perjantai 28. kesäkuuta 2019

Kivikko Eteläpenkissä ja pienet harmit

Pieni kivikko on Eteläpenkin reunalla. Siihen olen alkanut kerätä vähän maksaruohoja ja mehikasveja.

Kivikon edessä kukkivat neilikat. On siinä yksi kuunliljakin.

Kamsatkanmaksaruohoksi olen tämän arvellut. Sain tämän eikä antaja tiennyt 'merkkiä.


Kävin puutarhalla, joissa ei tiedetty (!) näiden nimiä. Yläkuvassa olevassa maksaruohossa on aukeamassa vaaleanpunaisiksi arvelemani kukat. Mikähän lienee?

Ostin sieltä mehitähti-korista tällaisen. Ei aavistustakaan, mikä on? Yritin näitä kahta ostosta selvittää netistä, mutta en ole saanut selville. Jos joku tunnistaa, niin kertoisko! Kun maksaruoho alkaa kukkia, tunnistamnen helpompaa. 

Tätä kirjoittaessa sataa vettä melko reippaasti. Ei ollenkaan huono juttu, kun maa on melko kuivaa.

Mökkipihan pihatöitä häiritsevät pesivät linnut! Ollaan annettu niille rauha, vaikka omat askareet siitä kärsivät. Punakylkirastas vei jo pesueensa muualle, joten saan vietyä taas pihalta keräämiäni rikkoja ym. yhteen keräyspaikkaan. Pajulintu se edelleen ruokkii poikasiaan keskellä meidän pihaa olevaan pesään ja visertää huolissaan heti, jos siellä päin liikkuu. Pesän ympärillä heinikko ym rikat kasvavat iloisesti! Harmaasiepolla on pesä saunarakennuksen kattohirren päällä. Saunapuut haen vauhdikkaasti saunan takana olevasta puupinosta ja muutkin pakolliset askareet siellä joko jätetään tekemättä tai tehdään pikaisesti. Alkaa tässä jo odotella, että poikaset lähtisivät pesästä! Ei vaan, kovin iloinen olen että saan seurata noita.


Tässä on myös yksi, joka odottaa lintujen pois lähtemistä. Sulo on pidettävä pesien takia kiinni. Sen rakastamia palloleikkejä ei myöskään ole pelattu em. syistä.

20 kommenttia:

 1. Olipa outoa ettei kasvimyymälässä tiedetty kasvin nimeä. Tuollaista ei ehkä kovin usein satu kohdalle!
  Meillä on kanssa lintu tehnyt pesän vajan seinällä roikkuvan harjan päälle. Melkein joka vuosi joku lintu aloittaa pesän teon tuossa samassa paikassa, mutta useimmiten ei poikasia siihen pesään kuitenkan tule, on sen verran vilkasliikenteisessä (jos nyt mökillä liikenteestä voidaan puhua) paikassa. Lapiot ja haravat meillä ovat tuossa samassa paikassa ja ne siirsin heti pois sieltä kun huomasin pesän. Nyt siellä näkyy ainakin pari pientä nokkaa ja piipitys on kova.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Myyjä ei tuntunut olevan mikään kovin asiantunteva muutenkaan. Ostin silti ja ajattelin, että pystyn selvittämään itse. Minä jo odottelen kovasti noiden meidän pesien poikasten lähtöä. Alkaa olla piha sen näköinen, ettei ole aikoihin hoidettu. Kuten ei olekaan!

   Poista
 2. Ylempi o kaukaasianmaksaruoho 'Variegatum' ja torennäköösesti alempio valkomaksaruoho. Tuas variegaattumishan o pikkuune valako/vaalianpunaane reuna. Tuppaa ainaki mulla teherä joskus täysviheriääki rönsyä. Ja se taantuuki normifäriseksi, josei niitä nypi pois. Mullaki orottaa muutama pötti neilikoota istuttamista. Meillon palio pikkulintuja, mutta eniten tuloo seurattua kirijosiappojen elämää.

  VastaaPoista
 3. Minusta tuo alimmanen näyttää ihan rahapuulta, mutta eihän se ole ulkokasvi...tiedä häntä mikä lie..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kasvi löytyi korista, jossa luki 'mehikasvit'. Tiedä häntä sitten, mikä on?

   Poista
 4. Rahapuu minullekin tuli mieleen tuosta alemmasta kasvista. Valkomaksaruoho se ei minusta ole tai ainakin oma valkomaksaruohoni on selvästi erinäköinen. Oregoninmaksaruoho kenties? Kukat helpottavat tunnistamista huomattavasti. Kamtsatkanmaksaruohosi voi muuten olla myös kultamaksaruoho. En ole varma, mistä ne oikein erottaa, kun tuntuu, että eri sivustoillakin on ristiriitaista tietoa. Kauniilta näyttävät muuten nuo neilikat kuunliljan kanssa. Mukavia kesäkuun viimeisiä päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On näiden tunnistaminen välillä niin vaikeaa! Täytyy odotella, että avaa kukkansa. Ja kukkiiko sitten tuo toinen, rahapuun näköinen? Neilikat ovat ihan kivoja ja uskollisesti nousevat tuolta joka vuosi.

   Poista
 5. Sulolla on rankat ajat, kun ei pääse palloilemaan. Terkkuja meidän kolmelta palloilijalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. OLI. Eilen lähtivät palloleikin estäneet kahdet poikaset pesistä. Vapaus!

   Poista
 6. Meillä on mustarastaan pesä keskellä pihaa isossa katajassa. Ei se ihmisistä paljon välittänyt (kun ei tarvitse ihan viereen mennä), mutta katajaa tuijottava kissa on välillä pitänyt hakea pois. Nyt onneksi taisi jo poikaset lähteä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin lähti parit poikaset eilen. Nämä pesät estivät eniten kaikkea tekemistä. Koirakin sai pelata pallollakin tänään!

   Poista
 7. Kiva kun huomioitte linnunpesät vaikka siitä onkin vähän harmia. Meillä oli kerran saunan ovikranssissa pajulinnun pesä! Ei sanottu vähään aikaan ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rakastan lintuja, joten tietysti huomioitiin pesät. Kuten tekin teitte!

   Poista
 8. En osaa sanoa mitään maksaruohoista, minusta niitä on muutenkin vaikea tunnistaa, sitten helpompaa kun kukkivat. Lintujen elämää on kiva seurata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on vaikea tunnistaa. Täytyy odotella kukkimista.

   Poista
 9. Wonderful photos.
  Have a nice Sunday
  Maria

  VastaaPoista
 10. Erikoiselta näyttää tuo maksaruoho, on rentokasvunen. En tunnista. Maksaruohoissa on monia erlaisii. Tuo alin miustakin rahapuulta ens näkemään vaikuttaa, en tosiaan tiiä mikä on!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan se olla jonkinlainen kaukaasian maksaruoho, kuten joku ehdotti. Mulla on sellaista ennestään, mutta on vähän eri värisävy. Jäädään odottelemaan kukintaa.

   Poista

Ilahdun kommenteista! Tulehan toistekin!