perjantai 13. joulukuuta 2019

Ruoan laitosta vielä sananen


Vuonna 2005 julkaistiin Kariston kustantamana tämä kuvittamani Reseptikirja. Siitä otettiin jopa kaksi painosta! Tämä tilaustyö oli varmasti käsityöyrittäjäurani mieluisin! Kaikki tämän postauksen kuvat ovat tästä kirjasta.

Viime viikolla postasin yhdestä ruokaviikosta kotonani. Kuten totesin: pidän ruoanlaitosta ja mielelläni kokeilen uusia reseptejä. Ajattelin nyt kertoa 'systeemistä', millä tätä ruokahuoltoa pyöritän.

 

Reseptikansiossani on välilehdet samaan tapaan kuin yläkuvan painetun Reseptikirjan sisällysluettelossa.

Reseptikansiostani sananen. Parhaiten reseptit ovat käytettävissä juuri tälla tavoin: ihan vanhanaikaisessa kansiossa. Haen reseptejä myös netistä, mutta pelkästään netin varassa en halua olla. Haluan tehdä monipuolista ruokaa vaihdellen eri raaka-aineita. Ja hyväksi koetut reseptit ovat tallessa yhdessä paikassa. Tuo kuvittamani Reseptikirja ei riitä kaikkien ohjeitteni tallentamiseen, se on käytössä vain mökillä.


Teen aina viikon alussa listan, jossa on jokainen viikonpäivä lueteltu. Sitten haen reseptikansiostani ruokia, mitä voisin tulevalla viikolla tehdä. Näin täytän ensi alkuviikon ja joskus hyvän idean sattuessa myös loppuviikon ruoat. Vieressä on toinenkin 'lappu': tallennan kauppalapun ostettavista tarvikkeista puhelimeeni. 

Meillä syödään vielä lihaa, tosin pääasiassa broileria tai kalaa. Käytän jauhelihaakin jonkin verran ja joitakin makkararuokiakin teen. Punaisen lihan käyttö on meillä vähentynyt. Ja ylipäätään lihan käyttö. Kun ennen tein maustamattomasta broilerifilepaketista kaksi ruokaa, nykyään se riittää kolmeen, neljään ruokaan. Käytän enemmän kasviksia lisänä.

 Kasvisruokia teen myös.Varsinkin iltapalana meillä on kasvissosekeittoa useinkin. En juuri valmisruokia käytä, mutta ostin tällä viikolla kaupasta Boltsi-kasvispyörykkäpakkauksen. Olin lukenut näiden suosiosta ja päätin kokeilla. Nämä siemenistä ja kaurasta tehdyt pyörykät olivat hyviä! Tuskin tulisi itse tehtyä. Eikä tämä ei ole maksettu mainos :)

 Kalaa ja äyriäisiä meillä syödään n. kerran viikossa. Varsinkin kesällä saamme järvestä verkoilla ajoittan paljonkin kuhaa, kaloista parhaimpia. Paistettu kuha, ah!


 Teen vähän juhlavampaa ruokaa vieraille tai välillä myös itsellemme, jos on jokin merkki- tai juhlapäivä. Silloin syödäänkin oikein pidemmän kaavan, kolmen ruokalajin ateria viineineen.

Meillä syödään arkisin keittiössä, mutta olohuoneessa on toinen ruokapöytä juhlavampia aterioita varten.

Jälkiruokia teen juhlaruokapäivänä ja yleensä kerran viikossa viikonloppuna. Arkisin emme niitä syö.


Leivon melkein viikottain, koska itse tehty on yleensä parempaa kuin kaupasta ostettu vaikkakaan en ole mestarileipuri. Leivonnaisiani voisi kuvailla, että ne maistuvat yleensä ihan hyviltä, mutta ovat tosi rumia! Vaikka omaan jonkinlaisia taiteellisia kykyjä, jostain syystä en osaa tehdä kauniita täytekakkuja ym. Viime viikolla olleille vieraille keitin aterian päätteeksi vielä kahvit. Annoin kylässä olleelle rouvalle ruokapöytään kuljetettavaksi lasikulhon, jossa oli tekemiäni pikkuleipiä. Rouva katsahti kulhoon sillä tavalla, että se sai minut selittämään niiden olevan ihan hyviä, vaikka rumia ovatkin. Tämä ystäväni nauroi niille kanssani -  ei minulle! Hänen kanssaan on ollut aikaisemminkin puhetta tästä 'kyvystäni' tehdä rumia leivonnaisia!

Kuten kuvista näkyy, kuvitustyylini oli melko naivistinen.  Kuvitin muitakin kirjoja, pääasiassa muistikirjoja Karistolle aikoinaan. Lisäksi tein tilaustöitä asiakkaille ja käsityömessuilla kävin monet vuodet. Pikku yritykseni lopetin muutama vuosi sitten.

24 kommenttia:

 1. No tämä oli uutta sinusta. Kuvitat hienoja reseptikirjoja ja tosi kivasti oletkin sen toteuttanut. Osaisinpa itsekin piirtää, mutta kun ei niin ei. Mulla on tasan yksi reseptikirja johon kirjoitan muistiin aina kun jonkun kivan ja hyväksi koetun reseptin löydän. En ole tosin ollenkaan ruoanlaittaja eikä se minua kiinnosta oikeastaan ollenkaan, joten tässä kohtaa olemme erilaisia.
  Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Et ole kuullut tätä vai?! Olen minä sen useastikin kertonut, et ole vaan silloin sattunut lukemaan. Juu, tällaista tein jotain 17 vuotta. Mutta ne ajat ovat olleet ja menneet.

   Poista
 2. Minultakin on mennyt ohi sinun kuvitustaitosi. Olen surkea piirtäjä, joten arvostan todella paljon ihmisiä, joilla se taito on. Pidän tyylistäsi, kivoja kuvia.
  Nauratti tuo taitosi tehdä rumia leivonnaisia. Siinä taidossa olen sielunkumppanisi. Leivon paljon, mutta aina ne ovat vähän sinnepäin. Aiemmin tänään kasasin ja koristelin kaapista löytyneen valmispiparkakkutalon. Siitä tuli niin ruma, että annoin sille nimeksi "Symmetriaa vastustavan arkkitehdin opinnäyte". Blogeissa näkee upeita leivonnaisia kauniisti kuvattuina. Vähitellen olen päässyt noloudestani ja julkaisen kuvia vähiten rumista leivonnaisistani. Ei kaikki voi olla kaikessa hyviä ja pääasia, että maistuvat hyvältä. Tekemisen ilo tapetaan liialla arvostelulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hauska yhteinen taito meillä! Piirtäminen on minulta nyt jäänyt, käsitöitä teen vaan. Vai et ole sinäkään kuullut noista kuvitustöistäni.

   Poista
 3. Uskomatonta olet todellinen taituri! Onnittelen sinua näistä teoksista, kauniisti kuvitat ja hyvin kirjoitat!

  VastaaPoista
 4. Kiva reseptikirja ja kauniit kuvitukset olet siihen tehnyt!
  Minäkin pyrin suunnittelemaan aina viikon ruoat etukäteen. Se on kätevää ja käytännöllistä. Tosin meillä reseptit eivät ole oikein missään järjestyksessä ja keittokirjan väleistä pursuaa lehdistä leikattuja ohjeita. Se on kyllä ärsyttävää. Ehkä vielä joskus saan aikaiseksi järjestellä nekin:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! En millään osaisi mennä kauppaan, jos en tiedä mitä ruokaa teen! Tuleehan siellä välillä heräteostoksiakin ja suunnitelmani muuttuvat.

   Poista
 5. Järjestelmällinen taiteilija! Omat reseptini ovat kansiossa, sikinsokin. Nykyisin etsin gluteenittomat reseptit netistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, olen järjestelmällinen. Erittäin. Ehkä joku luonnonoikku. Kyllä netistä hyviä ohjeita löytää. Aika usein haenkin.

   Poista
 6. Kiva kuvitus kirjassasi ja "näkö ei syödä kelpaa" pätee moneen asiaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Piti miettiä tuota sanontaasi, ei heti auennut. Mutta kyse lienee noista rumista leivonnaisistani?

   Poista
 7. Tämä ulottuvuus tuo lisää valaistusta persoonallisuuteesi. Sinulla on monipuolinen valikoima osaamista ja näkemyksiä. Se heijastuu harrastukseesi sisustuksessa ja puutarhassa.
  Reseptikirja-idea on hauska ja innostava. Kuten kerroit, pidät ruoanlaitosta. Se tekee kokkailun suunnittelusta ja ruoan valmistuksesta hauskaa. Toivottavasti jatkat vielä näitä ruoka-aiheisia juttuja!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällainen persoona täällä vaikuttaa! Kiva, jos ruokajutut kiinnostivat. Kiitos!

   Poista
 8. Olenko väärässä mutta muistaisin lukeneeni joskus näistä kansioista, minusta erittäin kauniisti olet ne kuvittanut. Minä suunnittelen myös pääsääntöisesti ruuat etukäteen ja teen kesällä myöskin mökille viikonlopuksi vietävän ruuan suurimman osan myöskin etukäteen. Tarkka olen minäkin mutta lapsien myötä oli pakko vähän hellittää ja löyhentää vaatimuksia nyt sitten on taas lapsenlapset mukana joten kaikki ei mene niinkuin on itse suunnitellut. Mutta ihanaa että jaoit tämän meille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Saattaa olla, että olen joskus noista maininnut. Ja onhan ne olleet ihan kirjakaupoissa myynnissäkin muutama vuosi sitten. Lasten kanssa onkin varmaan ihan erilaista kuin ihan vaan aikuisten kesken.

   Poista
 9. Piristävän näköinen reseptikirja :) ihanaa joulun aikaa Sinulle <3

  VastaaPoista
 10. Onpa ihanat kuvat reseptikirjassasi! Minä en osaa piirtää juuri ollenkaan.
  Mukavaa joulun odotusta!

  VastaaPoista
 11. Minulla on aivan hirveäksi räjähtänyt vanha reseptikirja, johon olen kirjoittanut ja liimannut reseptejä. Haaveilen, että ehtisin organisoida uuden. Netistä etsiessä on vaikea muistaa, mikä oli se hyväksi todettu resepti. Sinulla on hyvät systeemit ja kuvat ovat kauniita vaikka pikkuleivät eivät ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri tuon kertomasi syyn takia hyvät reseptit pitää olla tallessa muuallakin kuin netissä! Pikkuleivät olivat kyllä hyviä, vaikka ulkonäössä oli toivomisen varaa!

   Poista
 12. Tosiaan, uusi piirre sinusta! Olet hirmu taitava.
  Onkohan noita reseptikirjoja vielä myynnissä? Minullakin mapista pursuilee mitä sattuu🙈

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kommenttisi oli mennyt tarkistettavien listalle. Löysin vasta nyt. Kiitos. Reseptikirjoja ei enää ole. Minäkin olen myynyt jo kaikki omani pois.

   Poista

Ilahdun kommenteista! Tulehan toistekin!