lauantai 5. lokakuuta 2019

Pörriäistarkkailua


Kesäaikaan jäin usein näidenkin kukkien eteen tarkkailemaan niissä puuhastelevia ötököitä. Niiden puuhia oli mielenkiintoista seurata.  Huolestuneena olen lukenut raportteja maailman luonnon tilasta mm. monen hyönteislajin vähenemisestä.
Nepalinhanhikit ovat kesästä toiseen olleet näiden pienten siivekkäiden lempikukkia. Ovat minunkin lemppareita!Punahatut ne vasta heidän suosiossaan olivatkin! Harmi, että nämä komeat kukat ilmestyvät vasta loppukesästä ilahduttamaan minua ja hyönteisiä.


Tämä on aina vaan niin ihana näky!

Sitruunaperhonen valitsi ränsistyneen harjaneilikan vieressä kukoistavan punahatun sijaan.

Perhosia oli taas viime kesänä melko vähän. Edellisenä kesänä sama juttu. Surullista.

Mökkipihassa muutama hyönteishotelli asuntopulaa helpottamassa. Näytti siellä joitakin asukkeja olevankin. Hotellit ovat lisäksi kivan näköisiä. Onko teillä hyönteishotelleja?

28 kommenttia:

 1. Hienoja kuvia. Kimalaisten ja perhosten tarkkailu onkin tosi mielenkiintoista ja kivaa. Meillä kimalaisten ehdottomia suosikkikasveja kesällä olivat kukkivat yrtit joissa niitä vieraili ilokseni suurin joukoin.
  Meillä hyönteishotelli on ollut varaston seinällä nyt muutaman vuoden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se onkin mielenkiintoista ja yhä useammin löysin itseni niitä tarkkailemassa. Mukavaa, että sinullakin niitä ollut suurin joukoin!

   Poista
 2. Meillä on muutamia hyönteishotelleja ja myös rakennettuja risuaitoja, joissa sekä hyönteiset että linnut asustavat. Perhoset ja kimalaiset ja kukkakärpäset ovat ihana kesän lämmön tunnusmerkki. Vielä syyskuussakin lämpimänä päivänä saattavat perhoset intoutua punahttujen äärellä. Nepalinhanhikki on viehättävä pinkki söpöläinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Risuaidat ovatkin mainioita. Joskus tehnyt mieli sellainen mökillekin johonkin kohtaan rakentaa.

   Poista
 3. Kauniita kuvia, pörriäiset ovat lähellä sydäntäni :) Minulla on uuden hyönteishotellin rakentaminen ollut listalla, mutta jäänyt vielä tekemättä. Linnut nokkivat edellisen rikki, mutta uuteen laitan verkkoa suojaksi. Rakensin kyllä risuaidan, sekin varmaan ilahdutti joitakin ötököitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei aluksi ollut verkkoa ja talitintit kävivät vetämässä 'huonekalut' pihalle!

   Poista
 4. Sama täällä, minusta perhosia oli yllättävän vähän liikenteessä, neitoperhosta en tainnut edes nähdä.

  VastaaPoista
 5. Meillä mökillä hyönteiset viihtyvät vieläkin laventeleissa. Hynteishotellia meillä ei ole, mutta Sadonkorjuumarkkinoilla jo sellaisia ihailin. Ehkä ensi kesäksi pitäisi yrittää vaikka itse sellainen valmistaa.
  Mukavaa viikonlopun jatkumista sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä ei sitten siellä niin kylmä vielä olet, että hyönteiset kukissa viihtyvät? Meillä täällä melko vilpoista.

   Poista
 6. Mullon yks pikkuune hotelli, mikon ollu yllätyksekseni kovasti käytös. Meillä taas ötököötä ja perhosia viaraali tasaasehen tahtihin koko kesän, mutta mitää hirvittävää ryysistä ei näkyny, mitä joskus on ollu havaattavis.

  VastaaPoista
 7. Meillä riitti hyönteishotellissa kesällä vilskettä. Nyt piti käydä laittamassa siihen harso päälle, sillä tintit ja käpytikka keksivät sen. Monta kortta oli jo verkosta huolimatta ehditty vetää pihalle, mutta onneksi eivät olleet vielä keksineet nakutella pörriäisten tukkimia suuaukkoja rikki. Myös perhosia oli meillä melko paljon. Sinun innoittamanasi hankin syysaleista nepalinhanhikin kivikkorinteeseen. Toivotaan, että se talvehtii hyvin ja houkuttelee yhtä hyvin pörriäisiä kuin sinulla. Samooin toivon punahatun taimien hyvää talvehtimismenestystä ja runsaasti kukintaa ensi kesäksi. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla, että sait minulta inspiraation nepalinhanhikkiin. Olen siitä tykännyt ja alkoi viime keväänä yllättäen levitä. Sinulla paljon vilkkaampaa hyönteisrintamalla kuin minulla.

   Poista
 8. Meijän hotellista ol jo kaisloja vejetty muahan, peittee pittää tai tintit tyhjentää sen kokonaan. Ei ollu meilläkään mikkään tungos pörriäisitä, kylymyys varmaan vaikutti. Noitten hyönteisten vähenemiseen uskon ainakin osaltaan vaikuttaneen laiduntavan karjan vähyys ja niityjen vähyys. Ihan omalla kylällä sen huomovaa, ruisriäkkä linnuista ei kuulunu kesällä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On ne tintit kyllä semmoisia! En ole itse ruisrääkkää varmaan kuullut ikinä.

   Poista
 9. Hienot otokset! Minä olen huono saamaan kuvia perhosista, järkkäri tarvittaisiin siihen hommaan ja tietysti taito ottaa kuva :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ne parhaat kuvat ovat miehen järkkärillä ottamia.

   Poista
 10. Kaikenmaailman pörriäisiä ja perhosia on todellakin hauska tarkkailla ja yrittää kirjan kanssa katsoa, mikä mikäkin on. Ei aina onnistu!
  Tein pari vuotta sitten kaksi hyönteishotellia (ja korsia vedetään meilläkin maahan, vaikka verkko edessä), mutta näyttää siltä, että puuliiterin puupino on suosituin piilopaikka. Ja eihän siinä ötököille hyvin käy...:((

  VastaaPoista
 11. Ihanasti olet saanut ikuistettua pörriäisiä kuviin! Meillä oli valtavan hyvä perhoskesä ja kimalaisiakin aivan uskomaton määrä ja sitten vielä kärpäsiäkin ihan harmiksi asti. Hyvää tulevaa viikoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täällä yksi muukin sanoi, että on noita hyönteisiä ollut valtavasti. On kaiketi aluekohtaista. Hyvää viikkoa sinne myös!

   Poista
 12. Hyvin olet saanut perhosia vangituksi kuviin. Minulta ei tahdo onnistua, vaikka niitä oli aika paljon liikkeellä, samoin kimalaisia. Meillä on hyönteishotelli, mutta en tiedä, onko se kellekään majapaikaksi kelvannut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ei se helppoa ole kun lähtevät niin helposti karkuun.

   Poista
 13. Minä muistin juuri nyt nämä hyönteishotellit kun tätä postausta luin. Ei meillä todellakaan vielä ole. Piti olla tänä vuonna mutta.... No jospa ensivuonna.

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista! Tulehan toistekin!