torstai 28. tammikuuta 2021

Leivotaan, leivotaan

 

Lumitöiden ohella olen häärännyt myös keittiössä melko paljonkin, kuten talviaikaan tapanani on. Minusta on kiva kokeilla uusia reseptejä. Kesällä on niin paljon muuta puuhaa, että silloin kokkaan vaan kaikkea hyväksi koettuja ruokia.

Pataleipä

4 dl vehnäjauhoja
3 dl hiivaleipäjauhoja *)
1 ½–2 tl suolaa
½ tl kuivahiivaa
3 ½ dl vettä 

Pataleipä valmistuu näin:

Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää lämpöinen (+42 astetta) vesi
ja sekoita nopeasti. Älä vaivaa. Peitä kulho kelmulla ja jätä taikina
 huoneenlämpöön kohoamaan 12–24 tunniksi. Mitä pidempi
 kohotusaika on, sitä enemmän pataleipä saa makua.

Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Älä vaivaa sitä,
mutta kääntele se palloksi. Peitä liinalla ja anna kohota vielä 30 min.

Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen. Laita pata uuniin.
Ota kuuma pata uunista ja sipaise  hiukan öljyä. Nosta taikina
kuumaan pataan. Pane kansi päälle ja nosta uuniin 30 min.
Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä 15 minuuttia.

Todella helppo tapa tehdä leipää, vaikka aikaahan siihen kuluu. Öljytetystä padasta tuli hiukan savua, kun laitoin  sen kuumaan uuniin. Meillä on herkkä palovaroitin, joten nopsasti laitoin uunin luukun kiinni! Jauhoja *) en laittanut ihan ohjeen mukaan, vaan mitä kaapista löysin eli grahamjauhoja ja vähän leseitä. Padan kokoa on kyselty: oma patani halkaisija on 22 cm ja korkeus 10 cm.

Itse tehty juuri paistettu lämmin leipä on vaan niin hyvää! Tällainen leipä ei ole enää seuraavana päivänä niin maukasta. Meillä syödään se samana päivänä, mutta eihän se mikään ongelma ole!

Lakritsakookosruudut

150 g lakritsaa
200g margariinia

2 1/2 dl sokeria
1 kananmuna
1 prk (200 g) rahkaa
1 rkl sitruunamehua
2 dl vehnäjauhoja
3 1/2 dl kookoshiutaleita
1 tl leivinjauhetta

 Paloittele lakritsit pieniksi paloiksi.

 Vatkaa huonenlämpöinen, pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi.
Vatkaa joukkoon kananmuna. Lisää rahka ja sitruunamehu

 Sekoita keskenään lakritsit, jauhot, kookoshiutaleet ja leivinjauhe.
 Lisää rahka-voiseokseen. Sekoita tasaiseksi, älä vaivaa.
 Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille (n. 32 x 40 cm) tasaiseksi kerroksesi

 Paista 200ssa asteessa n. 15 min kunnes levy on kypsä ja pinta hieman ruskistunut.
Leikkaa jäähtynyt, mutta vielä pehmeä levy ruuduiksi.

Tätä kirjoittaessa kävin taas vähän tekemässä lumitöitä. Menen vielä uudelleen viimeistelemään. Ei minua lumityöt harmita ollenkaan. Onhan lunta saanut nyt lapioida!  Mutta vähän jo ahdistaa, kun ei voi oikein mennä minnekään kauppaa lukuunottamatta. Tai voisihan kai mennäkin, mutta tässä koronatilanteessa ei oikein halua.

21 kommenttia:

  1. Herkullisen näköiset leipomukset.

    VastaaPoista
  2. Minustakin on talvikautena mukava leipoa, kesällä pidän kädet mieluummin mullassa kuin taikinassa. Leipää tulee leivottua aika usein, tällaista pataleipää en ole vielä kokeillut.
    Täälläkin on satanut yön aikana noin 5cm lunta ja lisää tulee kaiken aikaa eli saahan sitä taas kolata. Talvella saa olla talvista!
    Olisi kyllä kiva, että korona saataisiin kuriin ja ajat vähän normalisoituisivat. Onhan takana aika erikoinen vuosi hiljaiseloa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juuri näin: kesällä kädet mullassa! Talvella PITÄÄ olla talvista, en valita ollenkaan! Ystäviäkään ei olla entiseen tapaan tavattu, mitä nyt alkusyksystä vähän.

      Poista
  3. Pataleipää olen itsekin joskus tehnyt ja hyvää se on. Nuo lakritsirudut vaikuttaisivat myös olevan kokeilemisen arvoisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pataleipä onkin superhelppo! Kokeilepa myös lakuruutuja! Minä aion lauantaina tehdä puolestani sinun reseptilläsi tonnikalapiiraita!

      Poista
  4. Pataleipä kiinnostaa kyllä mutta minulla ei taida olla tällaista pataa tai on yksi pieni 🤔
    Minä leivon melkein kaiken leivän mitä syömme. Ja me syömme aika paljon. Samoin pullan ja muut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä voisin leipoa enemmänkin, mutta hyvä että edes joskus! No, teet sen pienen!

      Poista
  5. Pataleipää olen tehnyt itsekin, mutta lakristipiiras on uusi tuttavuus. Ohje vaikuttaa näppärältä, joten laitanpa rahkan ja lakut ostoslistalle. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
  6. Kiitos leipäohjeesta, taidan kokeilla viikonloppuna. Patani on aika pieni, kuinkahan suuri sen olisi hyvä olla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mittasin juuri patani: halkaisija 22 cm ja korkeus 10 cm. Leipään käytin itse grahamjauhoja ja vähän leseitäkin.

      Poista
    2. Kiitos, omani on samankokoinen, näytti vain paljon pienemmältä kuin kuvan pata. Uskallan siis kokeilla.

      Poista
  7. Herkullista on pataleipä. Miekin oon tänätalavena monesti tehny. Lakritsapiirakka onkin uus tuttavuus. Maistuu varmasti lakritsasta pitäville.

    VastaaPoista
  8. Hauskan näköinen pataleipä! En ole edelleenkään tainnut kokeilla, hyvä muistutus. Varmasti herkullista tuoreena. Itse oon viime aikoina kokeillut porkkanaleivän leipomista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuoreena nimenomaan! Porkkanasta tulee varmasti hyvä leipä siitäkin.

      Poista
  9. Näyttää herkulliselta :) pitäisi itsekin innostua leipomisesta pitkästä aikaa ... !

    VastaaPoista

Ilahdun kommenteista! Tulehan toistekin!