perjantai 11. syyskuuta 2020

Kesän eläinhavaintoja mökkipihassa

Kesän mielenkiintoisin tapahtuma oli tämän oravaemon muuttonäytelmä. Istuimme mökin terassilla seuraamassa, kun tämä emo vei jo melko isot poikasensa yksi kerrallaan pihan männystä toiseen pesään. Poikasia oli kaikkiaan kuusi. Viimeisen poikasen haku viivästyi ja poikanen oli ihan hermona äitiä odottaessaan. Putosi kerran männyn alimmalta oksalta maahankin. Käytiin tarkistamassa, ettei vahingoittunut. Hätääntynyt poikanen tuli jo käymään meidän luona terassillakin ennen kuin muori viimein tuli hakemaan sen.

Mökkipihassa näen vuosittain näitä pyrstötiaisia, jotka ovatkin varsin somia. Ovat hyvin eläväisiä ja pitävät sellaista sirkutusta koko ajan. Yleensä liikkuvat pienissä parvissa vaihtaen tiuhaan paikkaa puun oksistossa.

Peukaloinen tuli usein ikkunan taakse aamuvarhain, kun istuin siinä ikkunan edessä tietokoneella. Siinä se hyppi ikkunoiden puuristikoidenkin päälle ja kurkisteli sisälle!

Perhosia tuli lopulta elokuun lämpinä päivinä. Alla muutama kuva niistä:


 
Mökkipihan linnunpöntöt olivat nekin hyvin asuttuina: sinitiaiset, talitiaiset ja kirjosiepot niiden asukkaina. Punakylkirastas oli pariinkin kertaan pesimässä pihassa. Toisella kerralla se väsäsi pesänsä mökin nurkalla olevan lampun taakse. Teipattiin lampun katkaisija sisällä niin, ettei sitä vahingossa sytyttäisi. Siinä olisi punakylkirastas pelästynyt puolikuoliaaksi lampun sytyttyä sen pesän edessä!

Usein tuon virkkaustuolini mökin terassille. Kerran heinäsirkka lennähti mukanani olleen iPadin päälle.
 

Loppukesällä ilmestyivät lukuisat parin, kolmen sentin mittaiset sammakot pihaan. Niitä sai oikein varoa, ettei päälle astuisi. Sisiliskoja lämmitteli pihan kivikoissa runsain määrin. Ihan sympaattisia ovat molemmat.

Kun olin saunassa ja lämpöä oli alkuun n. 60 astetta, huomasin nokkosperhosen leyhyttelevän siipiään saunan seinässä! Otin saippuakotelon kannen ja sytykkeenä olevan kartongin palan ja niiden avulla pyydystin poloisen ja vein ulos. Heti lennähti kauemmas! Tätä samaa kuppi/kartonki-menetelmää käytin alkukesästä lukuisia kertoja viedessäni sisälle tunkeutuneita kimalaisia pihalle.

Hyttysiä ei kesällä ollut kovin paljoa. Enkä kaivannut. Hirvikärpäset- yhdet perkeleet, ilmaantuivat ihan kesän lopussa! Ei niitä mökkipihassa ollut, mutta jos meni koiraa kävelyttämään jonnekin kauemmas, niitä sai hiuksiinsa. Voi, ällötys! Pidinkin tosi typerän näköistä harsohattua aina siellä päin liikkuessani.

20 kommenttia:

 1. Sulassa sovussa luonnon kanssa, ihanaa. Miten hauska kuva oravaemosta, niiden poikasten muutto-operaatiot ovat aika vaarallisia, tuntuuu, että aina joku putoaa tai ainakin hermostuu ja lähtee haahuilemaan. Ne ovat niin avuttomia, eivätkä osaa varoa vaaraa. Täälläkin on ollut erikoisjärjestelyjä linnunpesien vuoksi, saunaa ei voinut lämmittää moneen viikkoon kun harmaasieppo pesi sen terassilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Orava-näytelmä olikin koko kesän mielenkiintoisin tapahtuma! Tuttu tunne, kun linnun pesät estävät tekemisiä tai kulkemisia! Sitä meilläkin oli kesällä mökkipihalla.

   Poista
 2. Ihana kuva oravaemosta..:)
  Hirvikärpäset yäk!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mielenkiintoinen oli oravan muuttoreissu. Sanopa muuta hirvikärpäsistä!

   Poista
 3. Olipa kiva lukea oravanpoikasten muutosta, muutenkin hienoja kuvia ja huomioita.
  Hirvikärpäset ovat niin inhottavia, keskityn aina varmistamaan, ettei koiraan jää niitä piiloon samalla kun etsii omasta päästä hiusten sekaan yrittäviä. Hirvikärpäset ovat vieraslaji, joka saisi palata rajan taakse!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei ole kuin kerran ollut hirvikärpänen hiuksissa. Se on tosi vikkelä liikkeissään- ja minä ihan paniikissa!

   Poista
 4. Suloinen kuva oravan muuttotalkoista. Kaikenlaisten eläinten touhuja on mukava seurata. Meillä nokkosperhonen on tullut kolmesti sisälle, eri päivinä. Olen saanut sen varovasti siirrettyä takaisin ulos. Saunomaan eivät nokkosperhoset sentään ole meille tulleet.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan oravat mukavia seurattavia, vaikkei niiden tavat aina niin kivoja olekaan. Hyvää viikonloppua sinne myös!

   Poista
 5. Voi, miten veikeä kuva oravan muuttopuuhista! Teillä onkin mökkipihassa mukavasti elämää. Täälläkin on ollut paljon pikkuisia sammakoita loppukesästä. Onneksi ei hirvikärpäsiä sentään! Vanhempieni pihalla niitäkin on paljon, sillä hirvillä on kulkureitti melkein pihan vieressä. Ei tee mieli mennä siellä metsään. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sammakoita oli todella paljon. Sai tarkkana olla, kun pihalla käveli tai trimmeriä käytti. Kiitos samoin!

   Poista
 6. Hyvä kuva oravaemosta poikanen kaulassaan :) En ole koskaan nähnyt pyrstötiaista luonnossa, enkä varmaan peukaloistakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pyrstötiaiset ovat joka kesä mökin pihapiirissä käymässä. Peukaloinen on tosi veikeä, pari huonoa kuvaa minulla siitä oli.

   Poista
 7. Kerrassaan mainio otos Kurresta viemässä poikastaan uuteen pesään ja sangen suloisia ovat myös kuvat pyrstötiaisesta ja peukaloisesta.
  Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mies otti kymmeniä kuvia muuttopuuhasta. Kiitos samoin!

   Poista
 8. Veikeitä ovat oravat. Vaikka aikamoisii tihutyön tekijii! Mukava on tarkkailla luontoa ja eläimiä.

  VastaaPoista
 9. suloinen kuva oravista:) Kivoja havaintoja. Meilläpäin ei juuri koskaan enää näe sammakoita tai sisiliskoja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Meillä mökillä noita kaikkia elukoita oli mielin määrin.

   Poista

Ilahdun kommenteista! Tulehan toistekin!