perjantai 11. lokakuuta 2013

Sammalkasvatusta - uusi yritysYritän taas kasvattaa sammalta. Nämä pihan perällä olevat isot kivet ovat melko karuja ja rumiakin. Valinnan varaa ei juuri ollut, kun kivet tuotiin kaivinkoneella tonttimme vierestä.  Yritän somistaa niitä kauniimmiksi. Viime vuotinen yritys onnistui vaihtelevasti. Pari sammalta ei kiinnittynyt. Yksi taisi jäädä kiinni.

Harakat ym linnut tekevät parhaansa, etten onnistu näiden kasvattamisessa. Ne nokkivat irti sammalia. Siksi olen laittanut katiskaverkkoa kiven päälle.

Hankasin kiven pintaa lahoavaa puuta. Olen kuullut, että se auttaa. Lisäksi laitoin piimää sammalen alle. Kun kaadoin piimää sitä valui kiven pintaa vähän alaskin. Koirani nuoli innokkaasti sitä!

Saapa nähdä, miten tämän yrityksen käy. Toivottakaa onnea! Tämä sammal kiven kolossa on aikaisemmin istuttamaani. Aivan kuin se olisi jo kiinni alustassaan!
Tämä sammal on alkuperäistä,toisessa isossa  kivessä ollutta sammalta.Jospa sekin tuosta kasvaisi ja peittäisi ruman puoleista kiveä.

***********************************

Päivitin myös mökkiblogiin siitä, miten ovesta tuunattiin pöytä: Tulehan käymään sielläkin:

12 kommenttia:

 1. Huomioi, että sammaleillakin on erilaisia vaatimuksia; varjoon tarkoitettuja sammalia kerätään varjosta, aurinkoon tarkoitettuja auringosta. Kivien päälle sammalsilppua lisätään 1/2 litraan piimää, jota on terästetty kahdella kananmunan valkuaisella. Parhaiten sammaloituvat varjoisten paikkojen kivet ja erityisesti niiden pohjoispuolet. Piimä-kananmunaseoksen sijasta voi silpun levittää pilsnerillä valellulle kivelle.

  VastaaPoista
 2. Linnut etsivät sammaleen alta ötököitä. Ei ole minullakaan saaneet olla sammaleet rauhassa pihalla, kun yritin sitä kasvattaa.

  VastaaPoista
 3. Elämää:juuri tämän kasvupaikan yritin nyt huomioida. Otin sammalta samantapaisesta paikasta. Valkuaista en käyttänyt, piimää vain.

  VastaaPoista
 4. Sussi: linnut ovat myös muiden sammaltuotteideni kimpussa pihalla!

  VastaaPoista
 5. Sammal on ihanaa. Meillä sitä vaan on koko piha. Laittaa pihalle mitä vaan niin vuodessa näkyy sammalta tekemättä mitään :D Olen kanssa kuullut että sammal tulisi pilkkoa pieneksi ja sekoittaa piimään, sitten tuolla mössöllä ikäänkuin maalaat.

  VastaaPoista
 6. Myrtti:sammal on ihanaa, paitsi kun sitä on väärässä paikassa

  VastaaPoista
 7. Tänäänkin ihastelin tuossa meidän vieressä olevassa metsikössä valtavia sammalkiviä ja niitä on siellä paljon. Upea nähtävyys kaiken kaikkiaan ja kun auringon valo valaisi metsän puiden lomitse kiviin. Nautin. Tulit muuten Vilma siellä mieleeni kauniita sammaloituja kiviä katsellessani.
  Olet onnistunut totta tosiaan hyvin näisskin sammalpuuhissasi, ikäänkuin sammal olisi ain ollut kivissä. verkko ei haittaa ja kas kun ne linnut nokkivat lähes kaikista paikoista etsien syötävää.
  Onnea tulevaa sammaleen kasvatukseen, joka näyttää hyvältä!

  VastaaPoista
 8. Sirkka: hauska, että olen ollut mielessäsi metsikössä!

  VastaaPoista
 9. Lupaavalta näyttää ja toivotaan, että pikkusiivekkäät jättävät sammalen rauhaan. Täytyypä käydä kurkkaamassa uutta blogiasi.

  VastaaPoista
 10. Kruunuvuokko:tervetuloa myös mökkiblogiin!

  VastaaPoista
 11. Vilma, kyllä sä vielä onnistut kasvattamaan sitä sammalta, vie aikansa, mä nimittäin olen myös joskus aikanani tehnty samoja hommia- tosin oli vain yksi iso kivi mihin siirsin sammalta ja muuta kasvustoa metsästä, kyllä se ajallaan lähti siitä kasvamaan. Harmi, että se jäi sinne omakotitalon pihaan...:(
  Mukavaa syksyn jatkoa.

  VastaaPoista