perjantai 17. heinäkuuta 2020

Mökkipihalla tänä kesänä


Kesäkuussa ensimmäisten kukkijoiden joukossa olivat akileijat.

Sammalleimuja muuallakin kuin Shellin kivikossa. Tässä mökin portaiden juurella pari tupsua. Taustalla Eteläpenkki vielä odottelee kukoistustaan

Rinnepenkin takuuvarma kukkija kesäkuussa oli kangasajuruoho

Kangasajuruoho mökin edustan Rinnepenkissä taustalla. Edessä tuoksukurjenpolvi.

Mäntypenkissä kukki kesäkuussa tarhakurjenpolvi. Viereiset kuunliljat ilahduttavat koko kesän.

Heinäkuussa Eteläpenkissä ovat viime kesänä istuttamani maksaruohot päässeet hyvään kasvuvauhtiin. Sade on piiskannut neilikat maata myöten, kuten monet muutkin kukat.Istutin Eteläpenkkiin kuunliljojen juurelle tätä hopeatäplapeippiä. Toin pienen taimen kodin yhden naapurin pihasta. Koska siellä päin on paljon lehtokotiloita, liotin taimen ensin vedessä. Kaikki multa lähti pois, mutta varmuuden vuoksi vielä huuhtelin juuret juoksevan veden alla. Mökkipihaan en todellakaan kotiloita halua! Siellä ei niitä ole. Ei ole meidän kotipihassakaan, koska niille ei ole siellä mitään syötävää. Naapureiden vehreimmissä pihoissa kyllä löytyy!

Syksyllä istuttamani ruohosipuli voi hyvin. Olen sitä muutaman kerran leikannut ihan maata myöten ohjeiden mukaan.

Tuohon ruohosipulin taakse kivenkoloon istutin syksyllä rauniokilkkaa. Se katosi täysin eikä näkynyt lehden kärkeäkään! Muuten syksyn istutukset onnistuivat hyvin.


Syksyllä istutin keijuangervon taimen Eteläpenkkiin. Se voi hyvin ja aloitti kukintansa. Teillä, joilla tämä on:oletteko leikanneet sitä?


Istutin syksyllä myös valkoisen jaloangervon, jossa nyt nuput. Sen oikealla puolella höyhenheinää. Se on valeistutuksessa, koska menossa kotipihaan. Tosin ymmärsin vasta nyt, että onkin yksivuotinen ehkä!

Tässä on jyrkkä rinne rantaan. Se ei kuvasta ilmene. Annan siinä kasvaa mm. rönsyleinikkiä. En jaksa ylläpitää kaikkia kukkapenkkejä. Jotkut alueet saavat olla luonnontilaisia. Tosin rumempia kasveja nyhdän tästä ja viereisestä rinteestä pois. Jonkun teidän blogista keksin hyvä keinon tämän jyrkän rinteen siistimiseen: laitoin tikapuut rinnettä vasten! Siitä työskentely oli paljon helpompaa. Kiitos idean antajalle!


Pari viikkoa sitten kävin täällä Porkkalan kartanon puutarhaan tutustumassa. Oli käynnin arvoinen paikka! Puutarha ei ollut viimeisen päälle tiptop, kuten ei tämä päärakennuskaan. Mutta silti viehättävä ja sisälsi monta erilaista 'huonetta'. Kahvilassa söisin ihanaa Britakakkua!

22 kommenttia:

 1. Ihana mökkipiha <3 Tuollainen piha ei synny pelkästään riippumatossa makoille, vaan viherpeukun hihat ovat heiluneet rivakasti. Tuo hopeatäpläpeippi ratkaisi työn alla olevan kuunliljapenkin ongelman! Aurinkoisia kesäpäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Minäkin istutin hopeatäpläpeipi kuunliljojen kaveriksi, tarkoituksena peittää siellä oleva maa. Sen se tulee varmasti tekemäänkin!

   Poista
 2. Ihanasti kukkii ja voi hyvin koko puutarhasi. Mulla on keijuangervopensas mökillä. Olen sen jo useamman kerran leikannut alas ja aina se sieltä kasvaa uudestaan!

  VastaaPoista
 3. Ihana mökkipiha. Minusta on hyvä, että tekee omien pihojen kanssa juuri sen verran hommia tai kukkapenkkejä tai hoidettavia alueluita, kuin itsestä tuntuu sopivalta. Porkkalan kartano oli minusta hieno kohde. Ja juuri se, että kaikki ei ole täysin tiptop, on noin suuren puutarhan realismia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itseä vartenhan puutarhaa tekee ainakin suurimmaksi osaksi. Juuri osuvasti sanoit tuosta Porkkalan kartanosta

   Poista
 4. Mökkipihasta on sukeutumassa hyvin kaunis. ❤️

  VastaaPoista
 5. Suloinen on mökkipihasi, kangasajoruoho on kyllä kiitollinen ja varma kukkija - ja pörriäisten rakastama.
  Olen leikannut keijuangervoa ja leikkaus vaikuttaa tuuheuttavasti. Pakollista se ei tietenkään ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ollutkintosi varma joka kesäinen kukkija. Tuuheutta haluankin keijuangervoon. Täytyy muistaa leikata!

   Poista
 6. Kaunista. Minulla jänikset ovat huolehtineet keijuangervon leikkaamisen, kukkii aina paremmin sen jälkeen. Hienon väriset lehdet tuolla hopeatäpläpeipillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jotain hyötyä jäniksistäkin! Pitää muistaa keväällä leikata.

   Poista
 7. Mökkipihasi on kaunis ja luonnollisen näköinen. Ihan mahdotontahan se olisi koko mökkipihaa pitää laitettuna ja viimeisen päälle hoidettuna.
  Minulla on keijuangervon sukulaista ruusuangervoa, jonka leikkaan miltei joka kevät matalaksi. Kasvaa ja kukkii kauniisti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mökkipiha melko suuri enkä halua joka kolkkaa kukkapenkittää. Jos olisin nuorempi niin sitten ehkä, mutta ei nyt. Täytyy minunkin tehdä lista keväällä täällä hoidettavista töistä ja laittaa tuo leikkaus siihen.

   Poista
 8. Voi mikä upea idea nuo tikapuut👍👍👍 Juuri tänään rähmällään istuttelin Kauhurinteen kasveja, olisinpa tiennyt tämän vinkin jo silloin. Vielä on siinä kyllä paljon tyhjää aluetta joten otan jatkossa idean käyttöön!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin hyvä idea! Kävi tosi helposti kitkeminen tikapuilta.

   Poista
 9. Mukavalta näyttää mökkipihassasi! Onpa hieno matto kangasajuruohoa rinnepenkissä! Minulta kuolivat melkein kaikki talvella, mutta ilmeisesti maahan oli jäänyt siemeniä tai eläviä juuria, sillä sieltä täältä on ilmestynyt uutta vihreää. Leppoisaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajuruoho on joka kesäinen uskollinen kukkija, joka leviää helposti. Kiitos, samoin!

   Poista
 10. Kaunista kukintaa mökilläsi eikä noin suurta tonttia voi millään pitää kukassa tai muutenkaan hoidossa. Osa on meilläkin luonnontilassa ja minä ainakin kitken rinteet tikapuita apuna käyttäen. Mies sen aikoinaan hoksasi. Kaunis on tarhakurjenpolven väritys. Minä olen leikannut angervot kotona, mökillä en. Mutta tuuheammat ja matalammat on mitkä olen leikannut. Pitää varmaan leikata mökilläkin. Minä olen tuonut jotain kasveja kotoonta mökille ja olen huuhdellut ne aina hyvin kaikki multa pois ensin juurilta juurikin etanoiden takia. Meilläkään ei mökillä niitä ole. Laitan sitten vielä kasvin ympärille etanantorjunta rakeita, varmuudeksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En jaksa tosiaan koko tonttia kukkapenkittää. Kivahan se on jättää myös luonnontilaisia alueita. Tikapuu-konsti on mainio! Yksi blogin lukijani ihastui ajatukseen ja lupasi itsekin käyttää. Hyvä vihje oli!

   Poista

Ilahdun kommenteista! Tulehan toistekin!