salmonata pääruoaksi eli tagliatelle-pastaa kylmäsavulohikastikkeessa
Vieraista johtuen kuvailemaan en kerennyt.

 Salaatti caprese eli tomaatti/mozarellasalaatti

Dominomansikkajäädyke jälkiruoaksi
Vieraista johtuen kuvailemaan en kerennyt.

Pinaattikeittoa riitti vielä iltapalaksi. Riittoisa keitto!

TORSTAI

Tagliatelle alla trota salmonata

Salaatti caprese

 Näitä jäi vielä eiliseltä vieraslounaalta. Teen vieraita varten aina hyvin runsaasti ruokaa, ettei vaan lopu kesken! Niinpä sitä ruokaa syödään vielä vierailun jälkeenkin.


PERJANTAI

Färssiä eli jauhelihamuretta jäi tiistailta, joten sitä syödään. Tomaatteja on vielä keskiviikolta. Niitä lisukkeeksi. Färssiä  jää luultavasti vieläkin. Teen siitä sitten taas jotain.



Iltaisin syön aina hedelmiä. Nyt hedelmäkulhossa on mandariineja ja persimoneja.

Tällainen ruokaviikko! Teen monipuolisesti erilaisia ruokia, kasvisruokiakin meillä syödään! Kalaa pyrin tekemään kerran viikossa. Jokaisella aterialla meillä on aina kasviksia joko salaattina, raasteena tai uunissa kypsennettynä. Ruokaa teen aina isoja annoksia. Joko syödään niitä parina päivänä ja/tai pakastan sitä. Mitään en heitä koskaan pois, vaan hyödynnän ylijäänyttä ruokaa joko iltapaloina tai seuraavien päivien ruokana.

 Reseptejä keräilen säännöllisesti joko lehdistä tai netistä. Kokeilen niitä ensin ja jos tykkään, lisään reseptikansiooni. Tähän loppuun pari reseptiä. Jos joku haluaa reseptin muistakin, voin antaa!

PORKKANARAASTE
raastettua porkkanaa
inkivääritahnaa
hunajaa
omenaviinietikkaa
pari tippaa tabascoa

TÄYTELÄINEN PINAATTIKEITTO
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
4 perunaa
1 iso porkkana
8 dl kasvislientä
1 prk kookosmaitoa
100 g sinihomejuustoa
200 g pinaattia

Sipulit paistetaan, kasvikset kuullotetaan ja keitetään kasvisliemessä kypsiksi. Lisätään kookosmaito, sinihomejuusto ja pinaatit. Soseutetaan sauvasekoittimella ja kuumennetaan vielä. Määrät ovat noin-määriä, kun en niitä mittaile. Alkuperäisessä ohjeessa oli vähän eri kasviksia, mutta minä tein tällä kertaa tällä tavoin.

DOMINOMANSIKKAJÄÄDYKE
Dominokeksejä murskattuna
200 g soseutettuja mansikoita
2 dl kuohukermaa vaahdotettuna
250 g rahkaa
1 dl tomusokeria
1 dl sokeria
vaniljasokeria

Murskattuja dominokeksejä päälle. Laitan nämä päälle, sillä kumoan rasioihin laitetun jäädykkeen lautaselle. Näin dominot jäävät alimmaiseksi, kuten haluankin.

28 kommenttia:

  1. Teillä on maittavat ja terveelliset eväät👌
    Minäkin teen isompia satseja, niin säästyy paljon aikaa, ja (lähes) aina on jääkaapissa jotain mitä lämmittää kun töiden lomassa käydään syömässä. Lisäksi vielä iso kasa salaattia🍅🥑🥦🥒🌶🥕

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuntuuhan se toisaalta hassulta tehdä niin isoja määriä, mutta on mielestäni järkevää. Teillä siis sama systeemi!

      Poista
  2. Hyvä idea tehdä postaus viikon ruoista. Olen seurannut ruokakeskustelua ja kommentoinutkin. Kaipa on ihan normaalia, etteivät kaikki tykkää ruoanvalmistuksesta ja jotkut taasen ovat tehneet siitä harrastuksen itselleen. Minulle vaikeinta lienee se, mitä kulloinkin syödään. Kun idea on selkeytynyt, teen ruokaa mielelläni. Kesällä olisin mieluummin pihahommissa ja silloin saattaa tympäistä ryhtyä kesken kaiken ruokaa tekemään.
    Porkkana on hyvää kaikissa olomuodoissaan. Usein kuorin pussillisen porkkanoita jääkaappiin, josta niitä on helppo hakea iltapalaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, jos tykkäsit ideasta. Ihmisillä on erilaisia mieltymyksiä. Minä olen mieltynyt mm. ruoanlaittoon. Ihan kätevää, kun sitä pitää kuitenkin tehdä! Meillä kuluu porkkanoita tosi paljon.

      Poista
  3. Ompa teillä ollu hyvät sapuskat! Porkkanaraaste on meilläkin melekein joka päivä pöydässä, juureksia muutenkin ussein. Tulin hyvällemielelle, jotta on ainakin yks ruuanlaittaja joka lihaakin käyttää, sopivasti. Tuota pinattikeittoa pittää miunkin kokkeilla, oon pinatit tehny velliks ja paistoksiin laittanu tähänasti! Eikä joka päivä ruokoo laiteta meilläkään. Lämmitellään ja tuunataan. Jäädykekkin männöö tehtäväks!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Käytän lihaakin, tosin vähemmän kuin ennen. Nykyään teen yhdestä broileri tai muusta lihapaketista useamman ruoan kuin ennen. Laitan nykyisin enemmän kasviksia lisäksi. Mukavaa, jos löysit sopivaa kokattavaa.

      Poista
  4. Kiva idea postaukseen! Minäkin teen ruokia isommat annokset kerrallaan ja lämmitämme niistä seuraavina päivinä. Tuttua on myös tuunata uuteen ruokaan joku jäljelle jäänyt osa edellisen päivän lajeista. On kiva laittaa ruokaa, kun isäntä on kiitollinen ruokailija ja pitää lähes kaikesta mitä tulee tehtyä, eikä valita vaikka samaa laatikkoa tai keittoa lämmitettäisiin useampi päivä peräkkäin. Usein tulee laitettua isompia kattauksia kun lapsia kumppaneineen ja muuta lähisukua on syömässä. Rääppiäiset näistä tarjoiluista helpottavat seuraavia päiviä. Meilläkin syödään nykyään enemmän kasviksia ja eri salaatteja kun esim. 20 vuotta sitten, kaikkiin raaka-aineisiin tulee yhdistettyä kasviksia. Marjoja käytämme myös paljon. Ennen leivoin monta kertaa viikossa, pullaakin tein vähintään kerran viikossa, silloin kävi paljon lasten kavereita ja toisaalta aina poikkesi jotain työmiehiä tai vastaavia. Sesonkiaikaan oli näitä maatalouteen liittyviä miehiä syömässä ja kahvittelemassa monta kertaa viikossa. Nyt on leipominen jäänyt vähäiseksi (muuten söisin ne yksin), enää leivon vain kun tiedän, että tulee muitakin syömään :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Minullakin on kiitollinen isäntä ruokapöydässä. Kiittelee usein, että on hyvää. Ihanaa, kun saa tehdä ruokaa kiitolliselle ihmiselle eikä nirsolle!

      Poista
  5. Hyvä ateriaviikko. Minä teen myös ruokaa mielelläni, viikonlopun ruokaan mies auttaa mielellään. Teen samoin kuin sinäkin isompia eriä mitä voi sitten vaikka pakastaa. Reseptien suhteen teen juuri samoin ja niitä on, samoin kirjoja. Tuon mureke tyylin kopsaan eli enemmän paistopintaa ja jäädykkeen teen myös, kiitos.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Mureke ei ole kaunis, mutta kun se on tuollainen leveä tulee rapeaa kuorta enemmän. Mielestäni on hyvää! Reseptejä onkin mukava keräillä ja kokeilla uusia juttuja. Hauska kuulla, että sinulla sama systeemi!

      Poista
  6. Kiitos Vilma tästä ruokapostauksesta! Toivottavasti monet innostuvat nyt kertomaan reseptejä ja kokemuksia ruoka-asioista. Ruoka ja ruoanlaitto on lähes joka päivän asia ja se voi olla hauskaa ja kiinnostavaa. Itse olen aika fanaattinen kausiruokaintoilija. Käytän mielellään sesongin ruoka-aineita sekä kotimaisista että ulkomaisista tuotteista. Nyt kaikki kertomaan innostavia juttuja ruoanlaitosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Olisikin kiva lukea vastaavanlaisia ruokapostauksia muiltakin! Niistä voisi ideoita saada taas itsellekin. Ruoanlaitto on sekä hauskaa että kiinnostavaa, kuten kirjoitit.

      Poista
  7. Hyvät ruuat ja juuri oikea tyyli tehdä mureke! Se rapsakka paistopinta on siinä ihan parasta! Meillä lapset rajoittavat vähän ruuanlaittointoa, kun pitää tarkkailla suolan käyttöä ja vähän katsoa, että joka aterialla olisi edes jotain sellaista, mitä syövät. Maistelevat kyllä melkeinpä kaikkea, mitä eteen annetaan, mutta varsinkin kuopus on siinä iässä, että nirsoilee herkästi. Sekin tuo lisähaastetta, että se, mitä toinen vetäisi monta lautasellista, ei toiselle välttämättä kelpaa ollenkaan. Esim. kasvissosekeitto on tällä hetkellä sellainen ruoka. Varmaan parin vuoden päästä alkaa helpottaa. Ehkä sitten löytyy enemmän intoa itselläkin ruuanlaittoon. Hyvää itsenäisyyspäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, rapsakkaa pintaa pitää olla paljon! Lapsille ruoan tekeminen onkin varmaan paljon haastavampaa kuin meille aikuisille. Kasvissosekeittoa teen usein itsekin. Taisipa omassa postauksessani sellainenkin olla!

      Poista
  8. Voi nam millainen ruokaviikko! Kuvatkin niin ihanan herkullisia! Minä olen tänä syksynä ihastunut pinaattikeittoon, sitä tulee usein töissäkin syötyä kun on niin helppo ja nopea lämmittää:) Leppoisaa joulun odottelua ja Hyvää itsenäisyyspäivää💗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Olen aina pitänyt pinaattikeitoista itsekin. Jopa siitä kaupan pakastealtaasta ostetusta pinaattikeitosta.

      Poista
  9. Hyvin samanlaisia ruokia syödään meillä, porkkanaraastetta tein juuri tällä(kin) viikolla. Meillä kun syöjiä on 9 (ja teinit syövät käsittämättömiä määriä) se aiheuttaa omat haasteensa ruuanlaitolle, ihan jo meinaa pannujen ja kattiloiden koko tulla vastaan joissain lajeissa. Mieltymyksiäkin on monia, joten aikalailla hyväksi havaituilla suosikeilla mennään ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että samanlaisia! Porkkanaraaste on hyvää, mutta tosi sottaista tehdä. Voin kuvitella, että teineillä menee ruokaa!

      Poista
  10. Herkullisia ruokia olet valmistanut. Meilläkin on aina salaattia pääruoan lisäksi.
    Nyt keksin ainakin yhden eroavaisuuden sinun ja minun välillä, nimittäin minä en innostu yhtään ruoanlaitosta, mutta onneksi mies tykkää siitä minunkin edestä!
    Hyvää Itsenäisyyspäivää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Joku eroavaisuus löytyi sitten! Onneksi miehesi sinut pelastaa!

      Poista
  11. Kiva katsaus ruokaviikkoonne.
    Hyvää ja juhlavaa itsenäisyyspäivää.

    VastaaPoista
  12. Hei, blogissani on sinulle haaste :)
    Olipa mielenkiintoinen porkkanaraaste resepti. Olen aina vain raastanut porkkanat kulhoon ilman sen kummempia mausteita (poikkeuksena venäläinen porkkanasalaatti, jota joskus teen, kun jaksan). Menee ilman muuta kokeiluun tuo mausteseos! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä pidetään kovasti tuosta mausteisesta porkkanaraasteesta. Kokeilepa vain!

      Poista

Ilahdun kommenteista! Tulehan toistekin!