perjantai 17. tammikuuta 2020

Minä puutarhurina -haaste


 Olen joitakin vuosia sitten jopa kieltänyt, ettei minua saa haastaa mihinkään! Sitten aloin osallistua haasteisiin ja nyt ensimmäistä kertaa ikinä teen itse haasteen! Niin ne asiat muuttuvat!

Kotoa en ole saanut kipinää puutarhan hoitoon. Mummon pihasta muistan kehäkukat kultapiiskut ja daaliat, marjapensaat, omena- ja päärynäpuut sekä perunapellon. Mutta mitään innostusta omaan puutarhan hoitoon en sieltä saanut.


Eniten pihatöitä teen mökkipihalla. Se on paljon suurempi ja siellä ovat ne kukkapenkit. Kotipiha on suhteellisen helppohoitoinen kivineen, havuineen, heinineen ja mehikasveineen.


Olen asunut Espoossa kerrostalossa ja rivitalossa. Siihen aikaan kesäisin purjehdin kaikki viikonloput ja lomat. Kotipihaan haaveilin japanilaistyylisestä puurharhasta. Vähän sen tapaisen sainkin tai siis tein nykyiseen kotiimme, kun muutimme tänne yhdeksän vuotta sitten. Purjehdus vaihtui mökkeilyyn ja sain luonnontilaisena pidetyn mökkipihan. Aluksi olin sitä mieltä, että sellaisena se pysyykin. Toisin kävi!

Historiastani johtuen en tiennyt mitään puutarhan hoidosta. En siis yhtään mitään! Olen ottanut asioista selvää puutarhamyymälöistä, netistä ja teiltä hyvät blogin kirjoittajat! Teiltä olen monet neuvot saanut. Koska menneisyyteni on tällainen, on monta erehdystä tullut tehtyä. Esimerkkinä se, etten aluksi käsittänyt että kasveilla on erilaiset kasvupaikat! Toiset viihtyvät varjossa, toiset aurinkoisessa paikassa. Toiset tykkäävät kuivasta maasta, toiset vaativat enemmän vettä. Koska en asiaa ymmärtänyt, niin vääriin paikkoihinhan tuli kasveja istutettua ja tulos sen mukainen! Onneksi ymmärrys on tässä lisääntynyt!


Kivet ovat suuri rakkauteni, jos näin voidaan sanoa. Ja voidaanhan sitä! Olen kärrännyt niitä eräitäkin kertoja, vierittänyt maata pitkin, vääntänyt rautakangella ja tehnyt erilaisia virityksiä saadakseni ne liikkeelle. Ja kantanutkin olen noita raskaita taakkoja monesti.

Hyötyviljelyä en harrasta paljoakaan. Mökkipihassa on laatikko, jossa kasvatan vaihtelevalla menestyksellä persiljaa, salaattia ja rucolaa. Maassa minulla on lipstikka- ja raparperipuskat. Viimeksi mainitun kasvattamisen päätin sovulla lopettaa viime kesänä. Ei vaan onnistu,  ilmeisesti ainoana ihmisenä maapallolla!

Rikkaruohoja nyppäisen kukkapenkin ohittaessani. Välillä asetun joksikin aikaa nyppimispuuhiin, mutta se asento on niin huono. Mieluummin pienissä erissä.

Kottikärryt, tärkein kulkuneuvoni! Ajelen sillä melkein päivittäin kesän aikana. Rumat ämpärit on tärkeä osa mökkipuutarhan hoitoa. Niihin kerään istutettavia kasveja, rikkaruohoja ja pieniä välineitä. Ovat parhaat päivänsä nähneet! Kuten ehkä minäkin!

Mökkipihassa teen töitä sanoisinko melko kulahteneissa vaatteissa. Ne sotkeutuvat kuitenkin, miksi siis pukisin jotain hienoa päälleni?

Mökillä ei ole varsinaista istutettua nurmikkoa. Siellä kasvaa maassa ruohoa, jota ajelen trimmerillä silloin tällöin lyhyemmäksi.

Kotona etupihalla on rasittava kivituhkaosio, josta pitää harata rikkaruohoja vähän väliä. Ja sorapihasta pitää nyppiä ja suihkuttaa etikalla rikkaruohoja, joita tulee kohtuullisen vähän onneksi.


Kastelukannut mökin yhden penkin päällä. Jotkut eivät kastele perennoja ollenkaan vaan antavat kuolla niiden, jotka eivät pärjää. Minä kastelen. Välillä kannuilla ja pitkän, sateettoman kauden jatkuessa letkulla. Vesi letkuun tulee järvestä pumpun nostamana.   

Katselen televisiosta puutarhaohjelmia. Mielestäni ne tulevat väärään aikaan eli myöhään keväällä ja kesällä. Silloinhan suunnitelmat ovat jo selvillä ja puutarhahommat aloitettu! Olen tallentanut viime kesältä ohjelmia, jotka minulla on vielä katsomatta. Katson ne nyt kevättalvella, minulle oikeaan aikaan!

Haastan mukaan seuraavat blogit:Haasteen säännöt: voit kirjoittaa sinusta puutarhurina vapaasti oman mielesi mukaan tuoden esiin niitä asioita, jotka kuvaavat sinua ja harrastustasi. Mainitse, että olet saanut haasteen Kivisen Vilman -blogista. Laita haastepostauksesi linkki tähän postauksen kommenttiosioon.  Minä kokoan niistä aikanaan oman blogikirjoituksen. 

Olisi mukava kuulla moneltakin teistä, millaisia puutarhureita oikein olette!

51 kommenttia:

 1. Kiitos Vilma haasteesta, otan sen vastaan mielelläni. Mukavan haasteen olet alulle laittanutkin. Hyvä kun olet mielesi muuttanut tämän asian suhteen 😁. Mukavaa oli lukea palanen sinusta on taas muodostunut. 🤔

  VastaaPoista
 2. Kiitos haasteesta Kivisen Vilma, otan sen vastaan mielelläni, yksi haaste on jonossa ensin odottamassa. Kiva oli tämä esittelysi ja on ihana asia, että meitä harrastajia tulee monenlaisia reittejä ja elämänvaiheita myöden. Minustakin olisi ehdottomasti parempi, että puutarhaohjelmat tulisivat talvella!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haasteeseen vastattu :).
   https://kottikarrynkaantopiiri.blogspot.com/2020/01/mina-puutarhurina-haaste.html

   Poista
 3. Kiva lukea matkastasi puutarhuriksi. Välillä oppi tulee itse kullekin kantapään kautta, mutta virheistä oppii ehkä kaikkein parhaiten.
  Kivan haasteen olet laittanut liikkeelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matkani on ollut pitkä ja voisi sanoa kivikkoinenkin! Kiitos!

   Poista
 4. Onpa hieno haaste! Oli kiva lukea sinun pohdintojasi aiheesta ja oppia tuntemaan sinua hieman paremmin. Et muuten ole ainoa, joka ei onnistu raparperin kasvatuksessa. Minä jaksoin katsoa meidän pihallamme kasvavaa raparperi-rukkaa pari kesää. Se kasvoi niin kituliaasti, että päätin lopulta heivata sen puutarhakompostiin. No, viime kesänä se sitten alkoi viimein kasvaa - siellä kompostissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva, jos tykkäsit! Vai olet sinäkin oikein raperperin kasvattaja, tosin lopulta onnistuen.

   Poista
 5. Kiitos Vilma haasteesta! Lisäpisteet siitä, että käynnistit oman haasteen! Oma tarinasi kivojen pihojen tarhuriksi on siitä mukava, että siinä ei ole sinnitelty tiukkapipoisena kohti päämäärää, vaan eletty rennosti puutarhan ehdoilla. Yritän kerätä jotakin omista vaiheistani!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Ensimmäinen oma haasteeni ikinä. Kiva lukea sinun tarinasi!

   Poista
 6. Haaste on toteutettu ja kiitos vielä kerran.

  VastaaPoista
 7. Kiva katsaus sinnuun puutarhurina. Ehottomasti puutarhaohjelmat pitäs olla talavella, millon niitä joutas kahtomaan!

  VastaaPoista
 8. Kiva haaste! Taas täydentyi pikkuinen palanen mielikuvaa puutarhurista blogin takana. Minäkään en oikein ole onnistunut raparperin kasvatuksessa. Meillä kasvoi edellisen asukkaan jäljiltä huonokuntoinen raparperi ison koivun juurella. Siirsin sen mielestäni parempaan paikkaan ja sehän suuttui siitä. Viime kesänä se oli jo vähän isompi kuin parina edellisenä vuonna, mutta ei puhettakaan, että olisi saanut edes pienen piirakan siitä tehtyä. Elättelen toivoa, että se on viettänyt muutaman vuoden kasvatellen juuristoa ja puskisi ensi kesänä oikein urakalla vartta. Pitäisiköhän tehdä joukkoanomus tv-yhtiöihin, että lähettäisivät puutarhaohjelmia talvella? Minäkin katsoisin niitä mieluummin juuri silloin. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Vai et sinäkään onnistunut raparperin kasvatuksessa! Minäkin olen saanut siitä yhden säälittävän piirakan täytteen, en muuta. Kaikki kertoo, että se on niin helppoa kasvatus. Moni tuntuu olevan sitä mieltä, että ohjelmat tulevat väärään aikaan.

   Poista
 9. Kiva haaste. Puutarhaa voi onneksi oppia, vaikka ei olisi suoraa mallia mistään saanutkaan.

  VastaaPoista
 10. Kiitos haasteesta, tämä on kiva.

  VastaaPoista
 11. Olemme molemmat kivenpyörittäjiä. Mukava haaste, otan se ilolla vastaan.

  VastaaPoista
 12. Kivan haasteen laitoit liikkeelle. Minusta on mukava lukea tällaisia postauksia. Monessa kohtaa puutarhatarinani on samanlainen, kuin sinun. Kantapään kautta olen kaiken opetellut ja oppinut, virheiden kera.
  Telkun puutarhaohjelmista olen samaa mieltä. Mikä ihmeen idea on lähettää niitä juuri silloin, kun asiasta kiinnostuneet ovat jo menneet pihalle? Toki ohjelmia voi nauhoittaa, mutta ainakin itselläni olisi hyvää aikaa talvella tuijottaa televisiota.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moni tästä haasteesta on tykännyt - onneksi! Sinulla onkin tosi hieno puutarha!

   Poista
  2. Haasteeseen vastattu (Kottikärryn kääntöpiiri -blogin haastamana)
   https://rikkaruohoelamaa.blogspot.com/2020/01/mina-puutarhurina-haaste.html#comment-form

   Poista
  3. Between, kävin juuri mukavan postauksesi lukemassa!

   Poista
 13. Puutarhureita on monenlaisia, ja onneksi niin, silloin tällaiset haasteetkin pääsevät oikeuksiinsa. Kivet kuuluvat puutarhaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on ja siksi haasteen laitoinkin! Kivet todellakin kuuluvat puutarhaan - ainakin minun!

   Poista
  2. Kiitos haasteesta, sain sen Rikkaruohoelämää -blogista sekä Puutarhan lumo -blogista. Monta päivää pähkäilyä ja kuvien selaamista, mutta mielnkiintoista miettiä omaa puutarhasuhdetta! https://kukkiajahaaveita.blogspot.com/2020/02/mina-puutarhurina-haaste.html

   Poista
 14. Tässä postaukseni haasteeseen, ole hyvä!

  https://nettimartan-pihapiiri.blogspot.com/2020/01/puutarhuriharrastaja.html

  VastaaPoista
 15. Mukava haaste ja kivat kuvat ♥

  VastaaPoista
 16. Kiva postaus! Minusta on mukavaa kun sinulla on kaksi niin erityyppistä pihaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei! Vastasin haasteeseen vaikkei minua erikseen kukaan haastanutkaan ;)

   Poista
  2. Olipa kiva, kun vastasit. Sinullahan sitä on kerrottavaa!

   Poista
 17. Hei Vilma, nyt on haasteeseen vastattu! Olipa siinä pohtimista ja tekniikka sanoi pariksi päiväksi yhteistyösopimuksen irti. Nyt taas kaikki pelaa!

  VastaaPoista
 18. Hei Vilma olen saanut Nilalta tämän Sinun alulle laittamasi Minä puutarhurina haasteen. Toivottavasti et pahastu siitä, että yhdistin tämän toiseen haasteeseen, minkä olen myös saanut Nilalta, nimittäin Jotain minusta haasteeseen. en ole niin tarkasti perillä näistä haasteisiin liittyvistä asioista, joten olen voinut nyt rikkoa jotain sääntöjä. Postaukseni löytyy linkin takaa
  https://viinasilta.blogspot.com/2020/02/jotain-minusta-puutarhurina.html
  Olen kovin iloinen siitä, että liityit lukijakseni. En uskaltanut tulla vierailulle ennen kuin olin itse vastannut haasteeseen. Ajattelen, et omaan vastaukseeni voisi vaikuttaa jotenkin, jos lukisin ensin muiden postauksia. Ilokseni huomasin, et meil oli joitakin samoja näkökulmia liittyen puutarhan hoitoon ja myös monia yhteisiä kiinnostuksen kohteita. Todella viehättävät puutarhat Sinulla, jaamme rakkauden kiviin!

  VastaaPoista
 19. Hei Vilma sain haasteen Nilalta Lappalainen etelässä blogista. kiitos myös Sinulle tästä mukavasta haasteesta. ohessa linkki omaan postaukseeni
  https://viinasilta.blogspot.com/2020/02/jotain-minusta-puutarhurina.html#comment-form

  VastaaPoista
 20. Ihana lukea tätä haastetta kaikista blogeista! Kiitos, kun laitoit sen alulle!

  Huomasitkin, että myös minä sain tämän haasteen ja vastasin siihen täällä: https://versojavaahteramaelta.blogspot.com/2020/02/mina-puutarhurina-haaste.html

  VastaaPoista
 21. Haasteeseen vastattu!
  http://www.oravankesapesa.net/2020/02/mina-puutarhurina-haaste.html

  VastaaPoista

Ilahdun kommenteista! Tulehan toistekin!