lauantai 8. kesäkuuta 2019

Kivikkopihan puuhia

Kotipihalla aidan viereen olen koonnut kivikon. Syksyllä istutin kivien väliin maksaruohoja.  Jätin risulinnulta ohuet rautajalat kokonaan pois, kun ei oikein toiminut niiden kanssa. Rautajalat tulivat risujen haurastuttua linnun läpi ja se kaatui usein. Säilytän talvella linnun ulkona terassilla. Edellisen linnun säilytin ulkovarastossa, jossa oli talvisin muutama aste lämmintä. Kun lintu haurastui, sain tekijältä ohjeen säilyttää sitä talvellakin ulkona. Silti risulintu menee huonoksi muutamassa vuodessa. Nyt lintu on 'hautomassa' pesällään kivikossa.

Kaukaasian maksaruohon alku rautalankakukkien takana. Olen kasvattanut tämän mökiltä ottamastani pistokkaasta.

Ison kiven vieressä kasvaa sinikatajia, jotka venyttävät lonkeroitaan kulkuväylälle. Olen niitä melkein joka vuosi katkonut. Keväällä on katajissa aina jonkin verran ruskeita kohtia. Niin nytkin, osan olen niistä jo napsinut pois. Vähän olen noidenkin sinikatajien kohtaloa pohdiskellut. Yhden jo otinkin pois. Toisaalta ne ovat mukava lisä kivikkoiseen pihaan. Mutta pitäisikö tilalle laittaa jotain muuta?

Ison kiven vieressä ehkä vähän liiankin varjossa on mehikasvinurkkaus. Mehikasvit siellä kyllä kasvavat, mutta leviävät melko hitaasti. Epäilen liian varjoista paikkaa.

Niinpä tein uuden mehikasvinurkkauksen pergolaterassin kulmaukseen aurinkoiseen paikkaan. Jos ne tässä menestyvät, paikkaa on helppo laajentaa. Ainakin alkoivat pienet alut nopeasti kasvaa. Muurahainen kiipesi takana olevan kiven päälle. Näkee sieltä paremmin!

Terassinurkkauksessa minulla kasvaa ämpärissä viiruhelpi, joka leviää sielläkin nopeasti. Jaoin viiruhelpin kahtia. Toisen puolen jätin tähän nurkkaukseen.

Toisen puoliskon laitoin suihkulähdealtaaseen ämpäriin senkin. Suihkulähteen alareunan päältä puuttuu näköjään siinä yleensä olevat kivet. Ne peittävät ei niin kauniin 'kauluksen'. Huomasin seikan vasta, kun kuvan tähän laitoin! Täytyypä korjata tilanne! Alkukesästä on niin paljon puuhaa molemmissa pihoissa, että työt tulee hoidettua vähän sinne päin.

Uusi aamu sarasti kivikkopihaan aamuna, jolloin ajelin taas mökkipihan kukkapenkkien pariin ja aivan toisenlaiseen puutarhaan.

26 kommenttia:

 1. Kaunis kivikkopiha! Sinikatajat levittelevät kauniisti oksiaan ja "pehmentävät" kivasti reunaa:) Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 2. Kivoja ja kauniita juttuja kivikkopihassasi!

  VastaaPoista
 3. Kivikkopiha antaa mahdollisuuden olla mökillä pitkiäkin aikoja, kun ei tarvitse tulla nurmikon leikkuuseen. Onko pitkäkin matka mökille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tarkoitus on ollutkin, ettei tarvitse niin paljon puurtaa kahdessa pihassa. Ja on se itsellekin vaihtelua nämä erilaiset pihat. 40 kilometria on mökille matkaa.

   Poista
 4. Kivipiha näyttää ihanan rauhoittavalta varsinkin kun vehreys tuntuu vyöryvän päälle kaikkialta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen monen kuullut sanovan, että pihassani vallitsee rauha. Niin onkin ja kun vielä suihkulähde solisee ja bambuinen tuulikello kumisee!

   Poista
 5. Siistit kivetykset.
  Tuleekohan uusia risulintuja kun annat emon hautoa😉

  VastaaPoista
 6. Kivipihastasi tulee mieleen japanilaisen puutarhan rauhallinen tunnelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En voi kuin kiittää vastauksestasi, sillä se on juuri tavoite! Et ole ainoa, joka näin sanoo!

   Poista
 7. Olet onnekas kun omistat kaksi kaunista pihaa.

  VastaaPoista
 8. Kivikkopihasi on tosi hieno! Paljon katsottavaa, hienosti suunniteltu ja siistin näköistä. Leppoisaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
 9. Hieno suihkulähde!:) Ei ihan perinteinen...

  VastaaPoista
 10. Kaunista, tykkään tuosta, että on isojakin kiviä joukossa :) Nätin näköistä myös tuo karkea sora, mitä maassa on. Upottaako/liikko kivet paljon tuolla kävellessä, vai pysyvätkö hyvin paikoillaan? Toivomme autopaikoille ja poluille kovaa pohjaa, joten kivituhkalla mennään, vaikkei yhtä nätiltä näytäkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Sora ei asetu koskaan. Meillä on astinkivet poluilla. Pääasiassa kävellään niitä pitkin. Voihan tuolla sorallakin tietty kävellä.

   Poista
 11. Nuo isot kivet ovat upeita. Olen myös aiemmin ihastellut, mutten ehkä ole muistanut sanoa, että suihkulähteen takana näkyvä kaareva kiviseinä on hienon näköinen. Pergola vielä viimeistelee sen ilmeen. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itse pidän myös muuri/pergola-yhdistelmästä. Niin, muutenhan sitä ei olisi tehtykään :)

   Poista
 12. Helppohoitoinen pihasi on ja antaa mahdollisuuden vaikka vähän viipyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tämä melko helppohoitoinen. Hyvä vastakohta mökkipihalle.

   Poista

Ilahdun kommenteista! Tulehan toistekin!